Forum.nieśmiałość.net Strona Główna Forum.nieśmiałość.net
Dobra strona wszystkich, którzy odczuwają nieśmiałość

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  RSS

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Magnet
20 Wrzesień 2009, 15:47
problemy z kompem
Autor Wiadomość
Claya 


Pomogła: 3 razy
Wiek: 27
Dołączyła: 01 Sty 2015
Posty: 273
Skąd: Wrocław
Wysłany: 26 Styczeń 2017, 12:23   

Ad 1. Z głowy nie powiem bo nie korzystam, ale do wygooglania

Ad 2. Musisz zrobić zapomnij tę sieć, a jak ją będziesz dodawać ponownie to zwróć uwagę, żeby był odznaczony ptaszek przy "połącz automatycznie"
_________________
Usuń ze swojego słownika słowo problem i zastąp słowem wyzwanie. Życie stanie się nagle bardziej podniecające i interesujące.
– Albert Camus
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 29
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8291
Skąd: Dortmund, Niemcy
Wysłany: 26 Styczeń 2017, 19:01   

thx
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
 
 
 
lost 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 28
Dołączył: 06 Lis 2010
Posty: 826
Skąd: Kalisz
Wysłany: 26 Styczeń 2017, 22:40   

Ja mam taki problem, że nie potrafię zainstalować sterowników/użyć karty dźwiękowej pci m-audio audiophile 2496 na Ubuntu, w gui ją wykrywa, ale nie odtwarza dźwięków, przy teście też nic nie słychać. W win10 nie ma problemu ;)
_________________
https://www.flickr.com/ph...157668083320230
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 29
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8291
Skąd: Dortmund, Niemcy
Wysłany: 27 Styczeń 2017, 06:58   

Może masz przyciszone:)
Sprawdź suwaki w alsamixer lub payucontrol
Formalnie miałem wiele kart dźwiękowych pod Linuksem i każda działała od razu. W sumie większość sprzętu działało od razu. Z XP z tym dźwiękiem to była tragedia. Choć na Win7 o dziwo wszystko działało, brakowało tylko sterowników do tej drugiej mocniejszej GPU ATI, ale w sumie z tego nic nie wynika. To Ubuntu to chłam na co ci to:P Ubuntu się skończyło w 2010 roku, kiedy na 768MB RAM już zaczynało się mulić na edycji 10.04.
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
 
 
 
szinuja1 

Dołączyła: 20 Lip 2008
Posty: 1070
Skąd: ...
Wysłany: 23 Luty 2017, 20:43   

Wusmie to nie tyle mam problemy z kompem, co problem z tym gownianym facebookiem. :( Nigdzie, pod zadnym postem umieszczonym na mojej osi czasu nie mam opcji promocji posta.
_________________
http://www.pmiska.pl/
,, Nigdy nie jest za późno, żeby zacząć od nowa, żeby pójść inną drogą i raz jeszcze spróbować. Nigdy nie jest za późno, by na stacji złych zdarzeń, złapać pociąg ostatni i dojechać do marzeń.,,
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 29
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8291
Skąd: Dortmund, Niemcy
Wysłany: 23 Luty 2017, 21:00   

szinuja1 napisał/a:
Wusmie to nie tyle mam problemy z kompem, co problem z tym gownianym facebookiem. :( Nigdzie, pod zadnym postem umieszczonym na mojej osi czasu nie mam opcji promocji posta.

Dla prywatnego konta?
Opcja raczej dla fanpage'ów, w tym przypadku możliwe że adblock ci to blokuje.
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
 
 
 
szinuja1 

Dołączyła: 20 Lip 2008
Posty: 1070
Skąd: ...
Wysłany: 23 Luty 2017, 21:44   

To z prywatnego konta nie mozna sobie zrobic reklamy? To nie wiedzialam :( Dzieki Marti za info :D

To mi to troche skomplikowalo zycie.
_________________
http://www.pmiska.pl/
,, Nigdy nie jest za późno, żeby zacząć od nowa, żeby pójść inną drogą i raz jeszcze spróbować. Nigdy nie jest za późno, by na stacji złych zdarzeń, złapać pociąg ostatni i dojechać do marzeń.,,
  
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 29
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8291
Skąd: Dortmund, Niemcy
Wysłany: 23 Luty 2017, 22:18   

No wydaje mi się, że da się tylko z poziomu fanpage. FB nawet powiadamia o takiej możliwości jak jakiś post ma większą popularność o 95% większą od pozostałych postów na stronie. Spora promocję dają jednak share'y przez userów, a jak zashare'uje jakiś inny duży FP to jest sporo wejść wtedy nawet przy mały FP liczonych w tysiącach.
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
 
