Forum.nieśmiałość.net Strona Główna Forum.nieśmiałość.net
Dobra strona wszystkich, którzy odczuwają nieśmiałość

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  RSS

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Marti
22 Wrzesień 2009, 10:17
Jakich używacie programów? :D
Autor Wiadomość
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 11 Marzec 2009, 12:07   Jakich używacie programów? :D

I am first.

OS:Linux Ubuntu 8.10 Angielska wersja z zainstalowanym również językiem polskim (słowniki) oraz opcją doinstalowania innych języków.
środowisko graficzne:Gnome, KDE 4.1
Menadżer plików:nautilus, dolphin
Przeglądarka Web: Firefox 3.0.7
Poczta:Evolution
Komunikator: Kadu (GG), Skype
Przeglądarka zdjęć: Gwenview
Obróbka grafiki: GIMP, Photoshop CS2
Obróbka dźwięku:audacity
Odtwarzacz muzyczny: AmaroK 1.4.10, XBMC (Xbox)
Odtwarzacz filmów:Smplayer (bazuje na mplayer), XBMC (Xbox, również bazuje na mplayerze :P ).
Klient FTP:gftp
Serwer FTP:proftpd, filezilla (XBMC-Xbox)
Edycja www:kompozer, nvu
Pakiet biurowy:Open Office org 3.0
Przeglądarka dokumentów PDF:Adobe Reader 8
Program archiwizujący: Ark, file roller, winrar, 7zip
Konwersja audio:Konverter, Mediacoder
Konwersja audio/wideo:Mediacoder
Prosty edytor tekstu:gedit, kate
Emulator platformy Windows:Wine
Programy startujące wraz z systemem:Kadu, AmaroK, Firefox, conky, automatyczne nawiązanie połączenia Internetowego (modem pod USB).
Serwisy oferujące udostępnianie plików z kompa: FTP, Samba (grupa robocza) upnp
Zainstalowane antywirusy:brak
Firewall:uruchomiony, systemowy.
Inne ciekawe:Conky - monit wyświetlający, wolne miejsce na dysku, zużycie pamięci, zużycie CPU oraz jego temperaturę, transfer na urządzenia sieciowych oraz transfer od uruchomienia PC, najbardziej procesożerne i pamięciożerne procesy. Licznik czasu od uruchomienia PC, kelner, nazwę hosta.

OS: Windows XP (angielska wersja z Service Pack 3 oraz wersja Polska z service Pack 2 dla rodzinki :) )
Środowisko graficzne:Luna (a jest inne?:P)
Menadżer plików:gupi explorer
Klient FTP: Flashfxp
Przeglądarka:Firefox i Opera
Przeglądarka zdjęć:infarview
Komunikatory:AQQ (sieć AQQ+GG)
Edycja obrazów:paint :)
Kanały IRC:Mirc+klient FTP
Edycja, rozpakowywanie obrazów płyt oraz nagrywanie:ultraiso
Tworzenie obrazów XISO:Qwix
Konwersja audio/wideo:mediacoder
Oprogramowanie antywirusowe:Avast
Firewall:włączony systemowy
Archiwa:Winrar
Pakiet biurowy:brak
Prosty edytor tekstu:notatnik :D
Ostatnio zmieniony przez Marti 11 Marzec 2009, 16:40, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
Kamil____
[Usunięty]

Wysłany: 11 Marzec 2009, 12:43   Re: Jakich używacie programów? :D

OS: Windows Vista SP2 English
Przeglądarka: Google Chrome
Poczta: Windows Mail
Komunikator: gadu gadu 7.7.0, Skype 4.0.0.176
Przeglądarka zdjęć: Windows Photo Gallery
Obróbka grafiki: Microsoft Paint
Odtwarzacz muzyczny: Windows Media Player
Odtwarzacz filmów: Windows Media Player, Media Plazer Classic
Klient FTP: FlashFXP
Klient SSH: PuTTY
Pakiet biurowy: OpenOffice.org 3.0
Przeglądarka dokumentów PDF: Adobe Reader 8
Program archiwizujący: WinRAR 3.61
Prosty edytor tekstu: Notepad
Zainstalowane antywirusy: brak
Firewall: brak
 
 
brotherquay 

Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 2012
Skąd: rzeznia #5
Wysłany: 11 Marzec 2009, 15:56   

niepotrzebne mi zadne programy. mam bezposrednie polaczenie z internetem dzieki wtyczce u tylu glowy. smakuje cyberprzestrzen. oddycham nia jak gwiezdnym pylem.









wiem nawet kiedy ogladacie porno zboczuchy.
 
