Forum.nieśmiałość.net Strona Główna Forum.nieśmiałość.net
Dobra strona wszystkich, którzy odczuwają nieśmiałość

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  RSS

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Marti
22 Wrzesień 2009, 10:17
Jakich używacie programów? :D
Autor Wiadomość
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 4 Listopad 2009, 12:52   

;p
 
 
 
Batkocz 
Admin

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 02 Lut 2005
Posty: 1823
Skąd: San Escobar
Wysłany: 4 Listopad 2009, 18:08   

A ja tam w kwestii bootowania, to po prostu używam hibernacji i tylko raz na tydzień robię pełny restart.
_________________
Nie kasuje kont użytkowników ani ich postów na życzenie. Proszę w tej sprawie do mnie nie pisać, będę ignorował takie PW.
 
 
Darek89
[Usunięty]

Wysłany: 4 Listopad 2009, 18:37   

To też dobra metoda. :D Aczkolwiek mnie jednak wkurza ten "pip ton" zasilacza, a że komputer przy łóżku mam...
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 4 Listopad 2009, 18:40   

Ja nawet tego nie sprawdzałem.
 
 
 
Batkocz 
Admin

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 02 Lut 2005
Posty: 1823
Skąd: San Escobar
Wysłany: 4 Listopad 2009, 19:11   

Darek89 napisał/a:
Aczkolwiek mnie jednak wkurza ten "pip ton" zasilacza
Darek ale ty chyba masz na myśli stan wstrzymania, a ja hibernację przy której komputer można całkowicie odłaczyć od prądu.
_________________
Nie kasuje kont użytkowników ani ich postów na życzenie. Proszę w tej sprawie do mnie nie pisać, będę ignorował takie PW.
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 4 Listopad 2009, 19:19   

Darek89 napisał/a:
Aczkolwiek mnie jednak wkurza ten "pip ton" zasilacza

Wywalić wiatrak z zasilacza i problem z głowy;p. Ale ma to pewne wady:D.
 
 
 
ShySe 

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 12 Lis 2005
Posty: 3450
Skąd: Warszawa
Wysłany: 4 Listopad 2009, 19:25   

A ja w ogóle nie wyłączam komputera — przecież coś musi mnie budzić rano.

ShySe
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 4 Listopad 2009, 19:27   

ShySe napisał/a:
A ja w ogóle nie wyłączam komputera — przecież coś musi mnie budzić rano.

Mnie by zabili tutaj za takie praktyki (rachunki za energię). Przy takim rozwiązaniu bym nie musiał kupować routera :D .
 
 
 
Darek89
[Usunięty]

Wysłany: 4 Listopad 2009, 20:11   

Batkocz napisał/a:
Darek ale ty chyba masz na myśli stan wstrzymania, a ja hibernację przy której komputer można całkowicie odłaczyć od prądu.

jeśli tak no to ok :)

Marti napisał/a:
Wywalić wiatrak z zasilacza i problem z głowy;p. Ale ma to pewne wady:D.


Nie chodziło mi o wiatrak. Hehe, mój komputer może chodzić całkowicie pasywnie, zasiłka się nie grzeje, nawet specjalnie nie potrzebuje przy obciążeniu chłodzenia. :mrgreen:

ShySe napisał/a:
A ja w ogóle nie wyłączam komputera — przecież coś musi mnie budzić rano.


Chyba będę tak robił bo mi telefon umiera i przestaję mieć do niego zaufanie.
 
 
korneliusz 

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 2105
Skąd: z nienacka
Wysłany: 4 Listopad 2009, 23:51   

ShySe napisał/a:
A ja w ogóle nie wyłączam komputera — przecież coś musi mnie budzić rano.


Do tego celu ludzie wymyślili lepsze standalone komputerki tego typu.
 
