Forum.nieśmiałość.net Strona Główna Forum.nieśmiałość.net
Dobra strona wszystkich, którzy odczuwają nieśmiałość

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  RSS

Poprzedni temat «» Następny temat
A Ty w jakiej sieci masz swoją komórę?
Autor Wiadomość
kociarz 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Mar 2016
Posty: 165
Skąd: :>
Wysłany: 28 Sierpień 2017, 22:24   

Ten BB to zupełna prehistoria, ludzie odpowiedzialni za system operacyjny czy SoC tego telefonu już nie żyją.
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 29
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8387
Skąd: Dortmund, Niemcy
Wysłany: 28 Sierpień 2017, 22:58   

On ma tylko obsługiwać sms (z nielimitowaną pamięcią jak na Androidach), obsługiwać rozmowy i mieć jakąś nawigację typu osmand, jakiś player audio i tyle. Jeśli to działa i bateria ma normalny czas działania to byłby wręcz idealny. No i ma klawiaturę :mrgreen: Na smartgonach mam już zawód na amen przez ten czas działania na baterii.
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
  
 
 
 
Sound of Sunday 

Dołączył: 12 Kwi 2011
Posty: 28
Skąd: Ziemnyj szar
Wysłany: 28 Sierpień 2017, 23:06   

Kup sobie jakiegoś chinola z baterią 4100mAh. Redmi 4x lub Redmi Note 4 ale wersje ze Snapdragonem bo wersja z Mediatekiem nie jest tak oszczędna. Ja używam RN4 i ekran z wifi spokojnie 11-12h. Z LTE już nie jest tak kolorowo, ale te 6-8h jestem spokojnie w stanie wyciągnąć oglądając śmieszne kotki :mrgreen: Jak telefonu nie używam to ładuje co 4 dni. Na wydajność nie narzekam, cena też w miarę przystępna.
 
 
kociarz 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Mar 2016
Posty: 165
Skąd: :>
Wysłany: 28 Sierpień 2017, 23:46   

Marti napisał/a:
Jeśli to działa i bateria ma normalny czas działania to byłby wręcz idealny.

I dlatego planujesz kupić stary smartfon z maleńką baterią i prądożernym procesorem?
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 29
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8387
Skąd: Dortmund, Niemcy
Wysłany: 28 Sierpień 2017, 23:47   

LTE z reguly mam wylaczone, HDSPA jest wystarczajace. LTE uzywam wlasciwie tylko do pc jak potrzebuje wyslac wiecej zdjec do sieci "na teraz".
4400mah nie wydaje sie jakos szczegolnie duzo.
Swoj przelaczylem w profil oszczedzania kosztem wydajnosci. Jest niby tez tryb power save ze niby 14 dni, tam wlasciwie nie ma zadnych aplikacji:). 6 aplikacji dostepnych z 240 zainstalowanych i nie mozna nic dodac..
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
 
 
 
Sound of Sunday 

Dołączył: 12 Kwi 2011
Posty: 28
Skąd: Ziemnyj szar
Wysłany: 29 Sierpień 2017, 01:41   

Niby nie dużo, ale żaden inny mój telefon nie wytrzymuje tyle z włączonym ekranem. Jak 4100 to mało to zawsze możesz wybrać Lenovo P2 z baterią 5100mAh, ale jak jesteś androidowym freakiem to nie polecam bo ma słabe wsparcie XDA no i cena jest trochę mniej atrakcyjna.
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 29
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8387
Skąd: Dortmund, Niemcy
Wysłany: 29 Sierpień 2017, 06:55   

Nie no ja, nie kombinuję. Mi tel faktycznie służy tylko do sms/tel i nawigacji - co przydaje się do tych wyjazdów do lasów z moją orientacją w terenie jest potrzebny mocno:). Jedyny root zrobiony i wszystkie aplikacje domyślnie są instalowane na microsd, nawet te systemowe są poprzenoszone na microSD. Tel co 24 godziny robi TRIM wszystkich partycji, kasuje cache dla wszystkich aplikacji i robi backup wszystkich sms i wysyła do chmury. Teraz był optymalizowany pod baterię. I przez noc czuwania (z wifi) z baterii znika może 1%. Kosztem wydajności, ale to nie jest tak istotne.