 
ShySe 

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 12 Lis 2005
Posty: 3450
Skąd: Warszawa
Wysłany: 11 Marzec 2009, 16:34   

A co tam, nabiję sobie posta.

OS: Windows XP Professional SP2 (legalny!)
Środowisko graficzne: toto takie windowsowe + Virtua Win 2.5 (bardzo fajne, mocno konfigurowalne rozszerzenie dające wiele pulpitów)
Menedżer plików: Total Commander 6.01
Klient FTP: jak wyżej
Archiwa: jak wyżej
Poczta: Thunderbird 2.0
Przeglądarka: Firefox 2.0
Odtwarzacz multimedialny: Jet Audio 7.1
Przeglądarka zdjęć: systemowa mi starcza
Edycja obrazów: Windows Paint mi starcza
Komunikatory: Skype
Edycja, rozpakowywanie obrazów płyt oraz nagrywanie: Nero
Firewall: Comodo Firewall Pro 2.4
Oprogramowanie antywirusowe: Avast 4.8 Home Edition, SpyBot 1.6
Narzędzia konserwacji systemu: Ashampoo WinOptimizer Platinum 3, Ashampoo Uninstaller Platinum Suite 1.1, ERUNT/NTREGOPT
Pakiet biurowy: MS Office, ale częściej używam LaTeX-a (MiK TeX 2.7)
Przeglądarka PDF: Foxit Reader 2.0
Prosty edytor tekstu: ConTEXT, EditPad, LEd (do LaTeX-a)
Inne ciekawe: PNotes 4.0 (okienka z notatkami przyklejane na pulpicie)

ShySe
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 11 Marzec 2009, 16:45   

ShySe napisał/a:
OS: Windows XP Professional SP2 (legalny!)

Respect, jesteś drugą osobą, która używa legalnego Windowsa (z tych co znam), obok Ciebie jest jeszcze moja sąsiadka, która dostała razem z laptopem i totalnie się na nim nie zna (poza ściąganiem z p2p).
Jak bym miał mieć Windows to tylko XP Pro SP3 ang. ale to wydatek na ebayu z 80$+wysyłka, ale i tak na moim złomie będzie mulić, to nie na mój CPU (AMD Sempron 2200+ 1492.70Mhz z 768MB RAMu).

Nie kupujcie kompów na promocjach bo to złomy :evil:

PS: tej sąsiadce przez jakiś czas służyłem jako serwisant, teraz każę się jej wypchać :P
 
 
 
ShySe 

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 12 Lis 2005
Posty: 3450
Skąd: Warszawa
Wysłany: 11 Marzec 2009, 16:46   

Marti napisał/a:
Środowisko graficzne:Luna (a jest inne?:P)

No np. KDE ma wersję windowsową.

ShySe
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 11 Marzec 2009, 16:53   

ShySe napisał/a:
No np. KDE ma wersję windowsową.

Kiedyś jak będę miał możliwość to może oblukam.
 
 
 
Linxaddict 

Dołączył: 08 Paź 2008
Posty: 2
Skąd: mam wiedzieć?
Wysłany: 11 Marzec 2009, 19:56   

OS: Gentoo Linux
Środowisko graficzne: Fluxbox
Przeglądarka: Opera, Firefox
Komunikator: Kadu
Video player: mplayer
Powłoka: bash 4.0.10 :)
 
 
haraszo 


Wiek: 29
Dołączyła: 18 Wrz 2008
Posty: 158
Skąd: Katowice
Wysłany: 11 Marzec 2009, 20:54   

...
_________________
хорошо не будет никогда...
Ostatnio zmieniony przez haraszo 4 Maj 2009, 21:27, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
brotherquay 

Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 2012
Skąd: rzeznia #5
Wysłany: 11 Marzec 2009, 21:23   

haraszo napisał/a:
brotherquay napisał/a:
smakuje cyberprzestrzen. oddycham nia jak gwiezdnym pylem.

ticz mi, master! :mrgreen:
to bardzo proste. czerwona pigulka czy niebieska?
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 11 Marzec 2009, 21:24   

Manager plików to mi się zdaje że dziurawy Internet explorer :P
Total commander to zwykły klient FTP
 
 
 
Kamil____
[Usunięty]

Wysłany: 12 Marzec 2009, 01:31   

Marti napisał/a:
ShySe napisał/a:
OS: Windows XP Professional SP2 (legalny!)

Respect, jesteś drugą osobą, która używa legalnego Windowsa (z tych co znam), obok Ciebie jest jeszcze moja sąsiadka, która dostała razem z laptopem i totalnie się na nim nie zna (poza ściąganiem z p2p).

w sumie wszyscy ktorych znam tutaj w Szkocji maja legalne, dostali razem z laptopami w sklepie. Tylko, ze to recovery, więc moga tylko na swoich kompach instalowac, ale co za roznica...
 