 
 
advercik 

Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1
Skąd: Warszawa
Wysłany: 1 Czerwiec 2017, 15:35   

Cześć, mam pewien problem z counter strike global offensive. Ściągnałęm go z [tu był link do serwisu - post wygląda mi na reklame tego serwisu więc go usunąłem Batkocz] Po wczytaniu instalatora gry wyświetla się błąd "nie jest prawdiłową aplikacja win.32." Na tym komputerze mam zainstalowany system Windows XP 32 bit. Na komputerze kumpla on działa, ale on korzysta z Windows 7. Myslę ,że to wina systemu. Da się w tę gierkę pograć na XP?
  
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 29
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8291
Skąd: Dortmund, Niemcy
Wysłany: 1 Czerwiec 2017, 17:25   

Wsparcie dla xp mialo chyba wygasnac
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
 
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 29
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8291
Skąd: Dortmund, Niemcy
Wysłany: 3 Lipiec 2017, 08:39   

Jest jakaś obudowa na dyski twarde 3.5"/SATA, najlepiej wspierająca 4 dyski tego typu z stabilnym bezpiecznym zasilaniem lub korzystająca ze złącza SATA/MOLEX z komputerowego zasilania z jakiś stałym wyłącznikiem:) Bo z tego co widzę, na zwykłym SATA nie da się podłączyć dysku przy pracującym PC (system go nie widzi). Najlepiej obudowa z jakąś usługą, która umożliwiła montowanie tego dysku także na Windows XP - system nieszyfrowany EXT4, którego winda nie ogarnia.
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
  
 
 
 
kociarz 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Mar 2016
Posty: 146
Skąd: Poznań
Wysłany: 3 Lipiec 2017, 23:09   

Jak chcesz mieć 4 dyski widoczne niezależnie od systemu operacyjnego to potrzebujesz NASa. W 1500 zł bez dysków zmieścisz się z jakimś podstawowym synology/qnapem. Z czterema dyskami do pracy 24h koszt będzie całkiem konkretny.
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 29
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8291
Skąd: Dortmund, Niemcy
Wysłany: 4 Lipiec 2017, 05:32   

Czyli szkoda zachodu. To chodzi moze z godzine na tydzien:)
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
 
 
 
lost 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 28
Dołączył: 06 Lis 2010
Posty: 826
Skąd: Kalisz
Wysłany: 4 Lipiec 2017, 11:09   

Jak potrzebujesz plug&play to może jakiś kontroler sata>usb, ale i tak nie widzę tego, przecież jak wepniesz wszystkie do komputera same powinny się wyłączać po jakimś czasie nieużywania, wydaje mi się, że talerzowiec się mi wyłączał. W biosie mam przy wyborze trybu sata AHCI i mogę zaznaczać wybrane jako plug&play, ale nie wiem czy tyczy się to tylko kwestii programowej, czy fizycznej.
_________________
https://www.flickr.com/ph...157668083320230
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 29
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8291
Skąd: Dortmund, Niemcy
Wysłany: 4 Lipiec 2017, 18:34   

Nie wyłaczają się za bardzo mimo włączenia takiej funkcji. Poza tym przy tym nabijasz nadal cykl włączeń/wyłaczeń dysku, gdy potrzebujesz ich zasobów raz na jakiś czas to mija się z celem. Adaptery na USB niby są, ale w sumie nie wiadomo czy dodawany zasilacz ma te zabezpieczenia, najpewniej nie ma.

Na allegro można conajwyżej kupić NAS na jeden dysk za 160zł i to w dodatku bez wsparcia 1Gbit.
W sumie najtaniej wychodzi postawić NAS na zwykłym PC, bo i tak mam płytę główną z zjechanym PCI-E (więc nada się tylko na serwer) i nieużywany i5-750, na samej płycie jest 6 SATA+2x ATA, więc to by się sprawdzało, minusem jest prądożerność gdy mają chodzić dwie 4-rdzeniowe kobyły w jednym czasie. Brakuje tylko chłodzenia na CPU:)
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
 
 
 
kociarz 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Mar 2016
Posty: 146
Skąd: Poznań
Wysłany: 4 Lipiec 2017, 20:34   

Gotowe NASy (dobrej firmy) to cudownie bezproblemowe urządzenia, z pecetem będzie mnóstwo "zabawy". Polecam kupić sobie najtańszego synology + wd red. Będziesz używał dłużej niż godzinę tygodniowo ;) .

