Forum.nieśmiałość.net Strona Główna Forum.nieśmiałość.net
Dobra strona wszystkich, którzy odczuwają nieśmiałość

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  RSS

Poprzedni temat «» Następny temat
Dysk Zewnętrzny czy HDD

Jaki typ dysku byś wybrał/-a?
HDD
0%
 0%  [ 0 ]
Dysk zewnętrzny
0%
 0%  [ 0 ]
Seagate
0%
 0%  [ 0 ]
WD
66%
 66%  [ 2 ]
Hitachi
33%
 33%  [ 1 ]
Samsung
0%
 0%  [ 0 ]
Maxtor
0%
 0%  [ 0 ]
Głosowań: 2
Wszystkich Głosów: 3

Autor Wiadomość
Kriss 
Wytrwały


Dołączył: 28 Sty 2010
Posty: 1785
Skąd: kolwiek PL<->?
Wysłany: 30 Wrzesień 2017, 21:40   Dysk Zewnętrzny czy HDD

Witam.
Mam trochę danych do przechowywania i używania(!). I chciałbym mieć trochę przestrzeni na zapas. Więc rozmiar to 2 lub 4 TB. Co będzie lepsze? Czym się różnią w używania dyski HDD i zewnętrzne ?
Czy dobrze kombinuję, że dyski zewnętrzne łączą się przez USB, więc ciężko z bezpośrednim uruchomieniem gry, która znajduje się na nim?
Jeśli tak to jaka marka?
  
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 29
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8387
Skąd: Dortmund, Niemcy
Wysłany: 30 Wrzesień 2017, 22:43   

Pewnie głównie obudową i sposobem montowania przez system. Możesz podłączyć przy pracującym pc i ci się to zamontuje w systemie, a dyski wewnętrzne sata podłączane przy pracującym pc nie są wykrywane i nie działa to bez restartu.

Zewnętrzne masz w formacie 2.5" w pełni zasilane przez USB (zasilanie + data) oraz 3.5" z dedykowanym zasilaczem, bo USB ma za słaby prąd. Trafisz na modele z USB w wersji 3.0, które jest znacznie szybsze, jak i złączem esata. USB 3.0 jest na tyle szybkie by obsłużyć te gry na zbliżonym poziomie do hdd wewnętrznych HDD ogólnie wykorzystują ułamek potencjału SATA2, nie mówiąc o trzeciej generacji. z USB 2.0 wyciąga się raczej to 30-50MB/s odczytu.
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
 
 
 
Kriss 
Wytrwały


Dołączył: 28 Sty 2010
Posty: 1785
Skąd: kolwiek PL<->?
Wysłany: 30 Wrzesień 2017, 23:26   

Marti napisał/a:
Trafisz na modele z USB w wersji 3.0, które jest znacznie szybsze, jak i złączem esata.

Taki zewnętrzny esata to właściwie hdd?
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 29
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8387
Skąd: Dortmund, Niemcy
Wysłany: 30 Wrzesień 2017, 23:35   

To zewnerzny port sata poczytaj na wikipedii. U mnie ma esata, ale na jednej MB ma z tylu dwa porty esata/usb (2 w 1). Generalnie usb 3.0 i sata 2 i wyzej sa szybkie, hdd nie wykorzysta tych intefejsow nawet w polowie.
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
 
 
 
kociarz 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Mar 2016
Posty: 165
Skąd: :>
Wysłany: 1 Październik 2017, 15:07   

USB ma swój narzut na procesor, dysk usb3.0+ to chyba nadal taki sobie wybór do gier, ale tragedii nie będzie. eSata to już praktycznie niespotykany port.
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 29
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8387
Skąd: Dortmund, Niemcy
Wysłany: 9 Październik 2017, 08:06   