 
ShySe 

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 12 Lis 2005
Posty: 3450
Skąd: Warszawa
Wysłany: 12 Marzec 2009, 01:57   

Marti napisał/a:
Manager plików to mi się zdaje że dziurawy Internet explorer :P
Total commander to zwykły klient FTP

Total Commander to jak najbardziej menedżer plików, o całkiem sporej funkcjonalności.

http://totalcmd.pl/

ShySe
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 12 Marzec 2009, 12:22   

Kamil____ napisał/a:
w sumie wszyscy ktorych znam tutaj w Szkocji maja legalne, dostali razem z laptopami w sklepie. Tylko, ze to recovery, więc moga tylko na swoich kompach instalowac, ale co za roznica...

Polska to nie Szkocja.
Mi np. totalnie nie kalkuluje się bulić na XP 80$ (+ wysyłka do Polski) i jeszcze za avasta nie wiadomo ile, bo inaczej system padnie ofiarą wirów po dwóch dniach :P .

ShySe napisał/a:
Total Commander to jak najbardziej menedżer plików, o całkiem sporej funkcjonalności.

Mi głównie służył jako klient FTP, ale i tak wolałem flashfxp.
 
 
 
Robanix 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 19 Wrz 2006
Posty: 1397
Skąd: Warszawa
Wysłany: 16 Marzec 2009, 19:38   

Czyżby wszyscy tak piracili, że nie chcą się przyznać, czego używają :mrgreen:
_________________
"Moi drodzy, po co kłótnie,
po co wasze swary głupie,
wnet i tak zginiemy w zupie!"
Jan Brzechwa
 
 
ufcio 


Wiek: 27
Dołączył: 11 Lut 2008
Posty: 530
Skąd: Otwock
Wysłany: 16 Marzec 2009, 23:09   

Robanix napisał/a:
że nie chcą się przyznać, czego używają :mrgreen:

Ja, gdybym tylko wiedział, to bym powiedział :>
Kiedyś wreszcie muszę zainteresować się komputerem, ale na razie nie mam chęci i czasu :)
_________________
Jestem ufcio :]
 
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 17 Marzec 2009, 08:06   

Ja używam legalnego systemu OS (Linux Ubuntu 8.10 ver. ang) i nie mam na nim nic nielegalnego (brak mp3, filmów etc.) :) .
Zaś miesięczny transfer sięga 15GB/mies. w obecnym miesiącu transfer sięgnął już 8.4GB/16dni
Ale samo radio Internetowe tyle nabija :) .
Zresztą na moim łączu to można sobie najwyżej strony Web poprzeglądać (1.3Mbit 132kb/s download, 32kb/s upload).

ufcio napisał/a:
Kiedyś wreszcie muszę zainteresować się komputerem, ale na razie nie mam chęci i czasu :)

Ja miałem Motherboard z CPU wymienić, bo ten AMD Sepron 2200+ 1492Mhz to żal.pl .
Ale jakoś szkoda mi kasy, a drugiej mańki normalnie by działał.
Robanix napisał/a:
Czyżby wszyscy tak piracili, że nie chcą się przyznać, czego używają :mrgreen:

Na tym forum nie ma policji czasem?:P
 
 
 
Kamil____
[Usunięty]

Wysłany: 17 Marzec 2009, 09:04   

Marti napisał/a:
żal.pl

co to jest, bo juz kilka razy cos takiego widzialem...
Marti napisał/a:
Na tym forum nie ma policji czasem?:P

nie ma, ale jest FBI
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 17 Marzec 2009, 09:11   

Kamil____ napisał/a:
co to jest, bo juz kilka razy cos takiego widzialem...

Ja też, dlatego to napisałem :P .
Kamil____ napisał/a:
nie ma, ale jest FBI

Oraz SWAT, CIA, KGB, DEA, CBŚ :) .
Rozmowy kontrolowane :)
 
 
 
brotherquay 

Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 2012
Skąd: rzeznia #5
Wysłany: 17 Marzec 2009, 12:06   

program ochrony świadków
 
 
Darek89
[Usunięty]

