|
Którą półkulę mózgu używacie podczas myślenia? |
| Autor |
Wiadomość |
kolofdjuti
|
Wysłany: 31 Lipiec 2010, 21:38 Którą półkulę mózgu używacie podczas myślenia?
|
|
|
Witam. Zakładam temat, ponieważ jestem ciekawy, która półkulą myślą nieśmiali. Aby to sprawdzić wejdźcie na http://www.eioba.pl/a9459...odczas_myslenia
Prawa półkula odpowiada za myślenie intuicyjne-( oparte na pamięci i reakcjach emocjonalnych, doświadczeniu, postrzeganiu całości, trudne do zwerbalizowania. )
Lewa zaś za myślenie logiczne (trudne, więc zdarzają się pomyłki, ale wyższość intuicji jest fikcją. )
Mam dziwne przeczucie, że większość nieśmiałych używa prawej półkuli. U mnie to się potwierdza, choć mam pewnośc, że jeszcze parę lat temu przeważała u mnie lewa półkula.
Proszę nie styrajcie mnie za ten temat |
|
|
|
 |
Ore

Wiek: 27 Dołączyła: 12 Lut 2010 Posty: 916 Skąd: z Warszawy
|
Wysłany: 31 Lipiec 2010, 22:08
|
|
|
| wychodzi na to że ja prawą i nic mi nie pomaga, zatykałam dziurki, zmrużałam oczy , kręci się panna wg wskazówek zegara. I boli mnie tylko prawa strona czyli (pewnie) bardzo nadużywam tej półkuli. |
|
|
|
 |
zimowy
|
Wysłany: 1 Sierpień 2010, 00:06
|
|
|
Na początku się kręciła odwrotnie, potem jakoś zamieszałem i się kręci cały czas zgodnie z ruchem wskazówek zegara i już odwrócić nie umiem |
_________________ Rain down |
|
|
|
 |
Niare

Wiek: 20 Dołączyła: 02 Wrz 2009 Posty: 1355 Skąd: Konin(ok.)/Ś.A.
|
Wysłany: 1 Sierpień 2010, 00:17
|
|
|
Ten temat potrzebuje ankiety.
Mi też najpierw odwrotnie. |
_________________ Harmony harmony. |
|
|
|
 |
Adik

Wiek: 24 Dołączył: 10 Sie 2007 Posty: 859 Skąd: Świdnik k/Lublina
|
Wysłany: 1 Sierpień 2010, 10:07
|
|
|
Zimowy, ja mam tak samo . Jakiś czas temu, jak pierwszy raz na to trafiłem, to umiałem się przestawić. Teraz nie potrafię . |
_________________ On przychodzi!!! Już niedługo!
 |
|
|
|
 |
biały_kruk

|
Wysłany: 1 Sierpień 2010, 10:51
|
|
|
| Spróbujcie nie patrzeć na tą postać „całościowo” tylko wpatrujcie się w stopę prawej nogi – wówczas pani zacznie się obracać raz w prawo, raz w lewo... raz w prawo, raz w lewo. W każdym razie jak tak mam. Raz w prawo, raz w lewo... :) |
|
|
|
 |
Ksenomorf

Wiek: 22 Dołączył: 09 Lip 2010 Posty: 52 Skąd: Znad Wisły.
|
Wysłany: 1 Sierpień 2010, 12:39
|
|
|
Już to kiedyś widziałem i teraz znowu śmieję się do siebie Ja, choćby nie wiem, jak chciał, nie potrafię jej sobie wyobrazić kręcącej się niezgodnie z kierunkiem wskazówek zegara. A gdy próbuję, to zaczyna mnie boleć głowa!
A właściwie nie "wyobrazić", ale "zobaczyć". Użycie tego słowa było chyba jednak też wystarczająco wymowne, heh. |
_________________ 'I guess you were right, when we talked in the heat/There's no room for the weak, no room for the weak' - Ian Curtis |
|
|
|
 |
Robanix

