Forum.nieśmiałość.net Strona Główna Forum.nieśmiałość.net
Dobra strona wszystkich, którzy odczuwają nieśmiałość

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  RSS

Poprzedni temat «» Następny temat
Dysk Zewnętrzny czy HDD

Jaki typ dysku byś wybrał/-a?
HDD
0%
 0%  [ 0 ]
Dysk zewnętrzny
33%
 33%  [ 2 ]
Seagate
0%
 0%  [ 0 ]
WD
33%
 33%  [ 2 ]
Hitachi
16%
 16%  [ 1 ]
Samsung
16%
 16%  [ 1 ]
Maxtor
0%
 0%  [ 0 ]
Głosowań: 4
Wszystkich Głosów: 6

Autor Wiadomość
Kriss 
Wytrwały


Dołączył: 28 Sty 2010
Posty: 1790
Skąd: kolwiek PL<->?
Wysłany: 30 Wrzesień 2017, 20:40   Dysk Zewnętrzny czy HDD

Witam.
Mam trochę danych do przechowywania i używania(!). I chciałbym mieć trochę przestrzeni na zapas. Więc rozmiar to 2 lub 4 TB. Co będzie lepsze? Czym się różnią w używania dyski HDD i zewnętrzne ?
Czy dobrze kombinuję, że dyski zewnętrzne łączą się przez USB, więc ciężko z bezpośrednim uruchomieniem gry, która znajduje się na nim?
Jeśli tak to jaka marka?
  
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8422
Skąd: Wawa,Pruszków,Berlin
Wysłany: 30 Wrzesień 2017, 21:43   

Pewnie głównie obudową i sposobem montowania przez system. Możesz podłączyć przy pracującym pc i ci się to zamontuje w systemie, a dyski wewnętrzne sata podłączane przy pracującym pc nie są wykrywane i nie działa to bez restartu.

Zewnętrzne masz w formacie 2.5" w pełni zasilane przez USB (zasilanie + data) oraz 3.5" z dedykowanym zasilaczem, bo USB ma za słaby prąd. Trafisz na modele z USB w wersji 3.0, które jest znacznie szybsze, jak i złączem esata. USB 3.0 jest na tyle szybkie by obsłużyć te gry na zbliżonym poziomie do hdd wewnętrznych HDD ogólnie wykorzystują ułamek potencjału SATA2, nie mówiąc o trzeciej generacji. z USB 2.0 wyciąga się raczej to 30-50MB/s odczytu.
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
 
 
 
Kriss 
Wytrwały


Dołączył: 28 Sty 2010
Posty: 1790
Skąd: kolwiek PL<->?
Wysłany: 30 Wrzesień 2017, 22:26   

Marti napisał/a:
Trafisz na modele z USB w wersji 3.0, które jest znacznie szybsze, jak i złączem esata.

Taki zewnętrzny esata to właściwie hdd?
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8422
Skąd: Wawa,Pruszków,Berlin
Wysłany: 30 Wrzesień 2017, 22:35   

To zewnerzny port sata poczytaj na wikipedii. U mnie ma esata, ale na jednej MB ma z tylu dwa porty esata/usb (2 w 1). Generalnie usb 3.0 i sata 2 i wyzej sa szybkie, hdd nie wykorzysta tych intefejsow nawet w polowie.
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
 
 
 
kociarz 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Mar 2016
Posty: 177
Skąd: :>
Wysłany: 1 Październik 2017, 14:07   

USB ma swój narzut na procesor, dysk usb3.0+ to chyba nadal taki sobie wybór do gier, ale tragedii nie będzie. eSata to już praktycznie niespotykany port.
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8422
Skąd: Wawa,Pruszków,Berlin
Wysłany: 9 Październik 2017, 07:06   

Jak on ma 8 rdzeni to na pewno zauważy, pewnie to obciążenie jest zauważalne na jednordzeniowych 800mhz. Z USB 3.0 aktywnie korzysta PlayStation 4, a gry ważą po 50GB to mi starczać. Talerzowe dyski i tak są mocno wolne i mają słaby czas dostępu, nie będą w pełni wykorzystywać nawet USB 2.0.
W mojej drugiej MB jest x10 USB w tym dwa podwójne USB2/esata. esata mogą nie nie dawać zasilania i dysk może wymagać dodatkowego zasilania:). Zwłaszcza że 3.5" wymagają wyższego napięcia do startu.Seagate chyba miał wydać 36TB SSD, tam ci wszystko weszło. Może z SSD lepiej im idzie niż z HDD w temacie awaryjności.
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
 
 
 
lost 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 28
Dołączył: 06 Lis 2010
Posty: 840
Skąd: Kalisz
Wysłany: 9 Październik 2017, 17:08   

Marti napisał/a:
Talerzowe dyski i tak są mocno wolne i mają słaby czas dostępu, nie będą w pełni wykorzystywać nawet USB 2.0.

