Forum.nieśmiałość.net Strona Główna Forum.nieśmiałość.net
Dobra strona wszystkich, którzy odczuwają nieśmiałość

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  RSS

Poprzedni temat «» Następny temat
Konfiguracja sprzętowa
Autor Wiadomość
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 12 Czerwiec 2011, 09:47   Konfiguracja sprzętowa

Ciekawe że takie tematu nikt nie założył:P.
Pochwalcie się swoimi konfiguracjami ;) . I am going to be first.

OS: Linux Debian 6.0, bardzo opcjonalnie Windows XP
CPU: Intel Celeron D 2.66 Ghz
RAM: 768MB DDR333, Single Channel
Płyta główna: MSI (bardziew)
Karta graficzna: Nvidia Geforce 4 (AGP), Intel Extreme Graphic 2 (Integrated)
Karta muzyczna: Jakaś tam 6 kanałowa (Integrated), Creative Labs SB Live! (PCI)
Sieciówki: 2x Realtek RTL-8139/8139C/8139C+ (Integrated+PCI)
HDD: 20GB(WD)+30GB(Seagate)
Napędy: LG DVD, LG DVD nagrywarka, stacja FDD 1.44MB:P
Zasilacz: Cheftec 350W
Złącza: 8x USB 2.0 (za mało), 2x SATA, 2x ATA (też za mało, wszystkie zajęte:P), 1x FDD, 2x PCI (tragicznie za mało).
Inne: system fan

Za wsio (składak) dałem 365pln, solidnie przepłacając.
 
 
 
cheaterenator 

Wiek: 39
Dołączył: 26 Lip 2011
Posty: 52
Skąd: Kielce
Wysłany: 27 Lipiec 2011, 22:10   

No, u mnie trochę tego będzie :)

Główny komp:

OS: Windows Server 2003
CPU: Intel Pentium 4 HT 3.4 GHz ! MB Cache
RAM: 2.0GB DDR400, Dual Channel
Płyta główna: MSI robiona dla mediona :(
Karta graficzna: ATI Radeon 2600HD + Matrox Dualhead G450 PCI 32 MB RAM
Karta muzyczna: Zintegrowana sześciokanałowa oraz Sound Blaster Audigy 2 ZS :)
Karta sieciowa: Zintegrowana Via Rhine III 10/100Mbps (: (a miało być 1Gbps)
HDD: 80GB + 40GB + 20GB
Napędy: 2 x LG DVD-RW + LITEON CD-RW + stacja dyskietek + czytnik kart medion
Zasilacz: Chieftec 500W
Interfejsy: 8x USB 2.0 , 4x SATA, 1x ATA (plus 2 na karcie pci), 1x FDD, 3x PCI LPT, RS232
Inne: Wyświetlacz graficzny pod LPT do pokazywania zajętości procesora, wolnego ramu itp.
Inne 2: Trzy monitory + telewizor, w trybie rozszerzonego pulpitu




Drugi komp (bo na co dzień nie stać mnie na włączanie tego potwora:( ):

Laptop Acer Travelmate 220 (Intel Celeron 1133 MHz + 512 MB RAM + grafika, dźwięk zintegrowane + dysk 20GB)
Dodaktowo: zewnętrzny dysk 40 GB + DVD-RW LITEON



Serwer NAS domowej roboty :):

Kadłubek Dell Latitude C800 (Intel Pentium 850MHz @ 500 MHz, 384 MB RAM)
Dodatkowo: Dysk 200GB 3,5" do trzymania wszystkich plików w sieci domowej



Komputerek do pogrania w dosowe gierki (czasami mnie najdzie na takie starocie):

HP Thin Client T5300 + dysk SSD 8GB
 
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 27 Lipiec 2011, 23:16   

Co to w ogóle za moda na posiadanie kilku kompów?

Cytat:
Inne: Wyświetlacz graficzny pod LPT do pokazywania zajętości procesora, wolnego ramu itp.


Możesz zapodać foto?

Cytat:
Drugi komp (bo na co dzień nie stać mnie na włączanie tego potwora:( ):

Nie przesadzaj, konfiguracja do najnowszych nie należy (nie ma nawet dwóch rdzeni i DDRII), a zasilacz Ci nie ciągnie 500W, może połowę swej mocy, może nawet mniej.
 
