Forum.nieśmiałość.net Strona Główna Forum.nieśmiałość.net
Dobra strona wszystkich, którzy odczuwają nieśmiałość

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  RSS

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Marti
22 Wrzesień 2009, 10:16
Ciekawe programy
Autor Wiadomość
Robanix 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 19 Wrz 2006
Posty: 1397
Skąd: Warszawa
Wysłany: 20 Marzec 2009, 00:19   Ciekawe programy

Ostatnio paru osobom mówiłem o ciekawych programach, na które trafiłem. Pomyślałem, że może więc warto założyć wątek, gdzie będziemy polecali sobie programy, które wypróbowaliśmy i uważamy, że są godne uwagi. Szczególnie, gdy są to programy mniej znane.

Na początek coś dla wielbicieli słuchania muzyki z internetu 8-) .

Nexus Radio - bardzo dobry program do słuchania radia internetowego (darmowy, ale trzeba się zarejestrować):

http://www.nexusradio.com/

Muziic - program do słuchania muzyki z YouTube (dla mnie rewelacja!):

http://www.muziic.com/
_________________
"Moi drodzy, po co kłótnie,
po co wasze swary głupie,
wnet i tak zginiemy w zupie!"
Jan Brzechwa
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 20 Marzec 2009, 11:53   

Ja coś zapodam dla posiadaczy Windowsów.
Pierwsza rzecz to program multimedialny Xbox Media Center, działający pod Windows XP/Vista, MAC OSX (leopard), Linux Ubuntu (od 7.10), konsolą Xbox oraz jaki live CD pod PC.
Nie wiem jak działa pod Windowsami, sprawdzałem dawno temu jakąś wersję alpha jak jeszcze jedyną wersja była dostępna tylko na macierzystą konsolę.
http://xbmc.org/media/ tu zaś kilka screenshotów z programu.

Nie będę się bawił w fanboja to dale namiary na każdą wersję :P

Windows XP/Vista: http://downloads.sourcefo...exe?use_mirror=
MACOSX: http://downloads.sourcefo...dmg?use_mirror=
Xbox: http://ftp1.srv.endpoint....T3CH-PROPER.rar
Linux Ubuntu: http://xbmc.org/forum/showthread.php?p=185738 manual w pierwszym poście, po instalce system będzie powiadamiał o aktualizacja programu i proponował aktualizację.

Mały tutek jak zabezpieczyć XP przed uwaleniem się :P .
-W czasie instalki tworzymy min. dwie partycje- jedną pod system drugą dla nas (muzyka/filmy i co tam chcemy), w razie uwalenia systemu formatujemy partycję z system i nie tracimy żadnych swpoich danych.
-Po instalce systemu włączamy systemowy firewall oraz instalujemy dobry program antywirusowy (zalecam avast full wersję).
-Zakładamy drugie konto z ograniczeniami i korzystamy tylko z tego konta, konto administrator używamy bardzo rzadko (np. gdy instalujemy dodatkowy software). Najlepiej walnąć z hasłem, ale nie wiem czy jest jakaś różnica
-Nie klikamy w żadne podejrzane linki, nie chodzimy po stronach XXX. Te ostatnie zawierają bardzo często przekierowania w hiperłączach do innych miejsc niż wyklikaliśmy.

Tak zabezpieczony XP Pro SP3 english version działał bardzo dobrze, na laptopie który nie działa przez brata :P .
 
 
 
Robanix 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 19 Wrz 2006
Posty: 1397
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26 Marzec 2009, 02:50   

Obejrzałem sobie XBMC i mnie to zupełnie nie pasuje. Jeżeli chodzi odtwarzacze do filmów to proponuję coś takiego:

KMPlayer - dla mnie najlepszy
http://www.programosy.pl/program,kmplayer.html

MPlayer
http://www.softpedia.com/...l-Package.shtml

Dziobas RAR Player
http://www.programosy.pl/...rar-player.html

SMPlayer
http://smplayer.sourcefor....php?tr_lang=pl

VLC Media Player
http://www.programosy.pl/...dia-player.html
_________________
"Moi drodzy, po co kłótnie,
po co wasze swary głupie,
wnet i tak zginiemy w zupie!"
Jan Brzechwa
 
 
norm 

Wiek: 30
Dołączył: 14 Wrz 2007
Posty: 466
Skąd: who cares
Wysłany: 26 Marzec 2009, 03:37   

Marti, a co z rejestrami, nic nie działa bez nich... da się jakoś je skopiować... myślę że nawet jak tak to wyjdzie z tego nie dobre zamieszanie bo będą się odwoływać do rzeczy których niema...