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 5 Listopad 2009, 01:39   

Przecie to dekoder, a nie budzik. W dodatku z brzydkim menu. Z ładniejszym menu (+lepszy cpu i więcej ram dla HDTV), wyjściem HDMI, napędem Blu-Ray i dyskiem twardym mógłby to być dobry kawałek plastiku. A tak jest to badziewie;p. W dodatku drogie.
 
 
 
Darek89
[Usunięty]

Wysłany: 5 Listopad 2009, 01:48   

ShySe napisał/a:
A ja w ogóle nie wyłączam komputera — przecież coś musi mnie budzić rano.

Polecam:
http://www.ceneo.pl/showP...oductID=2315652
:D :D :D
Lansowałem się takim w podstawówce, hehe! Nadal go mam.
 
 
ShySe 

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 12 Lis 2005
Posty: 3450
Skąd: Warszawa
Wysłany: 5 Listopad 2009, 02:22   

Chyba odpada. Poniżej 70 dB nie ma szans.

ShySe
 
 
korneliusz 

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 2105
Skąd: z nienacka
Wysłany: 5 Listopad 2009, 16:29   

Marti napisał/a:
Przecie to dekoder, a nie budzik. W dodatku z brzydkim menu.


Skoro widziałeś ten sprzęt jedynie na zdjęciu, zwyczajnie się nie odzywaj:)
 
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 5 Listopad 2009, 16:40   

Jest specyfikacja w linku, który żeś sam podał;p. CPU:250Mhz z 32MB RAM, a interfejs na poziomie mojego playera DVD. Nie ma info na temat HDD, napędu optycznego, wyjścia HDMI.
I kosmiczna cena: http://www.mikrotech.net.pl/index.php?cPath=43
Warte góra stówę, gdyby nie fakt że może odbierać TV to by go zjadał każdy jeden DVD player z marketu do 100pln;p.
Za 200pln można mieć znacznie silniejszy PC.
 
 
 
korneliusz 

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 2105
Skąd: z nienacka
Wysłany: 5 Listopad 2009, 17:01   

Marti napisał/a:
Warte góra stówę, gdyby nie fakt że może odbierać TV to by go zjadał każdy jeden DVD player z marketu do 100pln;p.


Gdyby nie fakt, że moja lodówka ma funkcję schładzania wnętrza poniżej 5'C, mógłbym ją zastąpić playerem DVD z marketu za 100PLN.
 
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 5 Listopad 2009, 18:23   

Nie trafione porównanie. Bo wspomniany dreambox mógłby być czymś więcej niż tylko urządzeniem do odbioru TV. Tym bardziej, że ma kartę sieciową. Więc z miejsca można by było na nim słuchać internetowego radia, przeglądać www (na tradycyjnym odbiorniku TV mija się to z celem, minimum 720p) czy streamować media (filmy, muzyka czy zdjęcia w przeróżnych formatach od 480i po 1080p) bezpośrednio z PC lub innego urządzenia. Takie funkcje dzisiaj ma pewnie każdy szanujący się odtwarzacz DVD z marketu. 6 lat temu jak inny sprzęt niż PC czytał format RMVB, obsługiwał polskie napisy, miał na stanie HDD, obsługę neta/LAN/streaming to było coś, porty USB etc. to było coś.
 
 
 
korneliusz 

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 2105
Skąd: z nienacka
Wysłany: 5 Listopad 2009, 19:17   

Marti napisał/a:
Bo wspomniany dreambox mógłby być czymś więcej niż tylko urządzeniem do odbioru TV. Tym bardziej, że ma kartę sieciową. Więc z miejsca można by było na nim słuchać internetowego radia, przeglądać www ...


A nie można? Widziałeś sprzęt tylko na zdjęciach, więc się nie odzywaj:)
http://en.wikipedia.org/w...re_and_plug-ins
 
 
 
Darek89
[Usunięty]

Wysłany: 5 Listopad 2009, 19:35   

korneliusz napisał/a:
Widziałeś sprzęt tylko na zdjęciach, więc się nie odzywaj:)

Słuszna uwaga.
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 5 Listopad 2009, 19:47   

korneliusz napisał/a:
A nie można? Widziałeś sprzęt tylko na zdjęciach, więc się nie odzywaj:)

W linku który podałeś w tabelce jest czarno na czerwonym że nie ma ani HDD ani USB.
Dla mnie na papierze prezentuje się jako drogi syf.
 
