Forum.nieśmiałość.net Strona Główna Forum.nieśmiałość.net
Dobra strona wszystkich, którzy odczuwają nieśmiałość

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  RSS

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Magnet
20 Wrzesień 2009, 14:47
problemy z kompem
Autor Wiadomość
lost 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 28
Dołączył: 06 Lis 2010
Posty: 839
Skąd: Kalisz
Wysłany: 6 Lipiec 2017, 21:54   

Właśnie niedawno wywalił mi się WD blue 1TB, 4 lata jakoś go mam, na szczęście nie muszę monitorować dysków(Dane mam na dyskach HDD w software RAID 1 i spokój), czy migawki aparatu, skończy żywot to się wymieni, a jest szansa, że mnie przeżyje. Szkoda zdrowia na takie rzeczy, to bardziej sport dla sportu chyba :P
_________________
https://www.flickr.com/ph...157668083320230
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8410
Skąd: Wawa,Pruszków,Berlin
Wysłany: 6 Lipiec 2017, 22:30   

To akurat mam WD Blue 1TB 3.5" 5400rpm..
Jesli sa dostepne migawki, jak nie, to nie wymienisz.
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
 
 
 
kociarz 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Mar 2016
Posty: 170
Skąd: :>
Wysłany: 7 Lipiec 2017, 16:22   

To kupi sobie nowy.
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8410
Skąd: Wawa,Pruszków,Berlin
Wysłany: 7 Lipiec 2017, 16:24   

Moze.
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
 
 
 
szinuja1 

Dołączyła: 20 Lip 2008
Posty: 1071
Skąd: ...
Wysłany: 17 Lipiec 2017, 22:40   

No i znów mam problem, tym razem ze skypem. Od dzisiaj mogę czytać co ktoś pisze ale moje wiadomości przestały dochodzić...Mart?
_________________
http://www.pmiska.pl/
,, Nigdy nie jest za późno, żeby zacząć od nowa, żeby pójść inną drogą i raz jeszcze spróbować. Nigdy nie jest za późno, by na stacji złych zdarzeń, złapać pociąg ostatni i dojechać do marzeń.,,
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8410
Skąd: Wawa,Pruszków,Berlin
Wysłany: 18 Lipiec 2017, 03:45   

Ktos na skype cos podobnego zglaszal, nie wiem o co chodzi. U mnie jest oki
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
 
 
 
szinuja1 

Dołączyła: 20 Lip 2008
Posty: 1071
Skąd: ...
Wysłany: 18 Lipiec 2017, 04:50   

Juz dziala ufff. Szczesliwie problem sam sie rozwiazal. :566:
_________________
http://www.pmiska.pl/
,, Nigdy nie jest za późno, żeby zacząć od nowa, żeby pójść inną drogą i raz jeszcze spróbować. Nigdy nie jest za późno, by na stacji złych zdarzeń, złapać pociąg ostatni i dojechać do marzeń.,,
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8410
Skąd: Wawa,Pruszków,Berlin
Wysłany: 16 Październik 2017, 16:20   

Router powinien rozdzielać internet jakoś po równo czy wg zapotrzebować jeśli z danej sieci korzystają dwa urządzenia, a przykładowo są zalogowane 2. Jeden potrzebuje 5Mb/s (film VOD), a drugi ciągnie ile się da? Nigdy nie miałem stacjonarnego neta rozdzielanego na dwa urządzenia. A teraz podlogowant laptop (VOD) oraz PC, który coś tam pobierał to wychodziło, że PC zagarnia 95% danego łącza (opcja do 60Mb/s ściągania i do 30Mb/s wysyłania, ale to mobilna opcja są różnice w zależności od pory), a laptop będzie miał w tym czasie slideshow, bo PC mu wszystko zabierze?
Czy da się jakoś ustawić priorytety z poziomu routera by jakoś to dzielił na połowę czy jakaś minimalna gwarantowana przepustość na urządzenie?

ten dlink to jakiś chory router, no ale ogólnie pytam:)
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
 
 
 
kociarz 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Mar 2016
Posty: 170
Skąd: :>
Wysłany: 16 Październik 2017, 17:14   

Routery często pozwalają na ustalanie limitów dla urządzeń i ustawianie priorytetów dla usług. Poszukaj w panelu QoS, kontroli przepustowości itp.
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8410
Skąd: Wawa,Pruszków,Berlin
Wysłany: 16 Październik 2017, 17:25   

w QoS mam jedynie max upstream i kolumny na lokalny ip:port, zewnęrzny ip:port, to chyba nie to
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
 
 
 
kociarz 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Mar 2016
Posty: 170
Skąd: :>
Wysłany: 16 Październik 2017, 17:31   