Xia ma póki co zaporową cenę. Jest jeszcze opcja kupić z 5 baterii i będzie trzymać dłużej :mrgreen:

Nie jestem fanatykiem technologii by mieć co 2 lata nowy tel;)
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
  
 
 
 
kociarz 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Mar 2016
Posty: 165
Skąd: :>
Wysłany: 29 Sierpień 2017, 18:46   

Z ciekawości - telefony Xiaomi nie zachowują się przypadkiem jak Huawei, które mordują wbrew użytkownikowi aplikacje w tle i odcinają im dostęp do lokalizacji?
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 29
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8387
Skąd: Dortmund, Niemcy
Wysłany: 29 Sierpień 2017, 19:23   

A to nie kwestia systemu? Androida można sobie wgrać na nowo z innego źródła czy nawet regionu/operatora.
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
 
 
 
kociarz 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Mar 2016
Posty: 165
Skąd: :>
Wysłany: 29 Sierpień 2017, 20:42   

Po pierwsze - nie chcę tego robić, po drugie - softy z xda dla tego telefonu mają dość poważne problemy.
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 29
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8387
Skąd: Dortmund, Niemcy
Wysłany: 29 Sierpień 2017, 20:45   

Dla mojego nie ma nawet tego CyanogenModa ani innych podobnych, które podobno lepiej działają niż zwykły Android. Root dla zasady, wiele rzeczy ułatwia.
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
 
 
 
kociarz 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Mar 2016
Posty: 165
Skąd: :>
Wysłany: 29 Sierpień 2017, 20:54   

Miałem kiedyś CyanogenModa w Galaxy S2 (okropny telefon), średnio to działało. Najbardziej zadowolony byłem z czystego androida (4.4, 5.0/6.0 działały gorzej) w Motoroli.
 
 
Sound of Sunday 

Dołączył: 12 Kwi 2011
Posty: 28
Skąd: Ziemnyj szar
Wysłany: 29 Sierpień 2017, 21:06   

Od początku tego roku Cyanogen już nie istnieje. Firma upadła, a dobytek przeszedł pod szyld LineageOS. Jeżeli chodzi o oryginalny soft telefonów Xiaomi to jestem jego wielkim antyfanem. Nienawidzę tego całego MIUI które chce wyglądać jak kopia iOS. Co do killowania aplikacji w nim to można ustawić, które apki może zabijać, a które ma trzymać w pamięci. U siebie od razu po kupnie wrzuciłem LOS, do tego kernel z odpowiednimi ustawieniami i jestem zadowolony. Na RN4 jest taki wybór softów i kerneli, że każdy znajdzie coś dla siebie.
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 29
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8387
Skąd: Dortmund, Niemcy
Wysłany: 29 Sierpień 2017, 21:15   

LOS też nie ma
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
 
 
 
Sound of Sunday 

Dołączył: 12 Kwi 2011
Posty: 28
Skąd: Ziemnyj szar
Wysłany: 29 Sierpień 2017, 21:26   

Wszystko zależy od procesora i popularności urządzenia. Na takie Mediateki nie powstanie nic bo brak jest źródeł do tych procesorów. Exynosy też są trudniejsze do tworzenia softu.
Niszowe urządzenia nie mają większych szans bo nie ma zainteresowania nimi.
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 29
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8387
Skąd: Dortmund, Niemcy
Wysłany: 29 Sierpień 2017, 21:40   

Qualcomm Snapdragon 410 MSM8916
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
 
 
 
Sound of Sunday 

Dołączył: 12 Kwi 2011
Posty: 28
Skąd: Ziemnyj szar
Wysłany: 30 Sierpień 2017, 21:22   

Musiałeś wstrzelić się w niszę. Z ciekawości co to za urządzenie?
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 29
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8387
Skąd: Dortmund, Niemcy
Wysłany: 30 Sierpień 2017, 21:58   

Samsung Galaxy Core Prime LTE G360F fabrycznie z Androidem 4, upgradable do And 5. Jednak to przekonfigurowanie wydłużyło czas czuwania baterii. Teraz spada 10% w 4-5 godzin przy zerkaniu w smsy od czasu do czasu. Kosztem wydajności, Youtube będzie się przycinał, przy wchodzeniu w smsy czasami musi kilka sekund pomyśleć. Airdroid odpowiada jak ma ochotę:), łączy się za 3-4 razem, ale jest lepiej. Zresztą i tak dokupię 2 nowe dodatkowe baterie i tyle.

