|
Forum.nieśmiałość.net
Dobra strona wszystkich, którzy odczuwają nieśmiałość
|
|
Nowości na niesmialosc.net |
| Autor |
Wiadomość |
biały_kruk

|
Wysłany: 7 Czerwiec 2009, 00:39 Nowości na niesmialosc.net
|
|
|
W celu popularyzacji Strony Głównej niesmialosc.net, która, jak się wydaje, utknęła na dobre w głębokim cieniu tego forum, postanowiliśmy z picco założyć ten temat i zamieszczać w nim linki do najciekawszych materiałów na niej się ukazujących.
Na początek polecamy artykuł o erytrofobii
Jeżeli borykasz się z problemem niepożądanego czerwienienia się na twarzy, szukasz sposobów na zwalczenie tej dolegliwości lub chcesz jedynie coś ciekawego o tym się dowiedzieć, wówczas prezentowany tekst jest właśnie dla Ciebie |
| Ostatnio zmieniony przez biały_kruk 27 Październik 2009, 01:28, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
jeden_z_wielu

|
Wysłany: 7 Czerwiec 2009, 09:40
|
|
|
Ja np. zaglądałem na główną zaraz po rejestracji na forum, przewertowałem artykuły, bardzo spodobał mi się dział "autopsja". Ale to było 3 lata temu. Teraz strona wygląda jak z początków internetu i od dawna chyba nic nowego tam się nie pojawiło. Radziłbym się tym na początek zająć, zamiast odgrzewać stare kotlety.
P.S. Przy okazji pisania tego posta, uświadomiłem sobie ciekawą rzecz. Dzisiaj mijają dokładnie 3 lata od kiedy jestem zarejestrowany na tym forum - taka mała rocznica |
|
|
|
 |
biały_kruk

|
Wysłany: 7 Czerwiec 2009, 09:55
|
|
|
| jeden_z_wielu napisał/a: | | Teraz strona wygląda jak z początków internetu i od dawna chyba nic nowego tam się nie pojawiło. |
To, że wygląda archaicznie, to się zgodzę, ale z nowych rzeczy to na przykład coś takiego
lub właśnie to
Pod spodem każdego nowego artykułu jest umieszczana orientacyjna data dodania |
|
|
|
 |
Magnet

|
Wysłany: 7 Czerwiec 2009, 19:00
|
|
|
Dla mnie najważniejsze, że coś się zaczyna dziać I że będą nowe artykuły - coś drgnie.
A jak z czasem strona faktycznie ożyje od strony nowych treści, to się pomyśli o ew. włożeniu tego w jakieś nowe szaty.
Pozdrawiam |
_________________ Pora iść dalej... |
|
|
|
 |
Vroo

|
|
|
|
 |
Magnet

|
Wysłany: 14 Czerwiec 2009, 23:24
|
|
|
Mnie w sumie też ciekawiło zawsze, po co jest ta pierwsza strona?
Chociaż trzeba przyznać, że jak trafiłem tam pierwszy raz, to dzięki temu zabiegowi moja ciekawość wzrosła odnośnie tego, co jest dalej :] |
|
|
|
 |
biały_kruk

|
Wysłany: 15 Czerwiec 2009, 12:49
|
|
|
Serwis niesmialosc.net z racji swojej długiej już bytności w sieci, jest, można powiedzieć, serwisem z tradycjami. Co za tym idzie, mogą grać tu rolę sentymenty. Poza tym, jak pisze Magnet, pierwsza strona
http://niesmialosc.net/
w niektórych przypadkach może być dla kogoś swoistym wabikiem.
ShyWeb Team skłania się ku temu, by owo „nieśmiałe” intro na razie pozostawić. Czekamy na opinię innych forumowiczów lub jednoznaczną decyzję Adminów o jej usunięciu...
Póki co, umieściliśmy na niej „zachęcający” przycisk, bo ktoś nowy w pośpiechu i przez roztargnienie może pomyśleć, że cały serwis składa się tylko z tej jednej strony... |
|
|
|
 |
Marti