|
Wysłany: 1 Sierpień 2010, 13:40
|
|
|
Jak kliknę na link, to pani kręci się w stronę przeciwną do wskazówek zegara. Gdy spojrzę na stopę, to zaczyna się kręcić zgodnie z ruchem wskazówek zegara i już nie mogę tego zmienić... chyba, że zamknę stronę i znów kliknę w link (odświeżanie strony nie pomaga) . |
_________________ "Moi drodzy, po co kłótnie,
po co wasze swary głupie,
wnet i tak zginiemy w zupie!"
Jan Brzechwa |
|
|
|
 |
Adik

|
Wysłany: 1 Sierpień 2010, 13:57
|
|
|
| Robanix napisał/a: | chyba, że zamknę stronę i znów kliknę w link (odświeżanie strony nie pomaga) | Mi nawet to nie pomogło . Ale w końcu się udało, przynajmniej na 2 sekundy .
No, w końcu się jednak nauczyłem .
A swoją drogą, to nie piszą tam, co się liczy przy ustalaniu dominującej półkuli. Czy decyduje o tym pierwsze wrażenie (u mnie w lewo), czy problemy z przestawieniem się na drugą opcję (po szybkim przestawieniu się na kręcenie w prawo nie mogłem tego odwrócić)? |
 |
|
|
|
 |
ShySe

Wiek: 27 Dołączył: 12 Lis 2005 Posty: 2161 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 1 Sierpień 2010, 14:08
|
|
|
Fajne złudzenie optyczne, ale to przecież nie ma nic wspólnego z dominującą półkulą.
ShySe |
_________________ Aging is like becoming a computer. You spend most of the day on system maintenance and configuration, and enjoy the modest remainder, praying not to spoil something again.
Kontakt ze mną: rzoockxz (at) gmail.com.
Proszę nie wysyłać mi forumowych prywatnych wiadomości! |
|
|
|
 |
Adik

|
Wysłany: 1 Sierpień 2010, 14:10
|
|
|
Może te nasze problemy z przestawieniem się na lewo wynika też z faktu, że wrażenie kręcenia się w prawo wydaje się być bardziej naturalne, jeśli chodzi o naszą perspektywę patrzenia. Spójrzcie na nogi. Jeśli kręci się w prawo, to w momencie, gdy noga "znajduje się" bliżej nas (przed dziewczyną), jest ona niżej, niż gdy jest ona za dziewczyną (dalej od nas). Wydaje się nam, że stoi prosto. Z kolei, gdy wydaje nam się, że kręci się w lewo, to jest na odwrót - noga przed nią (bliżej nas) jest wyżej, niż gdy jest za nią (dalej od nas). Wydaje się wtedy, że albo patrzymy na nią od spodu (nie, nie zaglądamy pod kieckę ), albo jest ona za bardzo przechylona do tyłu.
Nie wiem, czy jest to celowe, ale wydaje mi się, że lepiej by było, gdyby oba te momenty (noga przed i za dziewczyną) były wyrównane w poziomie. Chyba, że wtedy nie dałoby rady nic ustalić.
| ShySe napisał/a: | | Fajne złudzenie optyczne, ale to przecież nie ma nic wspólnego z dominującą półkulą. | Powiesz coś więcej na ten temat? |
 |
|
|
|
 |
Ore

|
Wysłany: 1 Sierpień 2010, 15:49
|
|
|
poświęciłam więcej czasu gapieniu się i jak dostałam tzn "zawiechy" zaczęła się kręcić odwrotnie. I zauażyłam że jak nie myślę tylko patrzę się (skupiona) kręci się wg wskazówek szybko, jak szybko mrugnę spontanicznie i jakby to powiedzieć kontynuuję patrzenie, ona dryga jakby i znowu się kręci tak, wolniej i coraz szybciej. I jak w/w zawiechy dostałam zaczęła się kręcić odwrotnie, ale jak to zauważyłam, to od razu zaczęła się krecić wg wskazówek.
| Cytat: | ShySe napisał/a:
Fajne złudzenie optyczne, ale to przecież nie ma nic wspólnego z dominującą półkulą.
Powiesz coś więcej na ten temat? |
no właśnie : ) |
|
|
|
 |
Przemq

