Forum.nieśmiałość.net Strona Główna Forum.nieśmiałość.net
Dobra strona wszystkich, którzy odczuwają nieśmiałość

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  RSS

Poprzedni temat «» Następny temat
Prąd
Autor Wiadomość
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 16 Wrzesień 2010, 08:30   Prąd

Ja sobie napiszę taką rzecz;p.

Wkurza mnie ta durna elektrownia i te jej rachunki:P.

Jesienią i latem przychodzą mi rachunki powyżej 500pln za miesiąc, mimo że w domu chodzi w sumie tylko telewizor (do 8-10 godzin), czajnik (kilka razy dziennie po dwie minuty), terma (dwie godziny dziennie) oraz komputer PC (w weekend do 5-7h, w tygodniu max 2h).+ tam zasilacze do telefonów:P.

Ten ostatni po wyłączeniu jest całkowicie odłączany od energii (z monitorem i audio), w stresie ciągnie do 200W (z monitorem i audio).
Terma ciągnie 1641W
TV ok. 40W, czajnik przypuszczalnie 2tys. W, lodówka nieco ponad 100W.

Zimą rachunek wychodzi ponad 2x tyle. Na czym to się nabija, skoro niektórzy mają plazmy, komp 24/7 i marudzą że maja rachunek z rzędu 300pln:P.

PS: pod odłączeniu wszystkiego licznik stoi, i on jest w mieszkaniu to cięzko było by się komuś podłaczyć na lewo na me konto.

Da się z nimi jakoś wygrać czy poprostu wszystko zwalą na klienta i ew. wrobią w kradzież prądu?
 
 
 
sherman 


Wiek: 36
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 438
Skąd: Lublin
Wysłany: 16 Wrzesień 2010, 10:17   

Marti napisał/a:
Jesienią i latem przychodzą mi rachunki powyżej 500pln za miesiąc
:shock:
Czy na pewno za miesiąc tyle płacisz? Bo z tego co widzę na rachunkach za energię jest naliczenie za 2 miesiące. U mnie za energię płaci się ~ 260 zł na 2 miesiące. W Lublinie 1kWh kosztuje 0,2483 zł, a u Ciebie? Przez 2 miesiące zużywamy ~ 420 kWh.
 
 
ShySe 

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 12 Lis 2005
Posty: 3450
Skąd: Warszawa
Wysłany: 16 Wrzesień 2010, 11:52   

Marti napisał/a:
Wkurza mnie ta durna elektrownia i te jej rachunki:P.

Elektrownia wystawia ci rachunki!? A która?

Marti napisał/a:
Ten ostatni po wyłączeniu jest całkowicie odłączany od energii (z monitorem i audio), w stresie ciągnie do 200W (z monitorem i audio).
Terma ciągnie 1641W
TV ok. 40W, czajnik przypuszczalnie 2tys. W, lodówka nieco ponad 100W.

Kuchenka jest na gaz? Pralka? Jakiś inny sprzęt kuchenny? Oświetlenie?

Marti napisał/a:
Zimą rachunek wychodzi ponad 2x tyle.

W sensie że ok. 1000 zł/m-c? Używacie jakichś piecyków elektrycznych czy czegoś innego, co uzasadniałoby taką różnicę? Jeśli nie, to terma i światło są podejrzane (oprócz sąsiadów).

Marti napisał/a:
PS: pod odłączeniu wszystkiego licznik stoi, i on jest w mieszkaniu to cięzko było by się komuś podłaczyć na lewo na me konto.

Sprawdź w takim razie, jak szybko się kręci, gdy coś jest włączone (w szczególności dwie wyżej wymienione rzeczy). Spisuj stan licznika kilka razy dziennie. Skoro tyle nabija, to trzeba sprawdzić kiedy.

sherman napisał/a:
Czy na pewno za miesiąc tyle płacisz? Bo z tego co widzę na rachunkach za energię jest naliczenie za 2 miesiące. U mnie za energię płaci się ~ 260 zł na 2 miesiące. W Lublinie 1kWh kosztuje 0,2483 zł, a u Ciebie? Przez 2 miesiące zużywamy ~ 420 kWh.

No właśnie, rachunki są 2-miesięczne. I czy to jest rozliczenie, czy prognoza? W Warszawie cena jest podobna, tyle że to jest sama energia — do tego trzeba doliczyć opłatę za dystrybucję (mniej więcej drugie tyle). W sumie wychodzi ok. 50 gr/kWh. Żeby płacić 1000 zł/m-c, trzeba średnio pobierać prawie 3 kW, co jest zupełnie nieprawdopodobne.