Wiek: 22 Dołączył: 23 Cze 2007 Posty: 4275 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15 Czerwiec 2009, 12:55
|
|
|
Teraz są update'y .
Ja proponuję zrobić nowe logo, bo te już trochę stare. Taki refresh nie zaszkodzi. |
|
|
|
 |
ShySe

Wiek: 27 Dołączył: 12 Lis 2005 Posty: 2161 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15 Czerwiec 2009, 13:20
|
|
|
Ja jestem za tym, żeby od razu ładowała się właściwa strona. Albo przynajmniej żeby ładowała się od razu stałym bywalcom, mającym nasze ciasteczko w przeglądarce.
Uwaga 1. Mnie osobiście nie podoba się nowy wygląd nagłówków.
Uwaga 2. Organizatorem zlotu w Szczawnicy w 2006 r. był Matti, a nie ja.
ShySe |
_________________ Aging is like becoming a computer. You spend most of the day on system maintenance and configuration, and enjoy the modest remainder, praying not to spoil something again.
Kontakt ze mną: rzoockxz (at) gmail.com.
Proszę nie wysyłać mi forumowych prywatnych wiadomości! |
|
|
|
 |
biały_kruk

|
Wysłany: 15 Czerwiec 2009, 16:21
|
|
|
| Marti napisał/a: | | Ja proponuję zrobić nowe logo, bo te już trochę stare. |
No to mamy całkowicie odmienne zdania, Marti Poniważ dla mnie logo, to rzecz święta. Zmieniłbym wszystko, ale ten element strony pozostawił. Bo to trochę tak, jakby tym z Coca-coli czy Mercedesa powiedzieć, zmieńcie sobie te wasze znaczki bo nam się znudziły...
Tak, nawiasem mówiąc, mamy tu do czynienia z logotypem czyli wyłącznie stylizacją literową.
| ShySe napisał/a: | Mnie osobiście nie podoba się nowy wygląd nagłówków.
|
Nie wiem dokładnie czy chodzi o nagłówek strony, czyli baner, czy o nagłówki modułów na głównej stronie, tzn. „Nowości na stronie”, „Wyciąg z artykułów” itd. W każdym razie, jedno i drugie można zmienić, ale było to robione z zamierzeniem zachowania kolorystyki strony oraz by współgrało to z jej ogólnym wyglądem, czyli celowo jest to proste i nieco siermiężne – takie z „minionej epoki”
Jak znajdę więcej czasu, to spróbuję wrzucić tu jakąś bardziej „nowoczesną” alternatywę.
Zawsze można też wrócić do "pajacyka"...
| ShySe napisał/a: | Organizatorem zlotu w Szczawnicy w 2006 r. był Matti, a nie ja.
|
Poprawione. |
|
|
|
 |
ShySe

Wiek: 27 Dołączył: 12 Lis 2005 Posty: 2161 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15 Czerwiec 2009, 16:33
|
|
|
| biały_kruk napisał/a: | | Nie wiem dokładnie czy chodzi o nagłówek strony, czyli baner, czy o nagłówki modułów na głównej stronie, tzn. „Nowości na stronie”, „Wyciąg z artykułów” itd. |
O to ostatnie. Moim zdaniem to, co było do tej pory, bardziej pasowało do reszty i nie ruszałbym — chyba że wszystko.
ShySe |
_________________ Aging is like becoming a computer. You spend most of the day on system maintenance and configuration, and enjoy the modest remainder, praying not to spoil something again.
Kontakt ze mną: rzoockxz (at) gmail.com.
Proszę nie wysyłać mi forumowych prywatnych wiadomości! |
|
|
|
 |
biały_kruk

|
Wysłany: 15 Czerwiec 2009, 16:52
|
|
|
Robiąc takie wstępne podsumowanie...
1. Likwidacja http://niesmialosc.net/ wydaje się być przesądzona.
2. Jeśli chodzi o logo, to potrzebuję mocniejszych argumentów, by je zmienić.
3. A co do tych nieszczęsnych nagłówków – ponieważ z nikim tej zmiany nie konsultowałem, więc jeśli nikt inny do jutra nie wypowie się w tej sprawie, wrócimy do starej wersji. |
|
|
|
 |
Magnet

