Forum.nieśmiałość.net Strona Główna Forum.nieśmiałość.net
Dobra strona wszystkich, którzy odczuwają nieśmiałość

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  RSS

Poprzedni temat «» Następny temat
Konfiguracja sprzętowa
Autor Wiadomość
kociarz 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 18 Mar 2016
Posty: 208
Skąd: :>
Wysłany: 13 Kwiecień 2017, 18:08   

i5-4690k, 8GB, maximus vii gene, evga gtx1060, crucial mx100 120GB, hdd 1TB, win10
Przydałby mi się jakiś lepszy ssd :roll:
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 12 razy
Wiek: 30
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8557
Skąd: Waw,Pruszków,Wołomin
Wysłany: 13 Kwiecień 2017, 18:24   

Nie wiem czy seagate nie miał wypuścić SSD 32TB, może ci starczy :D Jak dla mnie to SSD nadają się tylko pod system i do laptopów bo można przenosić bez lęku w czasie pracy
 
 
 
kociarz 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 18 Mar 2016
Posty: 208
Skąd: :>
Wysłany: 13 Kwiecień 2017, 18:47   

Zwykłe 256GB z NVMe bym przytulił :) . Ale niepokoi mnie położenie slotu M.2 na mojej płycie głównej - jest pod kartą graficzną :evil:
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 12 razy
Wiek: 30
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8557
Skąd: Waw,Pruszków,Wołomin
Wysłany: 13 Kwiecień 2017, 19:06   

256GB nie są drogie. Jak dla mnie to tylko pod system i aplikacje się nadają. No mi służy jeszcze temp na zdjęcia na pulpicie. To te 120GB styka mi z dużym zapasem.
 
 
 
kociarz 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 18 Mar 2016
Posty: 208
Skąd: :>
Wysłany: 13 Kwiecień 2017, 19:22   

Aplikacje potrafią być ciężkie. 960EVO 250GB to jakieś 600 zł, do tego z okazji nowej instalacji będę musiał kupić windę bo na razie mam z dreamsparka :-? .
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 12 razy
Wiek: 30
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8557
Skąd: Waw,Pruszków,Wołomin
Wysłany: 13 Kwiecień 2017, 19:40   

Lightroom jest cieżkawy i gry pokroju najnowszy quake (50GB :P ), FF z wersji na wersję się robi ociężałý, ale mozilla już ma taką politykę
 
 
 
kociarz 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 18 Mar 2016
Posty: 208
Skąd: :>
Wysłany: 13 Kwiecień 2017, 20:15   

No ale FF raczej Ci dysku nie zajmuje :P . Choć zmień tę przeglądarkę na jakąś bardziej nowoczesną.
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 12 razy
Wiek: 30
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8557
Skąd: Waw,Pruszków,Wołomin
Wysłany: 13 Kwiecień 2017, 20:43   

FF jest idealna, tyle że kocha zjadać RAM, chociaż przy 4GB nie jest to już tak odczuwalne.
 
 
 
kociarz 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 18 Mar 2016
Posty: 208
Skąd: :>
Wysłany: 13 Kwiecień 2017, 20:58   

I tak realnie zjada mniej niż konkurencja, odpalająca każdą kartę w oddzielnym wątku. Choć na Linuksie zachowanie przeglądarek będzie nieco inne.
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 12 razy
Wiek: 30
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8557
Skąd: Waw,Pruszków,Wołomin
Wysłany: 13 Kwiecień 2017, 21:03   

Duży wzrost na RAM jest w wersjach 64bitowych. Jak miałeś 32bitowy system z 4GB to jeszcze był spory zapas. Na 8GB pofiło zabrać 1/16 dostępnej pamięci RAM po odpaleniu FF, poczty, komunikatorów, playera:), a na 64 bitach zjada 1GB na start :P
 
 
 
kociarz 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 18 Mar 2016
Posty: 208
Skąd: :>
Wysłany: 13 Kwiecień 2017, 21:12   

Obawiam się że to strony internetowe zużywają obecnie znacznie więcej zasobów niż kiedyś ;) .
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 12 razy
Wiek: 30
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8557
Skąd: Waw,Pruszków,Wołomin
Wysłany: 13 Kwiecień 2017, 21:18   

No tak, temat fotografii tu na forum ładuje mi się 10 minut.
 