USB 2.0 najczęściej działa na poziomie 25-50MB/s, współczesne dyski talerzowe 3,5" mają odczyt na poziomie 150-200MB/s
_________________
https://www.flickr.com/ph...157668083320230
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8422
Skąd: Wawa,Pruszków,Berlin
Wysłany: 9 Październik 2017, 18:03   

mój wyciąga w granicach 100MB/s
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
 
 
 
kociarz 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Mar 2016
Posty: 177
Skąd: :>
Wysłany: 9 Październik 2017, 20:56   

Więc Twój dysk nie jest współczesny lub kontroler/sterownik działa bardzo słabo.
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8422
Skąd: Wawa,Pruszków,Berlin
Wysłany: 9 Październik 2017, 21:08   

to model 5400RPM 1TB 3.5", działa jako magazyn, najczęściej jest całkiem odłączony on demand.
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
 
 
 
kociarz 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Mar 2016
Posty: 177
Skąd: :>
Wysłany: 9 Październik 2017, 21:24   

To pisz że stare dyski które trzymasz w szafie są wolne a nie uogólniaj.
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8422
Skąd: Wawa,Pruszków,Berlin
Wysłany: 10 Październik 2017, 08:53   

Jak stary jak go kupiłem rok temu w Komputroniku jako nowy, w domu odkryłem że to 5400RPM, nie wiedziałem że 5400RPM pod 3.5" są jeszcze produkowane, tej prędkości się nie stosuje już nawet pod 2.5".
Miał być pod drugą partycję, potem dokupiłem SSD i został przerobiony bez formatu pod zdjęcia i jw jest podłączany do PC na żądanie. Efekt uboczny że wiecznie PC jest otwarty, bo wiecznie coś tam podłączam, odłączam w sumie ze 4 dyski są tam przełączane, a SSD z system czasami jest przekładany do laptopa, po używam jednego systemu na dwóch urządzeniach, nie ma zabawy że czegoś tam brakuje, bo jest kopia 1:1 dla obu platform.

Sporo zależy od dysku bo Seagate 2.5" 160GB 7200RPM jest koszmarnie wolny i ta 5400RPM ma lepsze osiągnięcia na mniejszych obrotach. Talerzowe są raczej pod dane niż system, chociaż XP z HDD ładuje się ok.
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
 
 
 
lost 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 28
Dołączył: 06 Lis 2010
Posty: 840
Skąd: Kalisz
Wysłany: 10 Październik 2017, 13:04   

Myślę, że typ ciągłym podłączaniem dysk się bardziej zużywa niż jakby cały czas miał chodzić, gdzie w zasadzie i tak by się usypiał. Gniazda i styki są zużywane od ciągłego podpinania, a w dodatku jest dysk jest ciągle noszony, wkładamy, przekładany, dużo wstrząsów, wibracji puknięć, a talerze tego nie lubią. Ahci próbowałeś?
_________________
https://www.flickr.com/ph...157668083320230
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8422
Skąd: Wawa,Pruszków,Berlin
Wysłany: 10 Październik 2017, 15:02   

3.5 na stale w obudowie, 2x 2.5" sa przenoszone i 2.5" jest przekladany do laptop/pc no bo na nim systrm jest.
Najwyzej zlacza, dyski WD i tak trzymaja juz krotko, nie to co kiedys.
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
 
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8422
Skąd: Wawa,Pruszków,Berlin
Wysłany: 27 Październik 2017, 11:28   

Dla masochisty dyskowego kociarza, co uważa by nie potrzebne chodziło i nabiło niepotrzebnie prąd.
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
 
 
 
kociarz 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Mar 2016
Posty: 177
Skąd: :>
Wysłany: 28 Październik 2017, 17:41   

A i tak płacę za prąd wielokrotnie mniej niż Ty ;>
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8422
Skąd: Wawa,Pruszków,Berlin
Wysłany: 28 Październik 2017, 19:17   

ten pc ciągnie z 110-150W, chodzi 2-4h doba, przyszło eleganckie 500zł.Chyba sie przerzuce na laptopa jednak.
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
 
 
 
kociarz 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Mar 2016
Posty: 177
Skąd: :>
Wysłany: 28 Październik 2017, 19:21   