|
Wysłany: 15 Czerwiec 2009, 18:47
|
|
|
bialy_kruk i picco, to Wy teraz się zajmujecie stroną główną i macie pewną swobodę robić jak uważacie. Oczywiście możecie pytać o zdanie forumowiczów, ale myślę że zawsze się ktoś znajdzie, komu ta czy inna wersja się nie spodoba, bo ludzie różne gusta mają.
Moim zdaniem jak już pytać kogoś o zdanie, to chyba tylko przez ankietę (zbierając hurtem XX głosów). Jeżeli chcecie zmienić styl strony, to 1 przykładową reprezentatywną jakąś stronkę możecie zrobić po nowemu (pokazując tam wszystkie nowe pomysły na nowy wygląd) + pokazać link do aktualnej (starej) wersji i wtedy ankieta. A dalej już konsekwentnie trzymając się ustalonego nowego stylu (albo starego, jak tak wyjdzie).
Bo tak, jak na każde indywidualne 'ale' będziecie się wycofywać ze swoich postanowień, to daleko nie zajedziecie (w kwestii wyglądu), tzn. wszystko będzie już zawsze po staremu.
Nie wiem czy to rozważaliście, ale jest mnóstwo darmowych gotowych styli stron www, całkiem ładnych, które można po prostu wziąć i użyć (po takiej przykładowej ankiecie).
Nie wiem też jak bardzo chcecie teraz brnąć w zmianę wyglądu, bo pisaliście że macie mało czasu i raczej będziecie się zajmować głównie treścią (tak zrozumiałem). Zrobicie jak uważacie - tylko podsuwam pomysł.
Samo to forum phpBB by Przemo daje też koncepcję tzw. portalu, który też można użyć, ale jakby co to trzeba to przemyśleć (i zobaczyć na co to pozwala). Przykład gdzie tak zrobiono to np. http://zaburzenia.pl , gdzie forum jest tylko jakby podstroną tego portalu.
Plusem tego jest to, że trzyma automatycznie styl jak na forum (wybrany w danej chwili przez użytkownika!). No, chyba że uzna się to za minus :] Tymczasowo włączyłem go u nas. Można tam przejść klikając na logo u góry po lewej. To co tam teraz widać, to domyślna zawartość, którą można dość dowolnie zrekonfigurować w panelu administratora.
To też taki pomysł, który możecie rozważyć.
Sami już musicie określić, czy chcecie oprócz treści zająć się od razy wyglądem (w tym najważniejsze, czy macie na to realny czas). Ja osobiście, jakbym musiał wybierać, to bym wolał nowe treści, bo wygląd to można zawsze zmienić. |
|
|
|
 |
Vroo

|
Wysłany: 15 Czerwiec 2009, 20:02
|
|
|
Zgadzam się z tym co napisał Magnet.
Przy każdej zmianie znajdą się ci, którym coś nie pasuje, ale też ci, którzy zmieniliby jeszcze więcej. :) Trzeba słuchać racjonalnych argumentów i wyczuwać samemu w którą stronę pójść.
Co do loga - zgadzam się że jest święte i nienaruszalne. :) No, można by kiedyś zrobić "rewitalizację" jak np. zmienia się logo Coca Coli. :)) Ale choćby przez pamięć o założycielu strony i autorze loga, powinniśmy myślę je zachować, zresztą były nawet kiedyś koszulki z logiem. :) |
_________________ http://vroobelek.iq.pl * http://vroo.blip.pl |
|
|
|
 |
Paluszek
Wiek: 25 Dołączyła: 11 Sie 2007 Posty: 697 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15 Czerwiec 2009, 20:19
|
|
|
| biały_kruk napisał/a: | | A co do tych nieszczęsnych nagłówków – ponieważ z nikim tej zmiany nie konsultowałem, więc jeśli nikt inny do jutra nie wypowie się w tej sprawie, wrócimy do starej wersji. |
A ja przyznam, że już nie pamiętam, jak wyglądały poprzednie. Nie zwróciłam jakoś uwagi. Obecne bardzo rzucają się w oczy. Ale nie bierzcie pod uwagę mojego głosu, bo mam sklerozę. |
_________________ Buduję imperium. |
|
|
|
 |
Magnet