 
 
cheaterenator 

Wiek: 39
Dołączył: 26 Lip 2011
Posty: 52
Skąd: Kielce
Wysłany: 28 Lipiec 2011, 04:16   

Odnośnie pierwszego pytania, przydaje się, jak muszę np. przekonwertować film z kamery HD (inaczej przez kilka - kilkanaście godzin miałbym brak możliwości zrobienia czegokolwiek innego), poza tym mając własną sieć w domu mogę bawić się w różne techniki hakersko - krakerskie :) bądź administracyjne (np. ostatnio przygotowywałem sobie obraz startowy PXE do bootowania komputerów przez LAN - tego nie idzie sprawdzić dobrze bez drugiego komputera)

Odnośnie kwestii zasilacza.
No niby nie jest to jakiś najnowszy sprzęt, ale oprócz komputera, zasilają się z niego dwa monitory (z linii 12V), pełno "popierdółek" na usb typu tuner tv, skaner, gamepad itp. i w sumie wychodzi na to, że bez 400W nie daje rady :( .

A to zdjęcia wyświetlacza:





 
 
 
alkohol to zło
[Usunięty]

Wysłany: 28 Lipiec 2011, 05:10   

rządzący ten monitorek ;p
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 28 Lipiec 2011, 07:30   

Cytat:
Odnośnie pierwszego pytania, przydaje się, jak muszę np. przekonwertować film z kamery HD (inaczej przez kilka - kilkanaście godzin miałbym brak możliwości zrobienia czegokolwiek innego)

Ja dzisiaj już przyjmuję za standard komp posiadający zasiłkę 500W, dwurdzeniowy procek i 2GB RAMu (choć w swoim zestawie celowałem w jak najniższą cenę, wszak to tylko komputer). U mnie w pracy wykesportowanie filmu (Adobe Encore, montując go pod Adobe Premiere wcześniej)) do DVD bądź BD (SD, bądź HD1080) Zajmuje nierzadko całą noc na kompie z czterema rdzeniami i 8Giga RAMu. Przy ustawieniu kolejki na cztery zadania (12h jak nic) program najczęściej się wysypuje.

cheaterenator napisał/a:
poza tym mając własną sieć w domu mogę bawić się w różne techniki hakersko - krakerskie :) bądź administracyjne (np. ostatnio przygotowywałem sobie obraz startowy PXE do bootowania komputerów przez LAN - tego nie idzie sprawdzić dobrze bez drugiego komputera)

W to się akurat nigdy nie bawiłem, zresztą mi się nawet już nie chce. Co za dużo to nie zdrowo. Mi LAN służy głównie do wysyłania plików via FTP (niekoniecznie miedzy komputerami klasy PC) bądź udostępniania Internetu (to kiedyś jak miałem neta w TP) bądź gamingu LAN przez Internet (oszukiwanie gry że jest w LANie, bo online był płatny, a LAN nie:P).

cheaterenator napisał/a:
Odnośnie kwestii zasilacza.
No niby nie jest to jakiś najnowszy sprzęt, ale oprócz komputera, zasilają się z niego dwa monitory (z linii 12V), pełno "popierdółek" na usb typu tuner tv, skaner, gamepad itp. i w sumie wychodzi na to, że bez 400W nie daje rady :( .

No te monitory mogą ciągnąć. Choć zależy jak nowe są te monitory. Mój ciągnie 40W, ale on ma swój zasilacz w obudowie. Komp sam dobija do 150W na full obciążeniu. Co uważam, że i tak jest dużo :P

Fajny monitorek.
 
 
 
kompowiec2 


Wiek: 21
Dołączył: 22 Cze 2012
Posty: 177
Skąd: Polska
Wysłany: 23 Lipiec 2012, 18:27   

To mój komputer ;) stare zdjęcie, bo te akurat jest z innego mieszkania - jedynie co się zmieniła to tylko myszka (Genius made in china, starą z wściekłości na winde rozwaliłem :D )

Żeby sobie przypomnieć, posłużyłem się programem lshw :

Obudowa napisał/a:

Pamięć RAM: 1017 MiB (? Mam dwie kości i razem mam 768 MB, ale chyba należy wierzyć programowi)
CPU: Intel(R) Celeron(R) CPU 2.66GHz
Karta graficzna: VGA compatible controller, RV350 AP [Radeon 9600], Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI
Karta Dźwiękowa: SiS7012 AC'97 Sound Controller
Płyta glówna: Silicon Integrated Systems



Reszta napisał/a:

Monitor: Emachines (made in korea)
Klawiatura:Trust (made in china)
Myszka: Genius


Wszelkie szczegóły zastrzeżone.

PS: aha i dzięki marti wysłanie mi tego na PW ;) Pozdrawiam Mintówę :D (swoją drogą zainstaluje i ten - pewnie okaże się drugim Windowsem :D yee)
_________________
kompowiec2
 
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 23 Lipiec 2012, 20:29   

Mam dokładnie taki sam procesor i uważam go za syf, jak całkiem umrze MB to łyknę nowy zestaw z dwurdzeniówką. I mam 752MB w dwóch kościach (256+512MB)

Mint to taki drugi Ubuntu, tyle że ma nieco inną politykę i kodeki na starcie. Częściowo korzysta z repo Ubuntu. W Ubuntu nie widziałem nadziei, a Mint działa mi całkiem sprawnie.
 