ShySe
 
 
ShySe 

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 12 Lis 2005
Posty: 3450
Skąd: Warszawa
Wysłany: 16 Wrzesień 2010, 12:35   

Napisz też na grupie pl.rec.dom, może tam doradzą coś mądrego.

ShySe
 
 
sherman 


Wiek: 36
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 438
Skąd: Lublin
Wysłany: 16 Wrzesień 2010, 13:18   

Ja podawałem z faktury prognozowanej. A na ostatniej fakturze rozliczeniowej miałem + 180 zł dopłaty czyli miesięcznie wychodzi mi 160 zł brutto. Z ceną energii jest tak jak mówisz ShySe, że po doliczeniu opłat wychodzi ~0,50zł za 1kWh. Zapewne Marti nie masz gazu bo piszesz, że używasz czajnika elektrycznego, ja na Twoim miejscu przestawił bym się na na gaz z butli.
Mam nadzieje, że nie przykładałeś magnesu neodymowego do tego licznika bo znam taki przypadek z życia, że wujkowi znajomy chciał się pochwalić jaki silny ma magnes i zademonstrował na jego wodomierzu. Gdy magnes był w pobliżu wodomierza oczywiście praca jego była wstrzymana. Po pierwszym rachunku okazało się, że ta demonstracja uszkodziła licznik, który naliczał podwójnie zużycie wody. Wujek złożył reklamację i wyszło na to że musiał podwójnie zapłacić za wodę i jeszcze karę za rzekomą kradzież wody w sumie wyszło coś ze 4 tys.
Dla upewnia się czy licznik dobrze nalicza możesz kupić sobie takie coś http://allegro.pl/profesj...1223722052.html
 
 
marti_test_user
[Usunięty]

Wysłany: 16 Wrzesień 2010, 15:38   

sherman napisał/a:
Czy na pewno za miesiąc tyle płacisz? Bo z tego co widzę na rachunkach za energię jest naliczenie za 2 miesiące. U mnie za energię płaci się ~ 260 zł na 2 miesiące. W Lublinie 1kWh kosztuje 0,2483 zł, a u Ciebie? Przez 2 miesiące zużywamy ~ 420 kWh.

Na rachunku nie widzę by to było na dwa miechy. Tak czy owak jest za drogo:P

260pln to mam w niespełna dwa tygodnie:P

ShySe napisał/a:
Elektrownia wystawia ci rachunki!? A która?

Ta trzyliterowa, zapomniałem tera nazwy:P

ShySe napisał/a:
Kuchenka jest na gaz? Pralka? Jakiś inny sprzęt kuchenny? Oświetlenie?

elektryczna, ale ona jest odpalana raz na kilka miesięcy.
Pralka raz na tydzień, dwa.
Zwykłe żarówki 60W, które chyba jednak mniej ciągną niż PC.
ShySe napisał/a:
W sensie że ok. 1000 zł/m-c? Używacie jakichś piecyków elektrycznych czy czegoś innego, co uzasadniałoby taką różnicę? Jeśli nie, to terma i światło są podejrzane (oprócz sąsiadów).

Yep, jest ogrzewanie, ale zimą. Jeden piecyk 400-800W, drugi do 1400W oraz prawidzy smok piec, ale nie znam mocy (grubo ponad 2tys.W).

ShySe napisał/a:
Sprawdź w takim razie, jak szybko się kręci, gdy coś jest włączone (w szczególności dwie wyżej wymienione rzeczy). Spisuj stan licznika kilka razy dziennie. Skoro tyle nabija, to trzeba sprawdzić kiedy.

Najszybciej chodzi przy pracującym piecu, jeden obrót strzela w mniej niż 4 sekundy (mowa o samym piecu bez dodatków). Przy samym PC licznik mocno się wlecze (37 sekund na obrót). Terma osiąga mniej więcej połowę prędkości Pieca. Po włączeniu Piec

sherman napisał/a:
Zapewne Marti nie masz gazu bo piszesz, że używasz czajnika elektrycznego, ja na Twoim miejscu przestawił bym się na na gaz z butli.
, termy, czajnika i kuchenki wywala korki (zimą wywala średnio 4 razy na dzień:P).

Mam gaz normalny w butli podpięty do kuchenki, czajnik też mam, ale jakieś dwa miesiące temu się zepsuł :P .

