Forum.nieśmiałość.net Strona Główna Forum.nieśmiałość.net
Dobra strona wszystkich, którzy odczuwają nieśmiałość

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  RSS

Poprzedni temat «» Następny temat
Gotujemy
Autor Wiadomość
alkohol to zło
[Usunięty]

Wysłany: 28 Sierpień 2012, 19:46   

Czy w końcu umiem gotować ryż? Czy chodzi o niemieszanie? Nie wiem, ale próbowałem różne sposoby. Do gorącej, do zimnej, dużo mieszania, duży gaz, mały gaz, dużo wody, mało wody, z przykrywką i bez itp...
A teraz tak: wody tyle, żeby było więcej niż potrzeba. Wsypałem ryż jak zaczęła wrzeć. Zmniejszam płomień na najmniejszy i mieszam, ale tylko raz, po wsypaniu. Zostawiam tak bez przykrywania, żeby w jak najmniejszej temperaturze się gotowało powoli... i już bez mieszania. Jak już jest wystarczająco miękki (ale nie za miękki), to przez sitko i będzie nieklejący, nadający się do przechowywania w lodówce bez wielkich brył ryżowych, niesklejone ziarenka :P
Może przypadek, może tak akurat działa dla ryżu z biedronki. Będę musiał przetestować z innymi ryżami.
 
 
Piotrq 


Pomógł: 3 razy
Wiek: 35
Dołączył: 17 Sty 2012
Posty: 2876
Skąd: górny śląsk
Wysłany: 28 Sierpień 2012, 19:56   

Ja dzisiaj na kolacyjkę jem tortillę domowej roboty tylko ciasto kupne a reszta składników to wszystko co nie uciekło z lodówki i nadaje się do jedzenia to pakuje do środka plus troche ziółek hehe :D
 
 
 
ania84 


Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 06 Gru 2007
Posty: 1900
Skąd: jeszcze nie wiem
Wysłany: 28 Sierpień 2012, 20:13   

alkohol to zło napisał/a:
Czy w końcu umiem gotować ryż?


Po tylu latach gotowania ryżu... Toż to cud;p

Ja dzisiaj byłam na targu i kupiłam znów tym razem niepotrzebnie maliny, które wyśmienicie komponują się z kawą z mlekiem, którą piję bo nie mam nadciśnienia.
 
 
korneliusz 

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 2037
Skąd: z nienacka
Wysłany: 29 Sierpień 2012, 01:05   

alkohol to zło napisał/a:
Czy chodzi o niemieszanie?


Nie niemieszanie, tylko wypłukanie i namoczenie ryżu przed gotowaniem.

Ja gotuję jeszcze inaczej. Odmierzam ryż jakąś miarką (szklanką), zalewam 2x takie same miarki wody i gotuję, aż ryż wchłonie prawie całą wodę. Odstawiam na 10 min aż wchłonięta zostanie reszta wody. Nie zależy mi na nieklejący ryżu.

Słyszałem też, że na ugotowanym ryżu mnożą się jakieś nieciekawe bakterie, które nie giną po podgrzaniu. W związku z tym ryżu lepiej nie podgrzewać.
_________________
Mój nowy fotoblog http://memo.abbesses.co.uk
Come, fly with me:) http://www.youtube.com/user/cornishfly
 
 
 
alkohol to zło
[Usunięty]

Wysłany: 29 Sierpień 2012, 04:54   

ania84 napisał/a:
alkohol to zło napisał/a:
Czy w końcu umiem gotować ryż?


Po tylu latach gotowania ryżu... Toż to cud;p

No, z ryżem zawsze miałem problemy :P

korneliusz napisał/a:
Ja gotuję jeszcze inaczej. Odmierzam ryż jakąś miarką (szklanką), zalewam 2x takie same miarki wody i gotuję, aż ryż wchłonie prawie całą wodę. Odstawiam na 10 min aż wchłonięta zostanie reszta wody.

tak też próbowałem. Było twarde na dnie, a ryż się kleił.

korneliusz napisał/a:
Słyszałem też, że na ugotowanym ryżu mnożą się jakieś nieciekawe bakterie, które nie giną po podgrzaniu. W związku z tym ryżu lepiej nie podgrzewać.