Jak on ma 8 rdzeni to na pewno zauważy, pewnie to obciążenie jest zauważalne na jednordzeniowych 800mhz. Z USB 3.0 aktywnie korzysta PlayStation 4, a gry ważą po 50GB to mi starczać. Talerzowe dyski i tak są mocno wolne i mają słaby czas dostępu, nie będą w pełni wykorzystywać nawet USB 2.0.
W mojej drugiej MB jest x10 USB w tym dwa podwójne USB2/esata. esata mogą nie nie dawać zasilania i dysk może wymagać dodatkowego zasilania:). Zwłaszcza że 3.5" wymagają wyższego napięcia do startu.Seagate chyba miał wydać 36TB SSD, tam ci wszystko weszło. Może z SSD lepiej im idzie niż z HDD w temacie awaryjności.
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
 
 
 
lost 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 28
Dołączył: 06 Lis 2010
Posty: 836
Skąd: Kalisz
Wysłany: 9 Październik 2017, 18:08   

Marti napisał/a:
Talerzowe dyski i tak są mocno wolne i mają słaby czas dostępu, nie będą w pełni wykorzystywać nawet USB 2.0.

USB 2.0 najczęściej działa na poziomie 25-50MB/s, współczesne dyski talerzowe 3,5" mają odczyt na poziomie 150-200MB/s
_________________
https://www.flickr.com/ph...157668083320230
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 29
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8387
Skąd: Dortmund, Niemcy
Wysłany: 9 Październik 2017, 19:03   

mój wyciąga w granicach 100MB/s
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
 
 
 
kociarz 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Mar 2016
Posty: 165
Skąd: :>
Wysłany: 9 Październik 2017, 21:56   

Więc Twój dysk nie jest współczesny lub kontroler/sterownik działa bardzo słabo.
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 29
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8387
Skąd: Dortmund, Niemcy
Wysłany: 9 Październik 2017, 22:08   

to model 5400RPM 1TB 3.5", działa jako magazyn, najczęściej jest całkiem odłączony on demand.
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
 
 
 
kociarz 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Mar 2016
Posty: 165
Skąd: :>
Wysłany: 9 Październik 2017, 22:24   

To pisz że stare dyski które trzymasz w szafie są wolne a nie uogólniaj.
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 29
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8387
Skąd: Dortmund, Niemcy
Wysłany: 10 Październik 2017, 09:53   

Jak stary jak go kupiłem rok temu w Komputroniku jako nowy, w domu odkryłem że to 5400RPM, nie wiedziałem że 5400RPM pod 3.5" są jeszcze produkowane, tej prędkości się nie stosuje już nawet pod 2.5".
Miał być pod drugą partycję, potem dokupiłem SSD i został przerobiony bez formatu pod zdjęcia i jw jest podłączany do PC na żądanie. Efekt uboczny że wiecznie PC jest otwarty, bo wiecznie coś tam podłączam, odłączam w sumie ze 4 dyski są tam przełączane, a SSD z system czasami jest przekładany do laptopa, po używam jednego systemu na dwóch urządzeniach, nie ma zabawy że czegoś tam brakuje, bo jest kopia 1:1 dla obu platform.

Sporo zależy od dysku bo Seagate 2.5" 160GB 7200RPM jest koszmarnie wolny i ta 5400RPM ma lepsze osiągnięcia na mniejszych obrotach. Talerzowe są raczej pod dane niż system, chociaż XP z HDD ładuje się ok.
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
 
 
 
lost 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 28
Dołączył: 06 Lis 2010
Posty: 836
Skąd: Kalisz
Wysłany: 10 Październik 2017, 14:04   

Myślę, że typ ciągłym podłączaniem dysk się bardziej zużywa niż jakby cały czas miał chodzić, gdzie w zasadzie i tak by się usypiał. Gniazda i styki są zużywane od ciągłego podpinania, a w dodatku jest dysk jest ciągle noszony, wkładamy, przekładany, dużo wstrząsów, wibracji puknięć, a talerze tego nie lubią. Ahci próbowałeś?
_________________
https://www.flickr.com/ph...157668083320230
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 29
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8387
Skąd: Dortmund, Niemcy
Wysłany: 10 Październik 2017, 16:02   

3.5 na stale w obudowie, 2x 2.5" sa przenoszone i 2.5" jest przekladany do laptop/pc no bo na nim systrm jest.
Najwyzej zlacza, dyski WD i tak trzymaja juz krotko, nie to co kiedys.
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 15