To pozwala na kontrolowanie usług z poszczególnych urządzeń. Ustal jakie usługi chcesz konfigurować, spraw by urządzenia dostawały zawsze to samo ip (serwer DHCP na podstawie MACów musi przydzielać IPki) i tyle.
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8410
Skąd: Wawa,Pruszków,Berlin
Wysłany: 16 Październik 2017, 17:39   

Sztywne IP to podstawa była i tak, szlag by mnie brał jakbym miał co restart routera sprawdzać jaki jest IP, ale lepszą opcją jakby rozdzielał maksymalny transfer do obecnej sytuacji zamiast limitować to wtedy kiedy nie ma takiej potrzeby.
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
 
 
 
kociarz 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Mar 2016
Posty: 170
Skąd: :>
Wysłany: 16 Październik 2017, 17:56   

Chyba żadnych inteligentnych reguł na tanim routerze nie ustawisz, skonfiguruj sobie QoS pod przeglądarkę i ew. gry sieciowe, tyle. A jeżeli nie masz innych domowników to bym sobie w ogóle konfigurację odpuścił.
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8410
Skąd: Wawa,Pruszków,Berlin
Wysłany: 16 Październik 2017, 18:15   

480zł, te drogie routery to są od jakiej kwoty? :mrgreen:
Ten będzie do zwrotu/wymiany, same problemy z tym dlinkiem. Smartgon się nie łączy jak wifi jest ukryte, hasła do adm nie da się zmienić, bo blokuje całkiem dostęp, a kosztuje więcej niż komputer.
No doszedł jeden, mój pc zabiera 98% łącza i kończy się zabawa na drugim. Na VOD może być problem z buforowaniem (liczmy że 5Mb/s potrzebne). W grach to widać głównie tyle że ping wyższy..
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
  
 
 
 
kociarz 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Mar 2016
Posty: 170
Skąd: :>
Wysłany: 16 Październik 2017, 18:31   

480 zł ale sporo w tym ceny modemu i opłaty za (słabą :)) markę :) . Chociażby routery Synology pozwalają skonfigurować gwarantowaną przepustowość dla urządzenia.
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8410
Skąd: Wawa,Pruszków,Berlin
Wysłany: 16 Październik 2017, 18:40   

20zł/msc x 24..

To jest jakiś fail z tym routerem, nie obsługuje 5Ghz na wifi, samsung się z nim gryzie, nie ma licznika transferu. T-Mobile dało go z przestarzałym firmware, który był niestabilny. Pewnie głównie przez to że był język polski, a w nowszym firmware nie ma polskiego. Jednak aktualizacja firmware poza stabilnością połączenia wiele nie pomogła. Czytałem też o jakiś podsłuchowych aferach w innych routerach tej firmy. Długo się uruchamia tez z 2 minuty, Android szybciej się ogarnia. Hasła (domyślnie brak), nie można zmienić bo się wywala. WPA2 też złamali całkiem to można wogóle sobie dac spokój z tym wifi. Stary Siemens był stabilniejszy, a kosztował zaledwie 30zł, ale to pod adsl, a nie LTE i miał gorszą wydajność po wifi (w teorii 54Mb/s, w praktyce 22Mb/s).
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
  
 
 
 
kociarz 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Mar 2016
Posty: 170
Skąd: :>
Wysłany: 16 Październik 2017, 18:47   

Routery od operatorów to szmelc :) .
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8410
Skąd: Wawa,Pruszków,Berlin
Wysłany: 16 Październik 2017, 18:52   

kociarz napisał/a:
Routery od operatorów to szmelc :) .

Nie ma opcji bez, nie są brandowane, pewnie nie mają nawet sim locka (operatorzy zwłaszcza Orange i T-Mobile) stosują teraz inne techniki.
Ogólnie w tej ofercie masz opcję tylko z routerem, 4 urządzenia do wyboru w tym ten pedalski kwadrat z baterią za 199zł.

T-Mobile tu tak poleciał, że nie musisz robić czegokolwiek, facet nawet wkłada kartę SIM na wypadek jakbyś sobie nie poradził :mrgreen: skarga na nich poszła i tak. Szkoda, bez urządzenia było by taniej, a na abo z urządzeniem zawsze przepłacasz.

[ Added: 17 October 2017, 07:10 ]
Dobra, ogarnąłem xd
Hasło do routera nie może być dłuższe niż 8 znaków (sic), zapamiętuje pierwsze 8 znaków, nie ma informacji że jest taki limit ani błędów, smart:). Smartgon przestał się gryźć jeśli ręcznie wyszukać to wifi po nazwie, samo że pamięta is not enough.
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,23 sekundy. Zapytań do SQL: 14