Wysłany: 4 Listopad 2009, 00:36   

Os:
-Windows 7 Ultimate x64 (Używam go do nauki, tam mam powgrywane wszystkie pakiety biurowe, inne niewymienione nizej programy itp., Ogólnie to co najwazniejsze to na nim się dzieje.)
-Windows Vista Ultimate x64 SP1 (Jest optymalnie skonfigurowany jeśli chodzi o szybkość, czas startu, przystosowany do gier jak XP oraz nie jest zaśmiecony w ogóle. Używamy z ojcem do gier.)
-Windows XP Professional x86 SP2 (Jest optymalnie skonfigurowany jeśli chodzi o szybkość, czas startu, nie zaśmiecony, umyślnie jest SP2 bo wtedy pewne programy lepiej działają :evil2: , używam do tych programów, oraz używamy z tatą do starszych gier i emulacji konsol, dosa.)
Przeglądarka: Firefox
Poczta: Thunderbird
Komunikator: Gadu Gadu, Skype
Odtwarzacz muzyczny: Winamp
Odtwarzacz filmów: Media Player Classic
Pakiet biurowy: MS Office, Open Office, Adobe Reader
Antywirusy: A po co?!
Firewall: Systemowy
Inne Programy: To tajemnica... :mrgreen:
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 4 Listopad 2009, 10:46   

Nie lepiej było by doszykować jeden system i na jednych jechać. One wszystkie zapewnie wiele się od siebie nie różnią, a używanie 15 systemów jest chyba trochę męczące (MS też by się ucieszył jakbyć wykupił licencje na wszystkie trzy;p). Mnie dobija używanie dwóch systemów na dwóch różnych PC (Laptop i PC). Czy to ustawienia programów (lub także ich obecność w systemie), ale to akurat można łatwo przerzucić. Ale z dokumentami i innymi plikami tak łatwo nie pójdzie chyba że po kabelku.

Dysk twardy może mieć wpływ na czas bootowania?
U mnie wciąż w temacie boot time wygrywa laptop. Uruchamia się 2x szybciej.
Spec tech.
PC:HDD WD 5400RPM, 3 lata na chodzie, 7 bad sectors, Interface ATA
Laptop: HDD Samsung 5400RPM, 2 lata na chodzie, 0 bad sectors, Interface SATA.

U mnie z programz pewne zmiany:

OS: Linux Ubuntu 9.10 z wiadomych powodów angielska wersja językowa z obsługą języka polskiego dla słowników w edytorach tekstu.
Kernel: 2.6.31-14
Środowisko graficzne: GNOME 2.28.1, KDE 4.3, LXDE, XFCE, Fluxbox
Przeglądarka Web: Firefox 3.5.4, Opera 10.00, Google Chrome 4.0.223.11, Chromium 4.0.226.0, Konqueror 4.3.2
Komunikator: Kadu (for GG)
Przeglądarka zdjęć/obrazków: Gwenview, image viewer
Edycja zdjęć: Gimp 2.7.1 (debile z TP znów mnie zbanowali na oficjalną stronę i za to płacę to 50pln;p), Adobe Photoshop CS2
Odtwarzacz muzyki: Audacious, mocp (w terminalu/konsoli/tle)
Odtwarzacz wideo: nie potrzebuję, mam TV 21" z X'em (Based on Xbox Media Center)
Klient FTP: Filezilla
Serwer FTP: Proftpd (obecnie mode off info dla przyszłych hackerów;p)
Serwer HTTP: Apache (mode off)
Pakiet Biurowy: Open Office 3.1.1
Przeglądarka dokumentów PDF: Adobe Reader, Evince
Prosty edytor tekstu: Gedit
Inne: monitor systemu wyświetlający na pulpicie trochę info (czas pracy, in/out na interfejsach sieciowych w tym łączny transfer, in/out dysku twardego, system plików, urządzenia przenośne, floppy, CD/DVD, zużycie CPU, RAM, SWAP etc.). Niestety ręczne logowanie ze względu na bezpieczeństwo (rodzinka).
 
 
 
Darek89
[Usunięty]

Wysłany: 4 Listopad 2009, 12:16   

Marti napisał/a:
Nie lepiej było by doszykować jeden system i na jednych jechać

Widzisz mnie irytują takie pierdoły jak adobe, officy itp bo są spowalniaczami czyli 7 używam czysto do nauki. Także moje systemy są doszykowane jak trzeba.
Marti napisał/a:
One wszystkie zapewnie wiele się od siebie nie różnią,

Zgadza się jednak 7 jak na razie do gier mi nie pasuje, na xp nie ma DX10, no a vista mi do gier działa jak xp. Minimalny problem sprawia jedynie pewna gra sprzed roku. :O
Marti napisał/a:
MS też by się ucieszył jakbyć wykupił licencje na wszystkie trzy

MS to ja dodałem do ignorowanych. :D Wszystkie windowsy mam oryginalne (dzięki uczelni) tylko nie w tych opcjach które używam. :P
Marti napisał/a:
używanie 15 systemów jest chyba trochę męczące

chyba... no sorry jak nie widziałeś nigdy szybkiego bootowania - Twój problem, u mnie kwestia sekund...
Marti napisał/a:
Dysk twardy może mieć wpływ na czas bootowania?