 
 
kompowiec2 


Wiek: 21
Dołączył: 22 Cze 2012
Posty: 177
Skąd: Polska
Wysłany: 8 Lipiec 2012, 20:22   

a nie ma co, i tak programów na linucha nigdy nie zmieniam bo ciągle mam problem z paczusiami (tymi od poczty, a one wydają klientom bardzo długo)

System:

Debian Testing
Windows XP SP2 (no i co, mam pirata, nie krzyczcie za dużo :P )

:arrow: Edytor tekstu - Gedit, potem trudniejszy, najtrudniejszy, Vim :mrgreen:
:arrow: Przeglądarka obrazów - chyba shotwell jakoś tak, u mnie nie pisze nazwy programu.
:arrow: Nagrywanie płyt - Brasero
:arrow: Biuro - brak, bo niepotrzebne ;)
:arrow: Filmy - totem
:arrow: Muzyka - brak (głośników...........)
:arrow: Kamera internetowa - camorama
:arrow: Grafika: GIMP
:arrow: Prosta grafika: ImageMagick
:arrow: Grafika wektor: Inkscape
:arrow: Gry: brak
:arrow: Komunikator: pidgin
:arrow: WWW: na razie iceweasel (za chiny firefox nie mogę zainstalować)
:arrow: BitTorrent: Trassmision
:arrow: RSS: Liferea
:arrow: Inne ciekawe programy - dev/null :idea:
_________________
kompowiec2
 
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 8 Lipiec 2012, 22:56   

kompowiec2 napisał/a:
(za chiny firefox nie mogę zainstalować)

Wypakuj, wytnij i wklej. cała procedura :P
 
 
 
kompowiec2 


Wiek: 21
Dołączył: 22 Cze 2012
Posty: 177
Skąd: Polska
Wysłany: 2 Sierpień 2012, 20:21   Re: Jakich używacie programów? :D

Teraz zrobię prawdziwy changelog:

Programy zostały te podkreślone których nie mam na kompie ale bardzo polecam.

OS:Debian testing
środowisko graficzne: Konkretnie MATE (fork GNOME 2, ale jest traktowany jako menadżer okien) i
Menadżer plików:nautilus
Przeglądarka Web: Firefox 3.0.7
Poczta: Thunderbird
Komunikator: Kadu, Pidgin
Przeglądarka zdjęć: ten w MATE wystarczy (Eye od MATE)
Obróbka grafiki: GIMP (nie ma mocnych!)
Obróbka dźwięku:audacity
Odtwarzacz muzyczny: AmaroK
Odtwarzacz filmów:Smplayer (bazuje na mplayer)
Klient FTP:gftp
Serwer FTP:proftpd, filezilla (XBMC-Xbox)

Pakiet biurowy:Open Office org 3.0 (nie ma mocnych)
Przeglądarka dokumentów PDF: Ta z MATE (GNOME) wystarczy
Program archiwizujący: Xarchiver + unrar
antywirus:ClamAv
Firewall:uruchomiony, systemowy.
Inne ciekawe: KDEnlive - Doskonaly natywny edytor wideo pod linuksa, praktycznie nie ma mocnych przy sony Vegas. Niestety z powodu topornych przyzwyczajeń do vegasa, na razie nie umiem go obsługiwać

jeszcze inny: Nukex - bardzo hardcore'owy edytor, chyba prześciguje produkty adobe? Jest pod liniucha ale to płatny program i nie jest liniowy jak kdenlive.