U mnie wychodzi poniżej 50 zł miesięcznie średnio :) .
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8422
Skąd: Wawa,Pruszków,Berlin
Wysłany: 28 Październik 2017, 19:27   

na lewo z klatki po kombinacjach z licznikiem;p ten pc i reszta nabija mi średnio 23-29kwh miesięcznie + sprzęt i wychodzi drugie tyle. Trzeba więcej biegać z aparatem w plenery a mniej siedzieć w domu to spadnie :mrgreen: b
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
  
 
 
 
kociarz 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Mar 2016
Posty: 177
Skąd: :>
Wysłany: 28 Październik 2017, 19:42   

I ile masz kWh na rachunkach i jaka jest kwota na nich? Może masz jakąś cholernie niekorzystną taryfę?
 
 
lost 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 28
Dołączył: 06 Lis 2010
Posty: 840
Skąd: Kalisz
Wysłany: 9 Listopad 2017, 09:58   

Może stary komp, ja z ciekawości pożyczyłem jakiś czas temu miernik poboru, to wyszło, że mój komputer na typowych ustawieniach i przy korzystaniu z przeglądarki i odtwarzacza pobiera 45-50W z monitorem, maksymalnie obciążony(procesor programem, dyski, dvd, usb pamięci, modem kopiowaniem i defragmentacją, monitor 100% jasności) 108W. Teraz po wymianie i5 na pentiuma, zasilacza na lepszy i wywaleniu HDD myślę, że w stresie jeszcze mniej ;)

Ty sam bijesz 500zł za prąd?
_________________
https://www.flickr.com/ph...157668083320230
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8422
Skąd: Wawa,Pruszków,Berlin
Wysłany: 9 Listopad 2017, 10:17   

lost napisał/a:
Ty sam bijesz 500zł za prąd?

To jest całość, prognozowana, z pewnością będzie dopłata. Dochodzi jest oświetlenie (choć to zamieniłem na energiooszczędne albo wogóle nie zapalam), lodówka i tv.
PeCety ogólnie są prądożerne świnie. Stary Celeron zjadał 80W do 100W pod obciążeniem, nowszy dwurdzeniowy Dual Pentium już podbił do zużycie do minimalnej 100W. Obecny czterordzeniowy Xeon trzyma poziom od 80W do 120W na max obciążeniu (co następuje w zasadzie tylko przy eksporcie setek zdjęć do jpg, a i tez trwa to max 25min). Ale doliczając modem LTE, monitor, wieżę Sony robi się z tego suma 110-170W (indle, 130W normale, 170W max). Tak czy owak nabije na ten watomierz te 100kwh/3 miesiące.
Zasilacz od 7 lat ten sam cheftec 350W, stary ale dobry, sprawny nawet bez aktywnego chłodzenia. No i cichy nawet z tym wiatraczkiem.
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
 
 
 
lost 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 28
Dołączył: 06 Lis 2010
Posty: 840
Skąd: Kalisz
Wysłany: 9 Listopad 2017, 11:40   

Nie zgadzam się, większość laptopów ma dokładnie takie same, lub bardzo podobne bebechy, tylko z ograniczonymi mnożnikami i napięciami itd. Są co prawda procesory projektowane pod zastosowania mobilne, ale nie są konkurencyjne z pctowymi ze względu na ceną, lub niską wydajność. Jakbyś poszukał laptopa z czasów tego starego celerona z podobną mocą obliczeniową to zużycie prądu byłoby podobne, a i wodę na herbatę mógłbyś na nim zagotować. Xeon weźmie tyle co stary celeron, ale zrobi operację klika razy szybciej, więc oszczędność duża. Do stacjonarki raczej mało kto używa 15" monitora, więc na tym oszczędza laptop kosztem komfortu, dochodzi często lepsza karta graficzna, która pobiera swoje, ale są też integry(sam używam) do stacjonarek.
_________________
https://www.flickr.com/ph...157668083320230
  
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8422
Skąd: Wawa,Pruszków,Berlin
Wysłany: 9 Listopad 2017, 15:58   

Laptop ciagnie jednak te 20W z wifi i 14" ekranie, technologia z 2008" czyli ten sam rok co i sam pc.
W obu przypadkach jade na integrach intela 4500

Xeon i E2180 maja w zasadzie indetyczne TDP
_________________
https://tookapic.com/martin87
https://www.flickr.com/photos/153690674@N07/albums
 
 
 
lost 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 28
Dołączył: 06 Lis 2010
Posty: 840
Skąd: Kalisz
Wysłany: 10 Listopad 2017, 01:18   

20W chyba bez żadnych aplikacji na win98? Porównaj wydajność takiego laptopa z pc.
_________________
https://www.flickr.com/ph...157668083320230
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 15