Też o tym czytałem, ale wolę nie myśleć :P
 
 
alkohol to zło
[Usunięty]

Wysłany: 31 Sierpień 2012, 15:10   

Dzisiaj na obiad schabowe i płatki czekoladowe z mlekiem sojowym :mrgreen:
Wszystko mi się psuje w lodówce, jem to co jeszcze się nadaje. W ogóle zapominam ostatnio o jedzeniu, nawet w pracy przypomniało mi się tak późno, że ja zawsze o 11 jem drugie śniadanie i zawsze mnie tak ssało w żołądku, a teraz go nie czuję. Dziwna sprawa...
 
 
Piotrq 


Pomógł: 3 razy
Wiek: 35
Dołączył: 17 Sty 2012
Posty: 2876
Skąd: górny śląsk
Wysłany: 31 Sierpień 2012, 19:44   

Ja kupiłem przeterminowanego łososia prawie darmo i przeterminowane jogurty i zapiekankę to się będę streszczał z jedzeniem ale za to tanio hehe jak dożyję do poniedziałku to będę dalej pisał hehe :D
_________________
Jeśli widzisz kogoś, kto robi rzeczy inne niż Ty, myślisz - odbiło mu !.. A może on po prostu zaczął żyć ?
 
 
 
Piotrq 


Pomógł: 3 razy
Wiek: 35
Dołączył: 17 Sty 2012
Posty: 2876
Skąd: górny śląsk
Wysłany: 11 Grudzień 2012, 20:44   

Ja dzisiaj jadłem z racji tego że jestem weganem , Na obiad omlet warzywny z sałatką ogórkową po chińsku na ostro , a na kolacyjkę zapiekane w piekarniku halogenowym 2 małe przekrojone na pół bagietki potem zaraz jak jeszcze ciepłe posmarowane czosnkowym masłem i marmoladą z ostrężyn , do tego jakiś sery może pleśniowy i super dobry wędzony ser gryficki , lubię jedzenie na ciepło a nie cierpię ciepłego picia :)
 
 
 
Piotrq 


Pomógł: 3 razy
Wiek: 35
Dołączył: 17 Sty 2012
Posty: 2876
Skąd: górny śląsk
Wysłany: 16 Grudzień 2012, 01:05   

http://www.youtube.com/watch?v=drTAOv6UjIM

:)
 
 
 
Piotrq 


Pomógł: 3 razy
Wiek: 35
Dołączył: 17 Sty 2012
Posty: 2876
Skąd: górny śląsk
Wysłany: 28 Kwiecień 2013, 01:31   

Byłem na rodzinnym rozpoczęciu sezonu grillowego i chyba się strułem zjadłem jedną kiełbaskę , co za paskudztwo całą zimę mięsa nie jadłem już zapomniałem jak to smakuje chyba za mało piwa wypiłem może jeszcze parę i mi przejdzie hehe :D , ale za to była sałatka z świeżym lubczykiem to może dlatego spać mi się nie chce bo wiadomo jak on działa pobudzająco ma się „apetyt” na małe co nieco hehe innego :P , z grilla to jest dobra ale cukinia z serem i pieczone ziemniaki .
_________________
Jeśli widzisz kogoś, kto robi rzeczy inne niż Ty, myślisz - odbiło mu !.. A może on po prostu zaczął żyć ?
 
 
 
farouche 


Pomogła: 2 razy
Wiek: 26
Dołączyła: 05 Maj 2013
Posty: 75
Skąd: Wrocław
Wysłany: 10 Czerwiec 2013, 14:15   

Z tej okazji, że w lidlu aktualnie jest tydzień azjatycki zakupiłam noodle i japoński sos sojowy. Postanowiłam wyczarować sobie dziś takie danie: noodle, krewetki, warzywa + sos taki meega pikantnym chili.

Poza tym, że wyszło jakoś dużo tych klusków, aż nie widać na zdjęciu nic oprócz nich to i tak było całkiem spoko :)
_________________
Psychole nie wybuchają od słońca choćby nie wiem jak byli walnięci.
 
 
korneliusz 

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 2037
Skąd: z nienacka
Wysłany: 10 Czerwiec 2013, 14:47   

farouche napisał/a:
Poza tym, że wyszło jakoś dużo tych klusków, aż nie widać na zdjęciu nic oprócz nich


Nie jest źle, widzę cztery krewetki :)
_________________
Mój nowy fotoblog http://memo.abbesses.co.uk
Come, fly with me:) http://www.youtube.com/user/cornishfly
 
 
 
farouche 


Pomogła: 2 razy
Wiek: 26
Dołączyła: 05 Maj 2013
Posty: 75
Skąd: Wrocław
Wysłany: 10 Czerwiec 2013, 14:55   

haha bo większość się skitrała pod noodlami, nie lubią zdjęć :D
_________________
Psychole nie wybuchają od słońca choćby nie wiem jak byli walnięci.
 