OS: Windows XP (Polska wersja z Service Pack 2)
Środowisko graficzne:Luna (a jest inne?:P)
Menadżer plików: explorer (FUU!)
Przeglądarka:Firefox
Przeglądarka zdjęć:systemowa
Komunikatory: pidgin
Edycja obrazów: Systemowy (wystarczy mi debian)
Edycja, rozpakowywanie obrazów płyt oraz nagrywanie:ultraiso
Oprogramowanie antywirusowe: Brak (czekam aż mi padnie)
Firewall:włączony systemowy
Archiwa:7-zip
Pakiet biurowy: Brak (jw. paint)
Prosty edytor tekstu: systemowy
Edycja filmów: Sony Vegas (polecam mój poradnik )

aha i mały akcent z mojej strony...

Cytat:
Emulator platformy Windows:Wine


Wine Is Not a Emulator!
_________________
kompowiec2
 
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 2 Sierpień 2012, 23:27   

kompowiec2 napisał/a:
Przeglądarka Web: Firefox 3.0.7

Zaktualizuj sobie mimo wszystko.

kompowiec2 napisał/a:
Obróbka grafiki: GIMP (nie ma mocnych!)

Do Photoshopa mu jeszcze daleko, ale ma jednak tą wadę że jest dostępny na pingwina i na dodatek za darmo. PS ma tą wadę że ma cenę z innej galaktyki.

kompowiec2 napisał/a:
Serwer FTP:proftpd, filezilla (XBMC-Xbox)

Odpalasz XBMC specjalnie dla serwera FTP? Przecież to bezsens. W ogóle ten serwer w XBMC jest średnio wydajny.

kompowiec2 napisał/a:
Pakiet biurowy:Open Office org 3.0 (nie ma mocnych)

Są, wywal to i zainstaluj sobie pakiet LibreOffice. Na stronie projektu masz gotowe paczki, ściągasz, rozpakowujesz i jedną komendą instalujesz wszystko. OO jest aktualizowany na przymus odkąd został przejęty, a LO jest nadal rozwijany.

kompowiec2 napisał/a:
Przeglądarka dokumentów PDF: Ta z MATE (GNOME) wystarczy

Evince? Dobry app bo szybko startuje. Klikasz i po sekundzie masz otwarty dokument PDF nawet na starym gracie.

kompowiec2 napisał/a:
jeszcze inny: Nukex - bardzo hardcore'owy edytor, chyba prześciguje produkty adobe? Jest pod liniucha ale to płatny program i nie jest liniowy jak kdenlive.

Widziałem Kdenlive oraz Adobe Premiere. Ten drugi podobnie jak PS ma spore możliwości i cenę z kosmosu i wymagania z kosmosu. Ale wątpię by cokolwiek go przebiło.

kompowiec2 napisał/a:
Wine Is Not a Emulator!

Zawiera alternatywne biblioteki, które umożliwiają odpalenie (z różnym efektem np. Photoshop i niektóre gry działają, inne app w ogóle lub słabo) oprogramowania z windows. W zasadzie można władować biblioteki z windows, ale to średnio legalne jest;p.
Ostatnio zmieniony przez ShySe 3 Sierpień 2012, 01:06, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
kompowiec2 


Wiek: 21
Dołączył: 22 Cze 2012
Posty: 177
Skąd: Polska
Wysłany: 9 Sierpień 2012, 11:02   

Kilka rzeczy wyjaśni Ci ten mały wpis od de mnie:

Cytat:
Programy zostały te podkreślone których nie mam na kompie ale bardzo polecam.


No i się zgadzam, OpenOffice to chyba nie jest najlepszy. Aha i Firefox 3 jest dobry, bo m.in. nie jest taki mułowaty odkąd dali 6 tygodniowy cykl jakiś tam. Ale korzystam z dodatków, więc aktualizacja do 14 jest niezbędna.

PS: zapomniałem podkreślić tylko ten ultraiso ale to szczegół... + brak unzip dla Debiana.
_________________
kompowiec2
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,18 sekundy. Zapytań do SQL: 14