Forum.nieśmiałość.net Strona Główna Forum.nieśmiałość.net
Dobra strona wszystkich, którzy odczuwają nieśmiałość

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  RSS

Poprzedni temat «» Następny temat
Konfiguracja sprzętowa
Autor Wiadomość
kociarz 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 18 Mar 2016
Posty: 212
Skąd: :>
Wysłany: 13 Kwiecień 2017, 18:08   

i5-4690k, 8GB, maximus vii gene, evga gtx1060, crucial mx100 120GB, hdd 1TB, win10
Przydałby mi się jakiś lepszy ssd :roll:
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 12 razy
Wiek: 31
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8612
Skąd: Waw,Pruszków,Wołomin
Wysłany: 13 Kwiecień 2017, 18:24   

Nie wiem czy seagate nie miał wypuścić SSD 32TB, może ci starczy :D Jak dla mnie to SSD nadają się tylko pod system i do laptopów bo można przenosić bez lęku w czasie pracy
 
 
 
kociarz 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 18 Mar 2016
Posty: 212
Skąd: :>
Wysłany: 13 Kwiecień 2017, 18:47   

Zwykłe 256GB z NVMe bym przytulił :) . Ale niepokoi mnie położenie slotu M.2 na mojej płycie głównej - jest pod kartą graficzną :evil:
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 12 razy
Wiek: 31
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8612
Skąd: Waw,Pruszków,Wołomin
Wysłany: 13 Kwiecień 2017, 19:06   

256GB nie są drogie. Jak dla mnie to tylko pod system i aplikacje się nadają. No mi służy jeszcze temp na zdjęcia na pulpicie. To te 120GB styka mi z dużym zapasem.
 
 
 
kociarz 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 18 Mar 2016
Posty: 212
Skąd: :>
Wysłany: 13 Kwiecień 2017, 19:22   

Aplikacje potrafią być ciężkie. 960EVO 250GB to jakieś 600 zł, do tego z okazji nowej instalacji będę musiał kupić windę bo na razie mam z dreamsparka :-? .
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 12 razy
Wiek: 31
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8612
Skąd: Waw,Pruszków,Wołomin
Wysłany: 13 Kwiecień 2017, 19:40   

Lightroom jest cieżkawy i gry pokroju najnowszy quake (50GB :P ), FF z wersji na wersję się robi ociężałý, ale mozilla już ma taką politykę
 
 
 
kociarz 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 18 Mar 2016
Posty: 212
Skąd: :>
Wysłany: 13 Kwiecień 2017, 20:15   

No ale FF raczej Ci dysku nie zajmuje :P . Choć zmień tę przeglądarkę na jakąś bardziej nowoczesną.
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 12 razy
Wiek: 31
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8612
Skąd: Waw,Pruszków,Wołomin
Wysłany: 13 Kwiecień 2017, 20:43   

FF jest idealna, tyle że kocha zjadać RAM, chociaż przy 4GB nie jest to już tak odczuwalne.
 
 
 
kociarz 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 18 Mar 2016
Posty: 212
Skąd: :>
Wysłany: 13 Kwiecień 2017, 20:58   

I tak realnie zjada mniej niż konkurencja, odpalająca każdą kartę w oddzielnym wątku. Choć na Linuksie zachowanie przeglądarek będzie nieco inne.
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 12 razy
Wiek: 31
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8612
Skąd: Waw,Pruszków,Wołomin
Wysłany: 13 Kwiecień 2017, 21:03   

Duży wzrost na RAM jest w wersjach 64bitowych. Jak miałeś 32bitowy system z 4GB to jeszcze był spory zapas. Na 8GB pofiło zabrać 1/16 dostępnej pamięci RAM po odpaleniu FF, poczty, komunikatorów, playera:), a na 64 bitach zjada 1GB na start :P
 
 
 
kociarz 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 18 Mar 2016
Posty: 212
Skąd: :>
Wysłany: 13 Kwiecień 2017, 21:12   

Obawiam się że to strony internetowe zużywają obecnie znacznie więcej zasobów niż kiedyś ;) .
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 12 razy
Wiek: 31
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8612
Skąd: Waw,Pruszków,Wołomin
Wysłany: 13 Kwiecień 2017, 21:18   

No tak, temat fotografii tu na forum ładuje mi się 10 minut.
 