|
Wysłany: 1 Sierpień 2010, 16:00
|
|
|
U mnie w olbrzymiej dominacji jest lewa półkula .
Ale jeśli chodzi o te złudzenie to nauczyłem się praktycznie bez problemu co sekundę zmieniać kierunek kręcenia się . |
_________________ "Zemsta to taka potrawa, która najlepiej smakuje na zimno." |
|
|
|
 |
Batkocz
Wiek: 36 Dołączył: 02 Lut 2005 Posty: 1243 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 1 Sierpień 2010, 16:09
|
|
|
| Mi to tam ona robi pół obrotu w jedną i pół obrotu w drugą. |
_________________ Powyższy post wyraża jedynie słuszną opinię piszącego w dniu dzisiejszym. Nie może on świadczyć przeciwko niemu w przyszłości. Ponadto piszący zastrzega sobie prawo zmiany poglądów w każdym momencie, bez podawania jakiejkolwiek przyczyny. |
|
|
|
 |
ShySe

Wiek: 27 Dołączył: 12 Lis 2005 Posty: 2161 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 1 Sierpień 2010, 16:16
|
|
|
| Adik napisał/a: | ShySe napisał/a:
Powiesz coś więcej na ten temat? |
http://www.theness.com/neurologicablog/?p=27
Nie ma neurologicznych podstaw, by wiązać postrzegany kierunek obrotu z półkulami mózgowymi — nie na tym polega ich specjalizacja. Po prostu ktoś miał takie naiwne skojarzenie i rozeszła się plotka po internecie.
Ta animacja ma jeszcze jeden mankament: cień. Ciekawe, po co go dali. Po cieniu rzucanym przez nogi tancerki można jednak wywnioskować, w którą stronę naprawdę się ona obraca.
ShySe |
_________________ Aging is like becoming a computer. You spend most of the day on system maintenance and configuration, and enjoy the modest remainder, praying not to spoil something again.
Kontakt ze mną: rzoockxz (at) gmail.com.
Proszę nie wysyłać mi forumowych prywatnych wiadomości! |
|
|
|
 |
Ore

|
Wysłany: 1 Sierpień 2010, 16:58
|
|
|
| Cytat: | | It is a two-dimensional image that is simply shifting back and forth. But our brains did not evolve to interpret two-dimensional representations of the world but the actual three-dimensional world. So our visual processing assumes we are looking at a 3-D image and is uses clues to interpret it as such. Or, without adequate clues it may just arbitrarily decide a best fit – spinning clockwise or counterclockwise. |
wyjaśnienie techniczno -graficzne
| Cytat: | | like many others, ignores the true source of this optical illusion and instead claims it is a quick test to see if you use more of your right brain or left brain. This is utter nonsense, but the “right-brain/left brain” thing is in the public consciousness and won’t be going away anytime soon. Sure, we have two hemispheres that operate fine independently and have different abilities, but they are massively interconnected and work together as a seamless whole |
to łopatologia trochę, bo wiadmo że nie jedną stroną się mysli czy coś, tylko mózg jest w całości nie od parady
nie wyjaśnił dlaczego jednym się kręci bardziej w prawo a innym w lewo
jedynie to : | Cytat: | | We also do have hemispheric dominance, but that determines mostly your handedness and the probability of language being on the right or the left. There is also often asymmetry for memory, with some being right or left hemisphere dominant. But none of this means that your personality or abilities are more right brain or left brain. That much is nonsense. |
czyli nie wyklucza że cos w tym jest, mysle że coś w tym jest ja, bo w czasie najwiekszej depresji lekowej u mnie , potwornie, ale to bardzo potwornie bolała mnie prawa strona, zawsze, zresztą , po jakims psychicznym urazie, silnych negatywnych emocjach, płaczach, lekach boli mnie po prawej stronie, stąd mnie to tak interesuje, psychiatra w tamtym czasie chociaz wiedział i mówiłam często , miałam badania neurologiczne, nic nie mógł poradzić bo badania nic niepokojacego nie wykazały. |
|
|
|
 |
Adik