Co do niekorzystania z konta admina dla bezpieczeństwa uważam to za głupotę... ^^
Wystarczy Spybot - Search & Destroy który chroni nas przed samowolnymi wpisami do rejestru, firewall - nawet darmowy jak zonealarm, i antywirus - nawet darmowy jak awast (zawiera osłonę sieciową nie tylko skaner)... i masz lepsza ochronę niż z kontem użytkownika (które nie wiem czy chroni przed czymkolwiek więcej niż zainstalowaniem programów które chcesz zainstalować)
_________________
wut?
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 26 Marzec 2009, 10:55   

Konto usera z limitami dosyć dobrze chroni.
Sam od Siebie robię tak: account with limits+systemowy firewall+full wersja avasta.

Siedzenie na koncie admina to głupota, admin ma full uprawnienia. Typowy hacker może ci zrobić z kompem co będzie chciał :P .
Tylko właśnie problem z tym instalowaniem programów, jest to po*****e.
 
 
 
norm 

Wiek: 30
Dołączył: 14 Wrz 2007
Posty: 466
Skąd: who cares
Wysłany: 26 Marzec 2009, 17:36   

wątpie w to, imo jesteś przewrażliwiony... nie mówiąc że nie wiem co haker miał by chcieć od ciebie i twojego komputera... przed keyloggerami itp w 99% ochronią cie programy które podałem powyżej... możesz też zainstalować noda... przed crackerem który ma umiejętności aby przejść firewalla i awast nie ochroni cie konto użytkownika... ono jest imo tylko po to aby dzieci w szkole na informatyce nie wtykali palców gdzie nie trzeba...
tylko po kiego cracker miał by się do ciebie włamywać... jeśli już to jakieś wirusy, keyloggery, trojany, robaki... zmiana typu konta na nic tu się nie zda...
_________________
wut?
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 26 Marzec 2009, 17:51   

Konto z limitami jest bezpieczeniejsze, bo ma mniej przewilejów. Na administratorskim można wszystko modyfikować, usuwać etc. Zatem hacker bez problemu sobie poradzi. Zresztą jak sama nazwa wskazuje to konto służy tylko do administracji systemu. Co do kont w szkołach, kafejkach to kiedyś sprawdzę czy da się to obejść :P .
Kiedyś w Media Markt byłem w kafejce, miałem wykupione dwie godzinki. Zawsze pod koniec wyłączam ten durny licznik, który automatycznie wylogowuje przy pomocy painta :) .

Poza tym IMO Windows to system komercyjny, który notabene od cholery kosztuje (od 80$ na ebayu) i nie jest to wydatek jednorazowy (patrząc na to legalnie), bo trzeba jeszcze łyknąć dobrego antywira (ciekawe ile MS zgarnia od każdej sztuki antywirusa, bo to że ma umowy z firmami tworzącymi anty wirusy to każdy głupi wie). I w ogóle dużo tu komercyjnego oprogramowania. System mocno zamknięty, mało opcji modyfikacji, bardzo dużo dziur. Jesli laptop wróci z serwisu sprawny, to się troche może pobawię w hackerkę i kilka trojanów potestuję :) .

Windows jest płatny i powinien mieć poprawki, a nie raz na jakiś czas service pack który eliminuje jedne błędy a tworzy drugie jeszcze poważniejsze luki czy same edycje które poza nazwą, ceną, wymogami niczym się nie różni.
 
 
 
norm 

Wiek: 30
Dołączył: 14 Wrz 2007
Posty: 466
Skąd: who cares
Wysłany: 26 Marzec 2009, 19:00   

nie mam słów... korzystaj sobie dalej z konta użytkownika skoro czujesz się lepiej z tym -.-
_________________
wut?
 
 
brotherquay 

Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 2012
Skąd: rzeznia #5
Wysłany: 26 Marzec 2009, 19:09   

norm napisał/a:
nie mam słów... korzystaj sobie dalej z konta użytkownika skoro czujesz się lepiej z tym -.-
nie zabraniaj martiemu siegac lewa reka do prawej kieszeni ;)
 
 
Kamil____
[Usunięty]

Wysłany: 26 Marzec 2009, 20:40   

norm napisał/a:
nie mówiąc że nie wiem co haker miał by chcieć od ciebie i twojego komputera...

np. Marti jakby byl hakerem to by tak robil, więc wydaje mu sie, ze wszyscy chca marnowac swój czas na to, zeby wejsc do jak najwiekszej liczby kompów i rozwalac co sie da :P
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 26 Marzec 2009, 21:15   

O to chodzi w hackerstwie by szkodzić innym, wykradać dane etc.
Jak by o to nie chodziło to by nie było tylu wirusów i nie trzeba było by instalować głupich antywirusów.
Zresztą jakiś czas temu nawet pisali w prasie o tych administatorskich kontach, bo niby po co innego były by zakładane konta userów z limitami jak nie po to :P .
 