 
terefere 
Andrzej

Pomógł: 8 razy
Dołączył: 31 Paź 2011
Posty: 1106
Skąd: Januszów Wielki
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 30 Listopad 2013, 13:25   

Lubicie Kinder Mleczną Kanapkę? Ja jem prawie codziennie, ale znalazłem przepis jak sobie zrobić to domowym sposobem i dzisiaj z nudów się za to zabrałem. Wyszło całkiem dobre, ale radzę dodać do biszkoptu mniej cukru niż w opisie, to będzie mniej słodkie i lepsze (chociaż jeszcze masa nie zastygła na dobre w lodówce, ale nie mogłem się powstrzymać i ukroiłem trochę na spróbowanie). Tak w ogóle to jest niezła bomba kaloryczna: 6 jajek, 1 i 1/2 szklanki cukru, 2 szklanki mleka w proszku, kostka masła, mąka.... strach liczyć.

 
 
Sajana 

Dołączyła: 14 Gru 2013
Posty: 4
Skąd: Warszawa
Wysłany: 14 Grudzień 2013, 23:57   

Wrócę do tego gotowania ryżu. Podpowiem pewny sposób. Na gotującą lekko osoloną wodę wrzuć ryż, niech się tylko zagotuje i zaraz zawiń cały garnek w gazetę i koc. Możesz iść do pracy. Jak wrócisz rozwiń i będziesz mieć pyszny, ciepły sypki ryż. Tak gotowała ryż moja babcia. A ja mam do Was pytanie. Kto smaży na ceramicznej patelni. Chcę taką kupić mamie na prezent pod choinkę. Jak się smaży, czy można smażyć bez tłuszczu. Myślę o takiej patelni: http://www.dekoracje.brw.com.pl/kuchnia/

 
 
terefere 
Andrzej

Pomógł: 8 razy
Dołączył: 31 Paź 2011
Posty: 1106
Skąd: Januszów Wielki
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 25 Styczeń 2014, 14:35   

Skończyły się promocyjne pizze Giuseppe po 5 zł w Żabce, więc zrobiłem własne, no i wyszły całkiem całkiem. Dwie już zjadłem, jedna została na jutro.
Szkoda, że zmywanie i sprzątanie po tym wszystkim zajmuje więcej czasu niż sam wypiek, nie mówiąc o jedzeniu:)
 
 
andie 


Pomogła: 1 raz
Wiek: 29
Dołączyła: 27 Maj 2013
Posty: 214
Skąd: vanitas.
Wysłany: 25 Styczeń 2014, 18:09   

ad. ryż. czy to jest profanacja, jeśli powiem, że gotuję ryż w torebkach i nigdy się nie skleja itepe?

btw http://magazyn-kuchnia.pl...a_makaronu.html - co o tym myślicie? ja się przyznam, że popełniam prawie wszystkie te błędy ;D ale jeść się da.

ad. pizza. a przepis jakiś może? ;)

ostatnio to ja piekę ciastka i babeczki, jeśli wieczorem odwinę się z kocyka to może zrobię zapas kolejnych :D
 
 
oliffka 

Dołączyła: 04 Mar 2014
Posty: 6
Skąd: wawa
Wysłany: 7 Marzec 2014, 15:10   

Moje ulubione ciasto merchewkowe :)



Składniki:

2/3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich
2 jajka, roztrzepane
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki lub świeżych)
1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy. Przesiać.

W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem.

Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką.

Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać.

Piec w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.

Krem z serka philadelphia:

300 g serka philadelphia
6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej
1,5 szklanki cukru pudru, przesianego
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
Wszystkie składniki umieścić w mikserze i utrzeć na gładką masę.

Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Połową kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze. Ozdobić orzechami włoskimi, delikatnie oprószyć cynamonem.
 
 
andie 


Pomogła: 1 raz
Wiek: 29
Dołączyła: 27 Maj 2013
Posty: 214
Skąd: vanitas.
Wysłany: 7 Marzec 2014, 22:32   

aj, przepis wygląda tak dobrze :D i to z ananasem :D muszę kiedyś sprawdzić, jak będę mieć wszystkie składniki :)
 
 
Piotrq 


Pomógł: 3 razy
Wiek: 35
Dołączył: 17 Sty 2012
Posty: 2876
Skąd: górny śląsk
Wysłany: 8 Marzec 2014, 03:45   

Lubię też marchewkowe ciasto , i nie mogę się już doczekać na rabarbar moje ulubione ciasto :D , fajne jest też panierowane całe jajko w jakiś dziwny sposób nie wiem jak się to robi :P ale dobre to, w ziołowej panierce takie chrupiące zewnątrz z jajem w środku też polecam :D na ciepło najlepsze.
_________________
Jeśli widzisz kogoś, kto robi rzeczy inne niż Ty, myślisz - odbiło mu !.. A może on po prostu zaczął żyć ?
 