PS: sorx, że z drugiego konta, siedzę w robocie i ciężko pracuję heh, mam do nagrania 24x DVD. A jako że hasła do głównego konta ofkoz nie znam... Siedzę i się lenię (trzech praktykantów do opieki geez.).
 
 
ramirez 

Dołączył: 03 Lip 2008
Posty: 115
Skąd: Legnica
Wysłany: 16 Wrzesień 2010, 16:27   

Jak ciągniesz tyle tego prądu zimą, to może zakład energetyczny pobiera przez cały rok jakieś zaliczki, coby zimą takiego szoku cenowego nie było. Nie wiem, gdybam tylko.
 
 
sherman 


Wiek: 36
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 438
Skąd: Lublin
Wysłany: 16 Wrzesień 2010, 18:04   

Nie dziwie się, że wywala Tobie korki jak masz podłączone wszystkie te rzeczy w jeden obwód bo z tego co widzę to po podłączeniu tych rzeczy po których wywala bezpiecznik wychodzi około 25A. U mnie w bloku na każdy z 4 obwodów można podłączyć do 16A. Możesz spróbować podłączyć jedno z urządzeń do innego gniazdka które jest zasilane z innego obwodu przez przedłużacz. Do przedłużaczy przeważnie możesz podłączyć do 10A.
Przykładowo pobór prądu dla czajnika I= 2000W/230V = 8,69 A
 
 
ShySe 

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 12 Lis 2005
Posty: 3450
Skąd: Warszawa
Wysłany: 16 Wrzesień 2010, 18:05   

A ten wielki piec jak często jest włączony?

ShySe
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 16 Wrzesień 2010, 19:43   

ShySe napisał/a:
A ten wielki piec jak często jest włączony?

Latem nie jest w ogóle odpalany, zimą jest w trybie 24/7 w tym że on ma system auto i po osiągnięciu odp. temperatury się wyłącza. Chodzi głównie w nocy. Żre prąd jak smok, nic w domu tyle nie żre prąd. Ale ofkoz "te rachunki to wina tej piekielnej maszyny pod monitorem". Tutaj nie ma CO, bez takiego ogrzewania 7 stopni w kuchni to standard (gdy nie ma jakiś większych mrozów. Ostatnią zimą drzwi zamarzały :P .

ramirez napisał/a:
Jak ciągniesz tyle tego prądu zimą, to może zakład energetyczny pobiera przez cały rok jakieś zaliczki, coby zimą takiego szoku cenowego nie było. Nie wiem, gdybam tylko.

Liczniki spisują raz na jakiś czas i wysokość rachunków jest ustalana na podstawie tego. Gdy przy następnym spisaniu jest za mało to jest dodatkowa dopłata. Niemal zawsze jest dopłata. Smell something fishy.

sherman, za bardzo nie łapię o co biega z tymi przedłużaczami. Kitowo się na tym znam. Piec nie jest w ogóle podłączony poprzez wtyczkę (m.in dlatego nie mogłem zmierzyć jego poboru mocy), go odpalam tak samo jak światło na suficie:).
 
 
 
sherman 


Wiek: 36
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 438
Skąd: Lublin
Wysłany: 16 Wrzesień 2010, 21:09   

Marti napisał/a:
za bardzo nie łapię o co biega z tymi przedłużaczami


Myślę, że u Ciebie za bardzo jest obciążony jeden z obwodów i dlatego wywala bezpieczniki. I żeby zmniejszyć obciążenie jednego z obwodów najlepiej podpiąć jedno z Twoich prądożernych urządzeń do innego gniazdka, które jest zasilone z drugiego obwodu. Bo przeważnie jest tak, że oddzielny obwód jest dla oświetlenia, a reszta do gniazdek. Zobacz ile masz bezpieczników i wyłączaj po jednym żeby sprawdzić w których gniazdkach jest prąd, a w których nie ma. W ten sposób sprawdzisz czy wszystkie urządzenia są na jednym bezpieczniku. Przedłużacza nie musisz używać chyba, że przeniesiesz sprzęta do drugiego pokoju w którym jest gniazdko podłączone do najmniej obciążonego obwodu. Mam nadzieję, że dało się zrozumieć to co napisałem :P .
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 16 Wrzesień 2010, 21:22   

Yhy.
Są dwie tanie linie. Dwa gniazdka w całym domu działają tylko przy włączonym piecu, a reszta działa zawsze gdy jest energia. Nie ma żadnego innego podziału tego typu.
 
 
 
sherman 


Wiek: 36
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 438
Skąd: Lublin
Wysłany: 16 Wrzesień 2010, 21:34   

Rozumiem, że masz 2 bezpieczniki w skrzynce?
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 16 Wrzesień 2010, 21:39   

sherman napisał/a:
Rozumiem, że masz 2 bezpieczniki w skrzynce?