 
 
Piotrq 


Pomógł: 3 razy
Wiek: 37
Dołączył: 17 Sty 2012
Posty: 3102
Skąd: górny śląsk
Wysłany: 25 Lipiec 2012, 19:02   

Zależy z którego kompa akurat korzystam moje dwa podstawowe to :

Laptop z i7
http://pl.asus.com/Notebo...#specifications

stacjonarka :

OS: Windows XP sp3
CPU: AMD Athlon XP, 1633
RAM: 1536 MB
Płyta główna: Epox EP-8KHA+
Karta graficzna: Radeon X1950 Pro (512 MB)
Karta muzyczna: Creative SB Live! 5.1 Sound Card
Sieciówki: 2x Realtek PCI
HDD: 40GB Seagate , 150gb Seagate, 250 WD
Napędy: teac nagrywarka, stacja FDD 1.44MB , nagrywarka PIONEER DVD-RW DVR-111
Zasilacz: 450W
Złącza: 8x USB 2.0 , , 2x ATA , 1x FDD, 2x PCI
monitor: LG 775FT,

Karta telewizyjna: satelitarna technisat dvb-s + czasza intrec 90cm, hot bird , astra , i naziemna not Only tv dvb-t

Skaner i 2 drukarki .i pare innego starszego złomu :)
 
 
 
Paluszek 

Dołączyła: 11 Sie 2007
Posty: 1172
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25 Lipiec 2012, 21:17   

Ze strony tego modelu najbardziej do gustu przypadło mi to:

Cytat:
G73Jh
Ciche uderzenie

Subtelny, a jednocześnie agresywny wzór inspirowany znanym samolotem F-117

Ciche uderzenie powaliło mnie na łopatki. A połączenie subtelności z agresją to już są najprawdziwsze wyżyny poezji. Ale tak to jest, kiedy przyjdzie żyć w czasach śmieszno-strasznej nowomowy sloganów reklamowych.
 
 
Piotrq 


Pomógł: 3 razy
Wiek: 37
Dołączył: 17 Sty 2012
Posty: 3102
Skąd: górny śląsk
Wysłany: 26 Lipiec 2012, 00:37   

Ale zabawka bardzo fajna , a może na Tajwanie tak to widzą
 
 
 
korneliusz 

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 2105
Skąd: z nienacka
Wysłany: 26 Lipiec 2012, 14:50   

Piotrq napisał/a:
Ale zabawka bardzo fajna , a może na Tajwanie tak to widzą


W angielskiej wersji jest "Strike in Silence" i "subtly aggressive design", więc raczej komuś nie chciało się przykładać do PL tłumaczenia.
 
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 27 Styczeń 2013, 12:53   

Aktualizacja płyty głównej. Mniej się muli, można działać na 20 programach i 50 zakładkach w FF a się tego nie odczuje.

OS: Mint 64bit, Debian 32bit, W7 64bit
CPU: Intel Petnium Dual E2180 2x 2Ghz
RAM: 4GB DDR3 1066 w jednej kości
Płyta główna: G41M-P28
Karta graficzna: Intel X4500
Karta muzyczna: Creative Labs SB Live! +VIA® VT1708S
Sieciówki: Atheros 1Gbit
HDD: 500GB WD SATAII+250GB Samsung SATAII
Napędy: LG DVD, LG DVD nagrywarka, stacja FDD 1.44MB, czytnik kart pamięci
Zasilacz: Cheftec 350W
Złącza: 8x USB 2.0, 4x SATAII, 1x ATA, 1x FDD, 2x PCI, 1x PCI-E x16.
Inne: chłodzenie dysków, chłodzenie obudowy, standardowy CPU-fan i włączony smart fan
 
 
 
Piotrq 


Pomógł: 3 razy
Wiek: 37
Dołączył: 17 Sty 2012
Posty: 3102
Skąd: górny śląsk
Wysłany: 27 Styczeń 2013, 19:21   

Ja sobie dokupiłem nie dawno 2 dyski 1tb 3,5” cala i 2,5” cala 750gb do lapka , łącznie mam już 7 dysków ale ciągle mało miejsca :P , + do zabawy win 8
 
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 27 Styczeń 2013, 20:05   

Nie pirać tyle to będziesz miał miejsce. Mam 500GB wolne, jakby porobił porządki to było by jeszcze więcej.
 