 
 
Piotrq 


Pomógł: 3 razy
Wiek: 35
Dołączył: 17 Sty 2012
Posty: 2876
Skąd: górny śląsk
Wysłany: 16 Marzec 2014, 20:46   

Czas spadać na wegańską kolacyjkę :P , dzisiaj chlebek posmarowany czostkowem masłem , na to gruby plaster sera wędzony najlepszy gryficki , lub pleśniowy jestem miłośnikiem serów :D do tego jakieś zielsko szczypiorek świeży ewentualnie trochę papryki by nie przywarła góra , wszystko delikatnie polane olejem z oliwek by się nie przywarło do opiekacza sandwich i całość zapieczona , najlepsze na ciepło , coś trzeba wymyślać jak się nie ma świeżego chrupiącego chleba bo komuś się nie chciało kupić :) , a zarazem to nie przekracza 10min przygotowania mój priorytet :) .+ wino na trawienie :D
_________________
Jeśli widzisz kogoś, kto robi rzeczy inne niż Ty, myślisz - odbiło mu !.. A może on po prostu zaczął żyć ?
 
 
 
Maneki 


Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 17 Wrz 2009
Posty: 2154
Skąd: Droga Mleczna
Wysłany: 17 Marzec 2014, 19:16   

Tylko wino dobrze dobierz do gatunku sera :)
Uwielbiam wszelkie tosty, sandwich'e. Można wrzucić wszystko między kromki chleba a i tak zawsze smakuje dobrze taka zagrzana zarzucajkokanapka :)
_________________
Nie mam czasu zasypiać, nie mam siły się budzić
Nie mam dosyć życia, tylko dosyć tych ludzi.
 
 
Piotrq 


Pomógł: 3 razy
Wiek: 35
Dołączył: 17 Sty 2012
Posty: 2876
Skąd: górny śląsk
Wysłany: 19 Marzec 2014, 02:50   

Nie przesadzam z ceną wina 15/20 zły bo to co dobre szybko się kączy :mrgreen: , ja robię tosty , sandwiche to daje chleb zawsze z jednej strony na spodzie , z góry dodatki same dla tego pisałem o przygotowaniu odpowiedni wierzchu by nie przywarł , nie lubię się napychać chlebem bez potrzeby czytałem że potem pęcznieje w brzuchu i rozdyma dodatkowo nie potrzebnie , a jestem na diecie :P to inaczej kombinuje :D , dzisiaj udało mi się w superhipermarkecie spotkać przeterminowaną pizzę po 2 zły :D to będę miał co jeść na następne 3 dni :P ,i przecena serów kupiłem chyba z 7 rodzajów :) ,
_________________
Jeśli widzisz kogoś, kto robi rzeczy inne niż Ty, myślisz - odbiło mu !.. A może on po prostu zaczął żyć ?
 
 
 
Maneki 


Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 17 Wrz 2009
Posty: 2154
Skąd: Droga Mleczna
Wysłany: 19 Marzec 2014, 19:06   

Piotrq napisał/a:
a jestem na diecie


Po tych przeterminowanych pizzach i serach to będziesz miał dietę oczyszczająco- pędzącą :)
_________________
Nie mam czasu zasypiać, nie mam siły się budzić
Nie mam dosyć życia, tylko dosyć tych ludzi.
 
 
Piotrq 


Pomógł: 3 razy
Wiek: 35
Dołączył: 17 Sty 2012
Posty: 2876
Skąd: górny śląsk
Wysłany: 19 Marzec 2014, 20:00   

hehe raczej nie :D , nie raz tak jadłem , a po zatem to mrożona pizza to tak szybko się nie psuje ma 3 dni do końca terminu , a sery to przecież nie wszystko na raz nie przesadzaj :)
_________________
Jeśli widzisz kogoś, kto robi rzeczy inne niż Ty, myślisz - odbiło mu !.. A może on po prostu zaczął żyć ?
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,23 sekundy. Zapytań do SQL: 13