 
 
Kamil____
[Usunięty]

Wysłany: 26 Marzec 2009, 21:59   

Marti, no ja czytalem cos innego. Haker to ktos, kto zna doskonale kompy, linuksa (tez umie modyfikowac jego zrodlo), zna dobrze języki programowania, zna sie dobrze na sieciach (protokoly, itp... ) itd... Hakerzy tworzyli uniksa i internet. A wedlug tego samego zrodla cracker to ten co szkodzi i nie zna sie tak bardzo, ale korzysta z programow napisanych przez innych. I tam byl przyklad, ze Mitnick to byl cracker.
Ale slyszalem duzo opinii i kazdy jakos tam po swojemu to klasyfikuje. Np. chyba na Apcoh mieli cos takiego, ze hacker to taki ktos, kto jest w czyms zajebiscie dobry (a hacker software'owy to ten od kompów).

A co do tego konta, ze nie powinno sie siedziec na adminie to masz racje. Ale ja siedze i nie mam antywirusa ani firewalla (systemowy tez wylaczony) i jakos dziala wszystko ;p Ale to dlatego, ze ja wszystko olewam (a nie, ze jestem pewny, ze nic sie nie stanie).

Marti i napisales, ze nei wiesz czy jest jakas roznica czy admin ma haslo czy nie. A to welka roznica. U wszystkich kolegów bez wyjątku widzialem, ze nikt nie ma hasla na adminie. Normalnie sobie wchodzilem do nich na F8, w trybie awaryjnym sie logowalem jako admin i wtedy mozna sobie juz robic co sie chce. Chyba, ze chodzilo Ci o takie cos, ze nie ma roznicy z zewnatrz, a nie dla osoby, ktora ma dostep do sprzetu bezposrednio. Ale w sumie to tak samo jak w linuksie, wystarczy zamontowac partycje i dac chroot i juz dosteep do wszystkiego.
 
 
ShySe 

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 12 Lis 2005
Posty: 3450
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26 Marzec 2009, 22:04   

Moim zdaniem konta w Windowsie są po to, by je zakładać innym osobom korzystającym fizycznie z naszego komputera, którym nie chcemy dawać dostępu do systemu. Dlatego nie ma możliwości instalowania programów z tych kont (nawet po podaniu hasła administratora), bo ich użytkownicy z założenia mają nie instalować programów.

A bezpieczeństwo sieciowe pod Windowsem chyba nie zależy w takim stopniu od praw dostępu do plików jak pod Linuksem. To jest znacznie bardziej zintegrowany system, i zamiast tego korzysta się z narzędzi monitorujących na żywo dostęp do określonych plików i usług, niezależnie od konta, na którym się pracuje. Ja mam na kompie tylko konto admina i nigdy nie miałem przez to problemów.

ShySe
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 26 Marzec 2009, 22:20   

ShySe napisał/a:
Ja mam na kompie tylko konto admina i nigdy nie miałem przez to problemów.

Ja miałem tylko admina i swoje i nikt więcej, bo i tak miałem na jednym kompie dwa XP. Jeden dla rodzinki po polsku, a drugi dla mnie po angielsku+ Ubuntu. Czyli w sumie 3 systemy a i tak wszystko zostanie usunięte bo laptopik poszedł do serwisu (techniczne uszkodzenie), był na gwarancji. Ale czy naprawią za free to nie wiem, zobaczymy.

Kamil____ napisał/a:
Marti i napisales, ze nei wiesz czy jest jakas roznica czy admin ma haslo czy nie. A to welka roznica. U wszystkich kolegów bez wyjątku widzialem, ze nikt nie ma hasla na adminie. Normalnie sobie wchodzilem do nich na F8, w trybie awaryjnym sie logowalem jako admin i wtedy mozna sobie juz robic co sie chce. Chyba, ze chodzilo Ci o takie cos, ze nie ma roznicy z zewnatrz, a nie dla osoby, ktora ma dostep do sprzetu bezposrednio. Ale w sumie to tak samo jak w linuksie, wystarczy zamontowac partycje i dac chroot i juz dosteep do wszystkiego.


U mnie nawet nie dało się założyć żadnego hasła na tego admina w awaryjnym :P czyli każdy leszcz może zrobić syf.
Na linuksie musisz znać hasło root bez niego masz dostęp tylko do plików w katalogu domowym, inne pliku systemowe, konfiguracyjne etc. są tylko do odczytu. oczywiście wtenczas nie zainstaluje żadnego programu. Zaje****a opcja.

Cytat:
A co do tego konta, ze nie powinno sie siedziec na adminie to masz racje. Ale ja siedze i nie mam antywirusa ani firewalla (systemowy tez wylaczony) i jakos dziala wszystko ;p Ale to dlatego, ze ja wszystko olewam (a nie, ze jestem pewny, ze nic sie nie stanie).