Jak najbardziej. Owszem komputer swoją drogą, ale największego kopa na system otrzymałem po zrobieniu Raida. WD - jak Ty mu narobiłeś badów?! -_-"
Marti napisał/a:
U mnie wciąż w temacie boot time wygrywa laptop. Uruchamia się 2x szybciej.

Podejrzewam że na samsungu lepiej bo nowszy dysk czyli może z nowszej rewizji, szybszy? oraz że jest na SATA. No i może komp z laptopa jest szybszy?
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 4 Listopad 2009, 12:39   

Darek89 napisał/a:
Widzisz mnie irytują takie pierdoły jak adobe, officy itp bo są spowalniaczami czyli 7 używam czysto do nauki. Także moje systemy są doszykowane jak trzeba.

Nie musisz używać 15 programów naraz :D Poza tym MS reklamuje ten system jako demona prędkości.

Darek89 napisał/a:
chyba... no sorry jak nie widziałeś nigdy szybkiego bootowania - Twój problem, u mnie kwestia sekund...


No tak skróciłeś sobie do 2 sekund;p. U mnie pewnie by wstawało z minutę czyli nie ciekawie. Ale Ty pewnie masz silną maszynę. Ja składałem tnąc koszta do minimum docelowo pod biurko (net, muzyka, zdjęcia), nie do gier. Matka uważa, że i tak za długo siedzę przed PC i że komp nabija 99% rachunku za prąd;p. Więc granie odpada. Poza tym u mnie PC jako platforma do gier się nie sprawdziła. Poprzedni (tyle że tamten miał zwalony CPU, sam start systemu to było 3-4 minuty;p) wyciągał w porywach 15FPS (GTA:VC), inne gry chodziły zazwyczaj w 3FPS, Toca Race Driver chodziła w 0.5FPS;p. Obecnego sprzętu nie sprawdzałem, ale karta graficzna wydajna to nie jest czyli była by sieka.

Darek89 napisał/a:
Jak najbardziej. Owszem komputer swoją drogą, ale największego kopa na system otrzymałem po zrobieniu Raida. WD - jak Ty mu narobiłeś badów?! -_-"

Ja mam tradycyjny pod ATA, łykałem byle jaki byle by działał i był tani. Wyrwany z Allegro za grosze. Bady same się pojawiły. Póki co działa. Jak padnie to będę miał problem;p. Przy następnym dysku będę raczej mierzył w twardziela o pojemności 60-120GB. Bo jednak 20GB to trochę przy mało. Oraz drugi dysk o pojemności 20GB do zabaw z XP i jego dziurami w bezpieczeństwie;p.

Darek89 napisał/a:
MS to ja dodałem do ignorowanych. :D Wszystkie windowsy mam oryginalne (dzięki uczelni) tylko nie w tych opcjach które używam. :P

:) . Ja mam nalepkę na obudowie z kodem do XP po poprzednim właścicielu. Tyle że tamten XP był polski, a ja od takich trzymam się z dala;p. Sąsiadka moja ma na legalu na laptopie, ale na innych kompach już nie (w sumie odnotowałem u niej z 5 różnych PC, skąd ona to bierze;p). Ale używa głównie do ssania muzy z p2p. Łącze Neostrada 512, 2x wolniej niż ja i widać to chociażby w prędkości ładowania stron.

Cytat:
Podejrzewam że na samsungu lepiej bo nowszy dysk czyli może z nowszej rewizji, szybszy? oraz że jest na SATA. No i może komp z laptopa jest szybszy?

Nie mam specjalnej dokumentacji do tego laptopa. Pamięci za dużo to on nie ma choć do moich celów wystarcza w zupełności -71GB. W konsoli siedzi 151GB, ale nie będę się pozbywał ponad 100GB danych tylko po to by zobaczyć czy system będzie szybciej wstawał.
Kiedyś i tak kupię większy to się okaże. Bo pracowanie na dysku 20GB jest trochę męczące. A postawienie na nim dwóch systemów to kombinatorka. Jest nawet problem z rozpakowaniem niektórych obrazów ISO (jak taki waży 6GB to nie da rady;p).
 
 
 
Darek89
[Usunięty]

Wysłany: 4 Listopad 2009, 12:46   

Ty to masz ze sobą problemy...
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,62 sekundy. Zapytań do SQL: 13