PS Dyski 2.5 można zasilać przez usb.
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 29
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8291
Skąd: Dortmund, Niemcy
Wysłany: 4 Lipiec 2017, 20:45   

Miałem chwilowo PC jako taki serwer i jedynym problemem było, że trzeba było do niego łazić by włączyć, wyłączało się zdalnie. A i tak to startuje w 5 sekund. Nie ma zastosowania by używać tego więcej niż godzinę tygodniowo. Tam siedzą tylko zdjęcia, są zrzucane z SD/SSD.Z zasilaniem z USB to zależy jakiego prądu potrzebuje dysk i jakie masz zasilanie z USB. USB 2.0 to zasilanie bodajże 0.5A, w USB 3.0 zwiększyli do 0.9A, ale to już w nowoczesnych jednostkach. Ten ma 9 lat.
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
 
 
 
kociarz 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Mar 2016
Posty: 146
Skąd: Poznań
Wysłany: 4 Lipiec 2017, 21:32   

Zastosowań jest mnóstwo, przede wszystkim automatyczny backup i dlna.

Z usb2.0 w kompie można zasilić większość dysków 2.5, poza tym są obudowy z kablem na 2xUSB, więc nawet do badziewnego telewizora można to podłączyć.
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 29
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8291
Skąd: Dortmund, Niemcy
Wysłany: 4 Lipiec 2017, 21:35   

Jednak cena tych NAS jest kilka razy wyższa samego tego PC kiedy był kupowany. Na razie pozostanę na odpinaniu końcówki SATA, jak będzie więcej dysków to podziałam z takim PC jako serwer, wyjdzie to znacznie taniej (koszt zakupu chłodzenia i kabla sieciowego).
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
 
 
 
lost 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 28
Dołączył: 06 Lis 2010
Posty: 826
Skąd: Kalisz
Wysłany: 6 Lipiec 2017, 11:15   

Marti napisał/a:
Nie wyłaczają się za bardzo mimo włączenia takiej funkcji. Poza tym przy tym nabijasz nadal cykl włączeń/wyłaczeń dysku, gdy potrzebujesz ich zasobów raz na jakiś czas to mija się z celem.

Za bardzo nie rozumiem, nie wyłączają się? W zarządzaniu energią można było ustawić po jakim czasie dysk ma się wyłączyć, pewnie da się go też wyłączyć w menadżerze urządzeń? Chcesz korzystać, bez nabijania licznika, chcesz sprzedać późnij te dyski jako nieużywane, czy co? ;)
_________________
https://www.flickr.com/ph...157668083320230
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 29
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8291
Skąd: Dortmund, Niemcy
Wysłany: 6 Lipiec 2017, 12:08   

Trzeba recznie wylaczac, a licznik zalaczen nabija. 4 wlaczenia/wylaczenia kazdego dnia , gdy z zasobow korzystam 2-3 razy w miesiacu. Poprzednik dysk zaczalem lapac bad sectory po raptem 5-6 latach to dmucham na zimne. Zrobic backup 500GB danych nie jest proste.
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
 
 
 
lost 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 28
Dołączył: 06 Lis 2010
Posty: 826
Skąd: Kalisz
Wysłany: 6 Lipiec 2017, 12:16   

Czyli Tobie jest potrzebny zwykły dysk usb 1TB i spokój :) Jakiś czas temu kupiłem taki bratu za 200zł i po problemie. 5-6 lat to i tak dobry wynik, nie ma co marudzić :P
_________________
https://www.flickr.com/ph...157668083320230
  
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 29
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8291
Skąd: Dortmund, Niemcy
Wysłany: 6 Lipiec 2017, 12:20   

WD20 ma nabite 38tys. h i do dzis dziala. Dysk z 2002 roku, wiec slaby wynik.

Chyba bardziej obudowa z dobrym zasilaczem albo zabawa w restarty.
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
 
 
 
kociarz 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Mar 2016
Posty: 146
Skąd: Poznań
Wysłany: 6 Lipiec 2017, 17:59   

Marti napisał/a:
WD20 ma nabite 38tys. h i do dzis dziala. Dysk z 2002 roku, wiec slaby wynik.

Nowe dyski są znacznie mniej trwałe.

Oszczędzanie cykli włączania/wyłączania do tego stopnia to absurd.
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 29
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8291
Skąd: Dortmund, Niemcy
Wysłany: 6 Lipiec 2017, 18:45   

kociarz napisał/a:
Oszczędzanie cykli włączania/wyłączania do tego stopnia to absurd.

Tyle że się włącza i chodzi bezcelowo. To tylko archiwum.

No 5 lat to tragiczny wynik. Dziś na bieżąco trzeba monitorować SMART.
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
  
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,32 sekundy. Zapytań do SQL: 14