 
 
kociarz 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 18 Mar 2016
Posty: 212
Skąd: :>
Wysłany: 13 Kwiecień 2017, 21:22   

O obrazkach nawet nie pomyślałem, głównie o ilości javascriptu.
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 12 razy
Wiek: 31
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8612
Skąd: Waw,Pruszków,Wołomin
Wysłany: 13 Kwiecień 2017, 21:26   

Strona Facebooka zjada średnio od 120MB do 200MB, w porywach nawet 300MB. Forum to 30MB z groszami:)
 
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 12 razy
Wiek: 31
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8612
Skąd: Waw,Pruszków,Wołomin
Wysłany: 26 Wrzesień 2017, 07:44   

Updataten i już nie tykam do podstawowych zadań wystarcza:

Laptop:
Thinkpad T400
CPU: T9600 (2x. 2.8Ghz, 6MB cache)
RAM: 2x 4GB DDR3
HDD: brak, współdzielony SSD 120GB z PC
GPU: Intel 4500HD czy coś podobnego + coś tam od ATI
Stacja dokująca z dodatkowymi złączami USB, audio, VGA, DVI wyjściem cyfrowym dźwięku, wyjście dla karty sieciowej.
Czytnik kart pamięci, którego nie dało się nigdzie kupić, albo były za 100zł, kupiłem za 10zł:)

PC:
CPU: Xeon E5440 4x 2.83Ghz, 12MB cache, zmodowany + zmodyfikowany bios
GPU: Intel 4500HD na płycie głównej
RAM: 2x 4GB DDR3
HDD: HDD 1TB 5400RPM WD Blue na zdjęcia mrrr + SSD 120GB z systemem, też do laptopa.
Zasilacz chieftec 350W
Monitor: Yurako 22" 1650x1050 (w porównaniu do poprzedniego to jakbym siedział przed telewizorem :mrgreen: )
Dodatkowe chłodzenie na dyski twarde oraz wydmuchiwanie powietrza z tyłu obudowy, co pewnie w praktyce nie daje za dużo, skoro obudowa i tak jest cały czas otwarta (moje lenistwo)

both: myszka gamingowa razera, wieża Sony 2x 60W

na 4GB RAM nie da się dziś działać, takie laptopy były sprzedawane 10 lat temu i nadal dziś są sprzedawane z tak "ogromną" pamięcią. 8GB to już całkiem dolna granica, pomijając gaming.
 
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 12 razy
Wiek: 31
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8612
Skąd: Waw,Pruszków,Wołomin
Wysłany: 23 Czerwiec 2018, 09:52   

Updajeton:).
Wpadła w mi w ręce używana uszkodzona GT220 z pasywnym chłodzeniem, przerobiłem sobie je na aktywne z wiatraka na tył obudowy, który tam siedział tylko by ładniej wyglądało :P
Na Windowsie tradycyjnie była zabawa z sterownikami, ale gry dostały mocnego kopa i większość chodzi na maksymalnych ustawieniach. GTA:VC w jednej misji chodzi za szybko. A zużycie prądu nie poszło tak do góry by wywalać korki, w sumie nie widać różnicy. RAM niestety bez zmian, nadal tylko 8GB i muszę mocno ograniczać się w ilości aplikacji otwartych naraz. Kiedyś się zmieni na inną płytę pod socket 775 ze wsparciem do 16GB jak skończy się tam zmowa RAM producentów i stanieją same płyty.