Mój pierwszy XP na takiej "konfiguracji" bez problemów działał góra dwa dni, potem wiry zajmowały łącze i pogrzeb :P .
 
 
 
Kamil____
[Usunięty]

Wysłany: 29 Marzec 2009, 11:57   

Marti napisał/a:
Na linuksie musisz znać hasło root bez niego masz dostęp tylko do plików w katalogu domowym, inne pliku systemowe, konfiguracyjne etc. są tylko do odczytu. oczywiście wtenczas nie zainstaluje żadnego programu. Zaje****a opcja.


uruchom linuksa z plyty, zamontuj katalog główny root z dysku, zrob chroot z zamontowanym katalogiem i juz jestes root. Teraz mozesz sobie zmienic haslo roota i normalnie sie logowac na root (tak robilem jak zapominalem haslo admina).
 
 
alkohol to zło
[Usunięty]

Wysłany: 12 Marzec 2010, 20:14   

może mozilla thunderbird?
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 12 Marzec 2010, 20:44   

Ja kiedyś używałem Thunderbirda, czasami tego wbudowanego klienta poczty w Operze (gdy byłem userem tej przeglądarki), innych nie kojarzę. Nie pamiętam bym używał Outlooka.
 
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 12 Marzec 2010, 21:20   

A nie możesz po prostu skonfigurować ręcznie? Ustawić serwer przychodzący/wychodzący, nazwę usera i ew. hasło? Taka konfiguracja to jedna minuta roboty. O ile się ma te dane. Nie wiem czy Thunderbird ma opcję importu ustawień np. z Outlooka, bo specjalnie się tym nie interesowałem. Ale sam klient jest dobry.
 
 
 
Darek89
[Usunięty]

Wysłany: 12 Marzec 2010, 22:01   

Thunderbird najlepszy
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 12 Marzec 2010, 22:10   

To ja używam Evolution (który jest powiązany z kalendarzem w systemie: notki, organizer, memo etc.), ale nie ma go dla MS Windows.
 
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 12 Marzec 2010, 22:13   

Ore napisał/a:
zaraz wezmę siekierkę i będzie po kłopocie 8-)

Zawsze możesz poprosić o pomoc kogoś z forum, sąsiada lub znajomego. Tak jak męczy mnie sąsiadka ;p.
Na forum mamy kilku specjalistów od IT.
 
 
 
Darek89
[Usunięty]

Wysłany: 12 Marzec 2010, 22:23   

Już jej ustawiam
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 13 Marzec 2010, 09:18   

No mi kiedyś pomógł z pastą na CPU na wtorkowym spotkaniu ;) .
Zatem drugie +10 points :) .
 
 
 
Darek89
[Usunięty]

Wysłany: 13 Marzec 2010, 10:47   

Czas poprosić admina o opcję wystawiania "sogów" na forum niczym na forum kulturystycznym. :D
 
 
Robanix 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 19 Wrz 2006
Posty: 1397
Skąd: Warszawa
Wysłany: 7 Styczeń 2011, 22:54   

Jest sobie taka stronka, gdzie codziennie jest jakiś program (normalnie płatny) legalnie do ściągnięcia za darmo:

giveawayoftheday

Zdażają się tam naprawdę ciekawe programy (dziś jest np. Zoner Photo Studio 13 Home). Program trzeba ściągnąć i zainstalować (!) do określonej godziny. Aczkolwiek instalację tylko do określonej godziny można obejść. W podanym czasie trzeba tylko program ściągnąć i uruchomić instalację (w oddzielnym pliku "readme" może być podany klucz konieczny do rejestracji programu). Wcześniej ustawiamy sobie pokazywanie ukrytych plików i folderów. Gdy pokaże się okienko instalacyjne programu, spuszczamy je na dół (nie wyłączając instalatora!) i przechodzimy do folderu:
C:\Documents and Settings\user\Ustawienia lokalne\Temp
Szukamy tam pliku (z końcówką .tmp), którego rozmiar jest zbliżony do rozmiaru pliku instalacyjnego naszego ściągniętego programu. Kopiujemy znaleziony plik na pulpit i zamykamy instalator programu (lub kontynuujemy instalację, gdy i tak chcemy właśnie teraz zainstalować program). Następnie we właściwościach pliku odznaczamy atrybut "ukryty" i zmieniamy rozszerzenie pliku z .tmp na .exe. Powinna wówczas pojawić się ikonka instalatora. Pozostaje nam już tylko uruchomić instalator, żeby sprawdzić, czy to jest to, o co nam chodziło. Teraz program możemy zainstalować w każdej chwili.
_________________
"Moi drodzy, po co kłótnie,
po co wasze swary głupie,
wnet i tak zginiemy w zupie!"
Jan Brzechwa
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,26 sekundy. Zapytań do SQL: 13