 
 
kociarz 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 18 Mar 2016
Posty: 208
Skąd: :>
Wysłany: 13 Kwiecień 2017, 21:22   

O obrazkach nawet nie pomyślałem, głównie o ilości javascriptu.
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 12 razy
Wiek: 30
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8557
Skąd: Waw,Pruszków,Wołomin
Wysłany: 13 Kwiecień 2017, 21:26   

Strona Facebooka zjada średnio od 120MB do 200MB, w porywach nawet 300MB. Forum to 30MB z groszami:)
 
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 12 razy
Wiek: 30
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8557
Skąd: Waw,Pruszków,Wołomin
Wysłany: 26 Wrzesień 2017, 07:44   

Updataten i już nie tykam do podstawowych zadań wystarcza:

Laptop:
Thinkpad T400
CPU: T9600 (2x. 2.8Ghz, 6MB cache)
RAM: 2x 4GB DDR3
HDD: brak, współdzielony SSD 120GB z PC
GPU: Intel 4500HD czy coś podobnego + coś tam od ATI
Stacja dokująca z dodatkowymi złączami USB, audio, VGA, DVI wyjściem cyfrowym dźwięku, wyjście dla karty sieciowej.
Czytnik kart pamięci, którego nie dało się nigdzie kupić, albo były za 100zł, kupiłem za 10zł:)

PC:
CPU: Xeon E5440 4x 2.83Ghz, 12MB cache, zmodowany + zmodyfikowany bios
GPU: Intel 4500HD na płycie głównej
RAM: 2x 4GB DDR3
HDD: HDD 1TB 5400RPM WD Blue na zdjęcia mrrr + SSD 120GB z systemem, też do laptopa.
Zasilacz chieftec 350W
Monitor: Yurako 22" 1650x1050 (w porównaniu do poprzedniego to jakbym siedział przed telewizorem :mrgreen: )
Dodatkowe chłodzenie na dyski twarde oraz wydmuchiwanie powietrza z tyłu obudowy, co pewnie w praktyce nie daje za dużo, skoro obudowa i tak jest cały czas otwarta (moje lenistwo)

both: myszka gamingowa razera, wieża Sony 2x 60W

na 4GB RAM nie da się dziś działać, takie laptopy były sprzedawane 10 lat temu i nadal dziś są sprzedawane z tak "ogromną" pamięcią. 8GB to już całkiem dolna granica, pomijając gaming.
 
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 12 razy
Wiek: 30
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8557
Skąd: Waw,Pruszków,Wołomin
Wysłany: 23 Czerwiec 2018, 09:52   

Updajeton:).
Wpadła w mi w ręce używana uszkodzona GT220 z pasywnym chłodzeniem, przerobiłem sobie je na aktywne z wiatraka na tył obudowy, który tam siedział tylko by ładniej wyglądało :P
Na Windowsie tradycyjnie była zabawa z sterownikami, ale gry dostały mocnego kopa i większość chodzi na maksymalnych ustawieniach. GTA:VC w jednej misji chodzi za szybko. A zużycie prądu nie poszło tak do góry by wywalać korki, w sumie nie widać różnicy. RAM niestety bez zmian, nadal tylko 8GB i muszę mocno ograniczać się w ilości aplikacji otwartych naraz. Kiedyś się zmieni na inną płytę pod socket 775 ze wsparciem do 16GB jak skończy się tam zmowa RAM producentów i stanieją same płyty.

PC:
OS: Linux Mint 18.3 x64 eng, Windows 7 Ultimate x 64 eng, Windows XP x64 eng

CPU: Intel Xeon E5440 4x 2.8Ghz 12MB cache
RAM: 2x 4GB DDR3 1066
HDD: SSD 128GB (dwupoziomowe szyfrowanie dla danych, jednopoziomowe dla systemu i swap), 500GB, 1TB
GPU: GT220, Intel 4500HD integra na płycie głównej
inne: 2x DVD, 1x FDD, chłodzenie dla dysków, chłodzenie dla GT220, Monitor 22" 1650x1080 16:10 VGA, Wieża Sony 2x 60W, mysz gamingowa razera, czytnik kart pamięci

Laptop Thinkpad T400
OS: Linux Mint 18.3, Windows 7 x64 eng
CPU: Intel T9600 2x 2.8Ghz, 6MB cache
RAM: 2x 4GB DDR3
HDD: SSD 128GB (system szyfrowany jednopoziomowo, dane szyfrowane dwupoziomowo), HDD 500GB (szyfrowany jednopoziomowo), 160GB
GPU: siakaś Intel 4500MHD.
Inne: DVD writer, czytnik SD, ekran 1400x 900 16:10, trackpad, touchpad, lampa, kamerka, czytnik linii, wifi 5300, mysz razer
 
 
 
kociarz 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 18 Mar 2016
Posty: 208
Skąd: :>
Wysłany: 23 Czerwiec 2018, 11:49   

Ceny płyt i ramów pod s775 nie mają wiele wspólnego z sytuacją na rynku współczesnych komputerów.
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 12 razy
Wiek: 30
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8557
Skąd: Waw,Pruszków,Wołomin
Wysłany: 23 Czerwiec 2018, 12:11   

jest współczesny toż
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,48 sekundy. Zapytań do SQL: 12