|
Wysłany: 15 Czerwiec 2009, 22:17
|
|
|
| W sumie to sie wyjasniło jak będzie, ale jakby co to sobie przypomniałem stronkę z darmowymi stylami jakby ktoś potrzebował kiedyś do czegoś: http://www.oswd.org |
|
|
|
 |
biały_kruk

|
Wysłany: 16 Czerwiec 2009, 09:14
|
|
|
Podsumowanie końcowe...
http://forum.niesmialosc....p?p=63534#63534
| biały_kruk napisał/a: | | Strona niesmialosc.net. przez wiele miesięcy nie była aktualizowana. Postanowiliśmy z picco przejąć ją niejako w trybie „awaryjnym” i dokonywać na niej jedynie drobnych aktualizacji, żeby było widać, że coś się tam jednak dzieje... |
Te słowa nadal są aktualne. Zmiany wyglądu głównej strony, które nastąpiły, uznaliśmy z picco za niezbędne i „na wczoraj”, by serwis nabrał nieco świeżości. Teraz pora na zapełnianie go nowymi treściami, co będzie sukcesywnie następowało.
„Koncert życzeń”, który rozkręciłem w tym wątku dotyczył jedynie tych zmian, które już nastąpiły (ewentualna korekta banera i nagłówków). Nigdzie nie powiedziałem i nie zasugerowałem tego, że nosimy się z zamiarem zmiany stylów, szablonu czy wręcz zastosowania systemu zarządzania treścią.
Wszelkie spektakularne zmiany już/dopiero za kadencji następnych webmasterów...
Mówiąc o nagłówkach
| Paluszek napisał/a: | | A ja przyznam, że już nie pamiętam, jak wyglądały poprzednie |
No właśnie, chyba warto przypomnieć...
Tak wyglądały
poprzednie
Intro, czyli „wstęp” do głównej strony pozostawiamy. Każdy zainteresowany może w Zakładkach/Ulubionych dodać sobie tę stronę, która mu odpowiada. Poza tym, okazało się, że jest tu osoba (ja myślę, że jest ich więcej), której http://niesmialosc.net/ „dobrze się kojarzy”.
Po uwzględnieniu uwag, które tu padły (zwłaszcza cennemu spostrzeżeniu, jakie zawarła Paluszek) ostatecznie strona prezentuje się
tak |
|
|
|
 |
Paluszek
Wiek: 25 Dołączyła: 11 Sie 2007 Posty: 697 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 16 Czerwiec 2009, 10:44
|
|
|
| biały_kruk napisał/a: | Po uwzględnieniu uwag, które tu padły (zwłaszcza cennemu spostrzeżeniu, jakie zawarła Paluszek) ostatecznie strona prezentuje się
tak |
Biały_kruku, wielkie dzięki, teraz jest o wiele ładniej! |
_________________ Buduję imperium. |
|
|
|
 |
piotros

Wiek: 22 Dołączył: 29 Paź 2005 Posty: 1571 Skąd: z Łęcznej
|
Wysłany: 16 Czerwiec 2009, 13:51
|
|
|
| Vroobelek napisał/a: | Co do loga - zgadzam się że jest święte i nienaruszalne. No, można by kiedyś zrobić "rewitalizację" jak np. zmienia się logo Coca Coli. ) Ale choćby przez pamięć o założycielu strony i autorze loga, powinniśmy myślę je zachować, zresztą były nawet kiedyś koszulki z logiem. |
Popieram te słowa. Obecne logo jest cool Nie warto go zmieniać, bo jest charakterystyczne. Wszystko można zmieniać, ale nie logo |
|
 |
picco
WebTeam