|
Wysłany: 1 Sierpień 2010, 17:46
|
|
|
| ShySe napisał/a: | | Ta animacja ma jeszcze jeden mankament: cień. Ciekawe, po co go dali. Po cieniu rzucanym przez nogi tancerki można jednak wywnioskować, w którą stronę naprawdę się ona obraca. | Masz rację. Choć spodziewałem się, że raczej w odwrotną stronę . Najwyraźniej jest przechylona do tyłu. |
 |
|
|
|
 |
piotrek84
|
Wysłany: 1 Sierpień 2010, 18:24
|
|
|
Wczoraj wieczorem, gdy byłem zmęczony, a więc bardziej podatny na sugestię, to kręciło się tylko zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Ha, a teraz potrafię tym sterować |
|
|
|
 |
zimowy
|
|
|
|
 |
kolofdjuti
|
Wysłany: 1 Sierpień 2010, 22:40
|
|
|
Jest jeszcze jeden niepotwierdzony sposób, mniej skomplikowany
http://matematyczny.blox....woim-mozgu.html
W tym mi wyszło, że dominuje u mnie lewa półkula ale pewnie i ten sposób to ściema ;/ |
|
|
|
 |
Ore

|
Wysłany: 1 Sierpień 2010, 23:05
|
|
|
| w tym też mi wyszło że lewa |
|
|
|
 |
Adik

|
Wysłany: 1 Sierpień 2010, 23:17
|
|
|
Mi też, że lewa. Ale co dziwne, w tamtejszej ankiecie znacznie przeważają osoby z prawą! Coś tu jest nie tak .
Natomiast co do wirującej tancerki, to nawet na Wiki jest o niej mowa: Wirująca tancerka . Mowa też, że faktycznie błędnie jest to uznane za test na dominację półkuli mózgowej.
Ale czy w takim razie istnieje jakiś, prosty i wiarygodny, percepcyjny test na to? |
 |
|
|
|
 |
Niare

Wiek: 20 Dołączyła: 02 Wrz 2009 Posty: 1355 Skąd: Konin(ok.)/Ś.A.
|
Wysłany: 2 Sierpień 2010, 00:11
|
|
|
| Adik napisał/a: | | Ale czy w takim razie istnieje jakiś, prosty i wiarygodny, percepcyjny test na to? |
Pozytonowa emisyjna tomografia komputerowa. |
_________________ Harmony harmony. |
|
|
|
 |
piotrek84
|
Wysłany: 2 Sierpień 2010, 00:17
|
|
|
W drugim teście mam lewą półkulę, ale...
Mam takie podchwytliwe pytanie, które może chociaż częściowo rozwiązać problem drugiej zagadki.
Któroręczny jesteś, lewo czy praworęczny?
Ponoć (no sorka, ekspertem nie jestem, posługuję się zasłyszanymi pomówieniami ) lewa półkula kontroluje prawą rękę a prawa półkula kontroluje lewą rękę. W drugim teście ujawnić się może półkula dominująca odpowiadająca za ruch, koordynację, zręczność, dominację części ciała, którą najczęściej wykonujemy jakieś manualne czynności.
Jak w takim przypadku może wyglądać sprawa aktywności lewej i prawej dominacji mózgownicy u osób leworęcznych i jak ma się to do pierwszego testu? I ewentualnie innych testów-zabaw bez badań laboratoryjnych?
edit: Jak tak sobie myślę, to co prawda zgadza się to w moim przypadku, ale dla innych już nie koniecznie są to dobre założenia.
Moim zdaniem test z tancerką bardziej odpowiada umiejętności widzenia przestrzennego. Zimowy wyjaśnił, nie doczytując szczegółów podanego artykułu doszedłem do tych samych wniosków. |
|
|
|
 |
Adik

|
Wysłany: 2 Sierpień 2010, 13:51
|
|
|
Ciekawe spostrzeżenie Piotrek z tą prawo- i leworęcznością. Chodzi Ci po prostu o to, czy nasza -ręczność świadczy o tym, że możemy mieć również "przestawione" półkule? Ja też nie jestem ekspertem, ale wydaje mi się, że w tym przypadku bardziej wpływ na to miałoby raczej umieszczenie serca, niż -ręczność.
Na Wiki z kolei jest mowa, że leworęczność jest skutkiem silniejszego rozwoju prawej półkuli (Leworęczność). Może faktycznie to coś znaczy?
Ja jestem praworęczny, a jednak plotę ręce tak, że wskazuje to na półkulę lewą . |
 |
|
|
|
 |
|
|