 
 
one direction 


Wiek: 36
Dołączył: 16 Sty 2013
Posty: 28
Skąd: Kraków
Wysłany: 27 Styczeń 2013, 20:06   

Mam laptopa Samusng, ale w ciągu najbliższych kilku miesięcy chce zakupić MacBooka. Produkty Apple (iPod i iPhone) urzekły mnie swoim designem i funkcjonalnością, teraz będę stopniowo wymieniał swoje sprzęty na te z jabłuszkiem :)
 
 
korneliusz 

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 2105
Skąd: z nienacka
Wysłany: 27 Styczeń 2013, 20:09   

Już Marti miałem się pytać, ile masz miejsca wolnego na dyskach. Tyle miesięcy kazałeś mi żyć w nieświadomości.
 
 
 
Piotrq 


Pomógł: 3 razy
Wiek: 37
Dołączył: 17 Sty 2012
Posty: 3102
Skąd: górny śląsk
Wysłany: 27 Styczeń 2013, 20:12   

Nie chodzi o porządki ale o zdjęcia , a dyski kupione przy okazji wymianie za nie wielką kasę ,
ja nie jestem fanem appla raczej przeciwnikiem sprzęt taki sobie a na pewno za dużo większą kasę , a konkurencja nie raz lepsza od nich uczciwsza , kwestia gustu,
_________________
Jeśli widzisz kogoś, kto robi rzeczy inne niż Ty, myślisz - odbiło mu !.. A może on po prostu zaczął żyć ?
 
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 27 Styczeń 2013, 20:24   

Na razie mi wystarcza w zupełności.
 
 
 
Piotrq 


Pomógł: 3 razy
Wiek: 37
Dołączył: 17 Sty 2012
Posty: 3102
Skąd: górny śląsk
Wysłany: 5 Kwiecień 2013, 17:49   

Aktualizacja sprzętu ,mój nowy zestaw gamingowy Myszka Bezprzewodowa A4Tech X7 XGame V-TRACK R4 + PODKŁADKA A4TECH X7-200MP + Akumulator Pentagram Infinity AA 2700 mAh , bo stara myszka zaczęła mi szwankować to się przesiadłem na nowy zestaw super mysz aż się sam zdziwiłem jej czułością aż się odzwyczaiłem od takiej kapitalnie działa , aż się nie mogę doczekać nowego gta i wracam do gry hehe :P

I windows 8 kicha :(
 
 
 
kompowiec2 


Wiek: 21
Dołączył: 22 Cze 2012
Posty: 177
Skąd: Polska
Wysłany: 6 Kwiecień 2013, 16:25   

Również update - ww. komp po prostu się spalił (spoko, obyło się bez gaśnicy :P ). Całe szczęście wysiadł tylko zasilacz i płyta główna. Przez jakiś czas nie miałem własnego i korzystałem z zastępczego. Now:

RAM: 2.5 GB
Procek: 2,8 Ghz (Intel pentium)

więcej szczegółów nie znam, wszak mam Windows 7 i nie bardzo potrafię w nim odnaleźć jakiś informacji diagnostycznych (zresztą IMHO po przetestowaniu tego systemu jednak nadal nie zmieniam co do niego zdania... jedynie UAC znany już z visty nieco się poprawił)
_________________
kompowiec2
 
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 6 Kwiecień 2013, 17:04   

Procek dość słaby już nawet do biura.
 
 
 
lost 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Lis 2010
Posty: 843
Skąd: Kalisz
Wysłany: 23 Lipiec 2013, 21:34   

Marti, jesteś na czasie ze sprzętem? Mam komputery na Athlonie 4800+ i Sempronie 2400+, tego na Semprone czas wymienić, tylko na co, żeby było tanio i energooszczędnie? Petnium G2030, AMD A8 5500?
_________________
https://www.flickr.com/ph...157668083320230
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 24 Lipiec 2013, 06:59   

Nie bardzo, ale mogę popytać ;) .

Jaki masz na to budżet? Chcesz wymienić sam procesor i do jakich celów ów komputer służy? Dobrze by było gdybyś podał bardziej szczegółową obecną specyfikację tego PieCa.
 
 
 
lost 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Lis 2010
Posty: 843
Skąd: Kalisz
Wysłany: 24 Lipiec 2013, 19:30   

Samego procesora nie wymienię(Socket A), bo co to za sens? Do wymiany cały komputer(dysk, zasilacz i obudowę mam upatrzone), ale nie zawracaj sobie głowy. Poszukałem trochę w google i stanęło na Intel Pentium G2030, lub AMD Athlon II X4 641. Zastosowanie to oczywiście przeglądanie forum.nieśmiałość.net przez następne 10 lat, pobranie nie za wiele prądu przy tym i Heroes 3 musi chodzić bez przycinki na 800x600 :)
_________________
https://www.flickr.com/ph...157668083320230
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,19 sekundy. Zapytań do SQL: 14