|
Wysłany: 28 Czerwiec 2009, 17:37
|
|
|
Ja mam takie samo zdanie na ten temat Założę się, że masa internautów zna to logo, nawet jeśli nie są nieśmiali. Strona musiała im się rzucić chociażby przypadkowo i pewnie została już w pamięci - tak jak i mi kiedyś, zanim dołączyłam do grona Nieśmiałych. To logo ma już taką ciekawą właściwość, tak myślę
A teraz napiszę o tym, z czym przyszłam: dodałam nowy artykuł na stronę, a znajduje się ontu. Wybraliśmy go z białym krukiem, bo tłumaczy wiele z tego, co wielu nieśmiałym dolega w dorosłości i co zauważyli w dzieciństwie, ale być może nie do końca zdawali sobie z tego sprawę, a już na pewno nie wiedzieli, co to jest i jak to może wpłynąć na całe ich życie. Możliwe, że uświadomienie sobie tego pomoże w leczeniu albo nawet w wychowywaniu dzieci, już teraz lub w przyszłości, na śmiałych dorosłych. Miłego czytania życzę
[ Dodano: 28 Czerwiec 2009, 17:36 ]
Przygotowaliśmy coś nowego na stronie i wczoraj oddaliśmy to już do użytku. Mam tu na myśli odrobinę odświeżony dział z mediami. Dodaliśmy do niego tytuły filmów, które były kiedyś podane na forum, i linki do krótkich filmików z YouTube. Myślę, że forumowiczom się to spodoba, bo teraz będą mieli małą skarbnicę wiedzy o produkcjach z nieśmiałymi w rolach głównych, tudzież prawie głównych
I przy okazji: proszę |
_________________ Chcę krzyczeć - siedzę bez ruchu ze łzami w oczach.
Chcę złapać się rękami za obolałą głowę - patrzę bezmyślnie w ścianę.
Chcę mówić - udaję, że nie mam nic do powiedzenia.
www.dramatica.blog.onet.pl |
|
|
|
 |
Vroo

|
Wysłany: 28 Czerwiec 2009, 18:23
|
|
|
Fajnie by było jakby po lewej stronie wśród nowości też był link do tego działu filmowego - bo jak sobie siedzi na prawym marginesie, to trudno go zauważyć. :-)
A dział filmowy zdecydowanie mi się podoba. :) |
_________________ http://vroobelek.iq.pl * http://vroo.blip.pl |
|
|
|
 |
biały_kruk

|
Wysłany: 10 Lipiec 2009, 08:39
|
|
|
| Nowością tym razem nie artykuł lecz mapa strony. To nic innego, jak zbudowany z odsyłaczy spis treści, ułatwiający rozeznanie się w zawartości serwisu oraz poruszanie się po nim. |
|
|
|
 |
picco
WebTeam

|
Wysłany: 27 Lipiec 2009, 13:55
|
|
|
Nowy artykuł na stronie, na całkiem nowy temat. Traktuje o mało znanym zaburzeniu psychicznym, pojawiającym się już w wieku wczesnoszkolnym, jakim jest mutyzm. Przeczytać o nim możecie tu.
Nie jest to opisane zbyt obszernie, dlatego przygotowałam jeszcze link do artykułu na stronie Wprost i do niego odsyłam, bo jest bardzo ciekawy Proszę |
_________________ Chcę krzyczeć - siedzę bez ruchu ze łzami w oczach.
Chcę złapać się rękami za obolałą głowę - patrzę bezmyślnie w ścianę.
Chcę mówić - udaję, że nie mam nic do powiedzenia.
www.dramatica.blog.onet.pl |
|
|
|
 |
pomarańczowy
|
Wysłany: 8 Sierpień 2009, 20:31
|
|
|
Witam, szczerze Wam powiem, że ta strona nie prezentuje się za ciekawie, jeżeli były by jakieś zmiany to zawsze mogę pomóc, doradzić jestem informatykiem z zawodu.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
biały_kruk

|
Wysłany: 13 Sierpień 2009, 00:53
|
|
|
Pod uderzeniem 33,5kb tekstu Martiego z działu autopsja zleciał kurz... Innymi słowy, na Nieśmiałości pojawił się nowy materiał. Podstawy asertywności. W końcu coś „naszego”, żaden przedruk skądś tam. Naprawdę warto przeczytać.
Niezmiennie zachęcamy także innych forumowiczów do nadsyłania własnych tekstów.
pomarańczowy
W razie czego chętnie skorzystamy z pomocy. |
|
|
|
 |
|
|
| | Strona wygenerowana w 0,31 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|