Ten model miał "siostrę". Siostra miała baterię o wyższej pojemności (2600mah zamiast 2000mah), ekran o wyższej rozdzielczości i mało istotne więcej mpix w aparatach. Jak i wyższą cenę. Minęło dwa lata jak go mam, a już obu nie ma w sprzedaży;p. Raz mi poleciał na chodnik, uszkodzenia jakby spadł z drugiego piętra, 3 tygodnie reanimowali w serwisie :mrgreen: 49zł za obudowę, wymienię szybki etc.
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
 
 
 
Sound of Sunday 

Dołączył: 12 Kwi 2011
Posty: 28
Skąd: Ziemnyj szar
Wysłany: 31 Sierpień 2017, 02:51   

Co ten Samsung, już dłuższej nazwy się nie dało wymyślić :mrgreen:
Airdroid nie jest bezpieczną aplikacją. Jest dziurawy jak sito. Już lepiej udostępnić dysk na komputerze i jakimś eksploratorem z obsługą SMB go zmapować na Andku.
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 29
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8387
Skąd: Dortmund, Niemcy
Wysłany: 31 Sierpień 2017, 05:46   

W skrocie g360f :mrgreen:
Airdroida mam bardziej pod smsy lub wysylanie plikow z pc:)
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
 
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 29
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8387
Skąd: Dortmund, Niemcy
Wysłany: 17 Wrzesień 2017, 10:12   

Zakup dwóch nowych baterii sporo dał, nowe trzymają zauważalnie dłużej, poza tym archiwum 3 baterii na wyjazd poza miasto jak wczoraj się sprawdza. Oryginalna strasznie straciła na żywotności przez raptem 2 lata. Play już pożegnany, w Virgin mam obecnie 100min do wszystkich sieci, no limit sms (mms płatne po 25gr, skończy się wysyłanie kotów), 5.5GB (lub 10.5GB za dodatkowe 5zł) za 19zł miesięcznie. W virgin dziwnie działają smsy, aplikacją też z czcionką coś nie trafili.


T-Mobile teraz rozegrał dramę nową ofertą nowego nielimitowanego Internetu domowego w opcjach do 20Mb/s lub do 60Mb/s (45zł/55zł). W regulaminie w sumie nie ma nic o żądnym limicie, ale z kolei t-mobile zaaktualizował swój główny regulamin świadczenia usług o opcji obniżenia do 16kbps w przypadku przeciążenia..czyli po ilu GB to nie wiadomo mogą sobie skrócić kiedy chcą. Była by dobra alternatywa dla ślimaczej neostrady/netii (60Mb/s i 10Mb/s uploadu to w mojej małej mieścinie to rakieta)
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
 
 
 
Amico 

Dołączył: 08 Wrz 2017
Posty: 1
Skąd: wawa
Wysłany: 17 Wrzesień 2017, 17:46   

Widzę że Virgin ma podobnie jak w mojej dziewnej sieci Premium Mobile działającej na plusie. Płacę 19 zł za 5 GB szybkioego internetu później zwalnia. Jeszcze nie udało mi sie tyle wykorzystać przez miesiąc. rozmowy , sms bez limitu . mms płatne. Ale po co komu mms jak jest internet. Niestety mam telefon z Windows 10 ktory juz czasem nie daje rady. Choc navi działa, Yanosik działa i inne aplikacje spoko. Zawiesza sie czasem messenger, nie moge wysłać kilku fotek.

Czy ktoś posiada może Xiomi note 4 ? Chciałbym zdobyć opinię o tej słuchawce.
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 29
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8387
Skąd: Dortmund, Niemcy
Wysłany: 17 Wrzesień 2017, 20:16   

Mi starcza 4GB mies. z zapasem, ale dobry jest pakiet 5GB za kilka złotych jakbym chciał wysłać trochę zdjęć, a na stacjonarnym nie bardzo się da.

Najważniejsze są te smsy, kilka GB i trochę minut i tyle. Choć na forach masz płacz ludzi dla których to 20Mb/s w telefonie to bardzo wolno i nie chcą schodzić poniżej 200GB limitu,
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,28 sekundy. Zapytań do SQL: 13