PC:
OS: Linux Mint 18.3 x64 eng, Windows 7 Ultimate x 64 eng, Windows XP x64 eng

CPU: Intel Xeon E5440 4x 2.8Ghz 12MB cache
RAM: 2x 4GB DDR3 1066
HDD: SSD 128GB (dwupoziomowe szyfrowanie dla danych, jednopoziomowe dla systemu i swap), 500GB, 1TB
GPU: GT220, Intel 4500HD integra na płycie głównej
inne: 2x DVD, 1x FDD, chłodzenie dla dysków, chłodzenie dla GT220, Monitor 22" 1650x1080 16:10 VGA, Wieża Sony 2x 60W, mysz gamingowa razera, czytnik kart pamięci

Laptop Thinkpad T400
OS: Linux Mint 18.3, Windows 7 x64 eng
CPU: Intel T9600 2x 2.8Ghz, 6MB cache
RAM: 2x 4GB DDR3
HDD: SSD 128GB (system szyfrowany jednopoziomowo, dane szyfrowane dwupoziomowo), HDD 500GB (szyfrowany jednopoziomowo), 160GB
GPU: siakaś Intel 4500MHD.
Inne: DVD writer, czytnik SD, ekran 1400x 900 16:10, trackpad, touchpad, lampa, kamerka, czytnik linii, wifi 5300, mysz razer
 
 
 
kociarz 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 18 Mar 2016
Posty: 212
Skąd: :>
Wysłany: 23 Czerwiec 2018, 11:49   

Ceny płyt i ramów pod s775 nie mają wiele wspólnego z sytuacją na rynku współczesnych komputerów.
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 12 razy
Wiek: 31
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8612
Skąd: Waw,Pruszków,Wołomin
Wysłany: 23 Czerwiec 2018, 12:11   

jest współczesny toż
 
 
 
Piotrq 


Pomógł: 3 razy
Wiek: 36
Dołączył: 17 Sty 2012
Posty: 3037
Skąd: górny śląsk
Wysłany: 25 Grudzień 2018, 19:11   moja nowa zabawka ,ależ ona ładna

ja tego roku musiałem po zmieniać trochę sprzętu raz z chciałem a trochę z przymusu bo stary już za mocno zaczął zawodzić i nie grzeszył wydajnością ,to tego roku udało mi się całe zaplecze komputerowe wymienić na nowe począwszy od smartfona po lapka ,a teraz po nową stacionare .
CPU: AMD Ryzen 5 2600X
płyta:MSI X470 Gaming Plus
GPU: GeForce GTX 1060 6GB
RAM: 16gb
ssd 500gb
hdd 3tb
i cała reszta złomu mam nadzieje że trochę posłuży , bo to co się teraz produkuje to taki badziew..w przyszłości jeszcze chciałbym sobie sprawić nagrywarkę, Blu-ray.
teraz to mi już żadna gra nie odmówi , już parę sobie zakupiłem by się nie nudzić..



mała przerwa w składaniu trzeba coś przekąsić...udało mi się też trochę zdefraudować rzeczy i złożyć kompa w pracy w godzinach pracy :P

_________________
Jeśli widzisz kogoś, kto robi rzeczy inne niż Ty, myślisz - odbiło mu !.. A może on po prostu zaczął żyć ?
  
 
 
 
Sound of Sunday 

Dołączył: 12 Kwi 2011
Posty: 30
Skąd: Ziemnyj szar
Wysłany: 9 Luty 2019, 03:17   

Piecyk: ASrock Z97 PRO4, Intel i5-4690K, GeForce 1060 6GB Gigabyte Gaming G1, 16GB G.Skill TridentX 2400MHz, Crucial M550 256GB, 2x Seagate Barracuda 1TB, 2x LG 24MP77

Pytanie do Was. Opłaca się wykładać 2k, żeby przejść na Intela i5 gen 9? Czy przyrost mocy będzie współmierny do wydanych pieniędzy? Myślałem nad i5-9600K, ASrock Z390 PRO4 i G.Skill Ripjaws V 3200MHz CL15 i reszta moich gratów.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,41 sekundy. Zapytań do SQL: 12