W przedpokoju mam licznik, zegar oraz panel z 6 przełącznikami przy czym jeden jest od pieca, a reszta jest dla mnie niewiadomą. Nie grzebię przy nich bo coś zepsuję :P . Prąd wywala w domu, a nie w skrzynce na klatce. Tam sporadycznie wywala.

PS: dodam fakt że tutaj wszyscy ciągną prąd na lewo z klatki, ale to raczej nie ma związku z tym.
 
 
 
sherman 


Wiek: 36
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 438
Skąd: Lublin
Wysłany: 16 Wrzesień 2010, 22:22   

No ja się domyślam, że w domu wywala te bezpieczniki. Trudno tak się rozmawia nie widząc problemu. Dobra nie będę już Ciebie więcej męczył na ten temat :P . No chyba, że sam chcesz :shock: i bardzo uciążliwe jest to wywalanie bezpieczników. Pewnie to jakieś stare budownictwo.
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 17 Wrzesień 2010, 06:22   

No jest uciążliwe gdy 4 razy z czego 2 razy pod rząd wywala Ci korki, a Ty siedzisz akurat PC. Czasami się wnerwiałem i się przesiadałem na laptopa.
Ale problemik występują tylko zimą, latem w ogóle nie wywala ;) .

This is Praga, pewnie że jest stare :P
 
 
 
sherman 


Wiek: 36
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 438
Skąd: Lublin
Wysłany: 17 Wrzesień 2010, 14:08   

Marti jak masz możliwość to zrób zdjęcie tego panela z bezpiecznikami, najlepiej jakby była widoczna wartość prądu w amperach (A) na nich. Zimą dlatego tak się dzieje bo za bardzo jest przeciążona sieć w twoim mieszkaniu przez to dodatkowe ogrzewanie.
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 11 Sierpień 2017, 10:42   

Teraz pozakładali CO oraz ciepłą wodę, to już ten licznik tak nie szaleje. Sie wycwaniłem i wymieniłem oświetlenie na żarówki energiooszczędne, które pobierają 15W zamiast 75W. Kupiłem sobie watomierz, który robi za liczbnik energii. Podpiąłem do niego całą listwę tj. PC, router, monitor, wieżę hifi, opcjonalnie ładowarki) i spisuję stan watomierza jak i samego licznika co 24 godziny. Wychodzi teraz średnio 3kwh na dobę na głównym, z czego 1kwh potrafi nabić sam PC. Tu też porobiłem pomiary ile ten szatan ciągnie i nie udało się obalić mitu o prądożerności. Wliczając w to router, monitor, wieżę hifi (2x 60W) ciągnie 100W w idle, skoki w zakresie do 150W do 170W na pełnym obciążeniu co występuje przy wywoływaniu zdjęć do jpg (1000 zdjęć ogarnia w pół godziny, dość długo), a trakcyjne za to wypada laptop (17W bez ładowania). Nie bawię się już w żadne zostawianie ładowarek w gniazdku "bo mało ciągnie", żadne tryby standbye czy chodzący 24/7 router, wszystko całkiem odcinam od prądu. Jest ciut lepiej, ale nie idealnie mrrr
 
 
 
kociarz 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 18 Mar 2016
Posty: 212
Skąd: :>
Wysłany: 11 Sierpień 2017, 16:50   

Gdybyś miał nowoczesny komputer brałby znacznie mniej (ale nie na tyle by liczyć na zwrot z "inwestycji").
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 11 Sierpień 2017, 17:14   

Podaj jednostkę z dzisiejszego czasu która bierze poniżej 100W. Ten Xeon ma TDP na poziomie 75W, tyle samo co stare Dual Pentiumy. Obciążenie na nim mam takie, że mogę całkiem wentylator z zasilacza wyłączyć i nic się nie stanie (2 lata działał bez chłodzenia).
 
 
 
kociarz 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 18 Mar 2016
Posty: 212
Skąd: :>
Wysłany: 11 Sierpień 2017, 20:25   

Marti napisał/a:
Podaj jednostkę z dzisiejszego czasu która bierze poniżej 100W.

Wszystkie na Socket 1151 i AM4, czyli wszystkie procesory które mogłyby Cię zainteresować.

Cytat:

Ten Xeon ma TDP na poziomie 75W, tyle samo co stare Dual Pentiumy.

Jeżeli mówimy o PDC to ich TDP było niższe (65W), a Pentium D miały wyższe.

Zresztą co za różnica jakie ma TDP? W Twoim scenariuszu użytkowania nowoczesny procesor pobrałby znacznie mniej energii. Znacznie szybciej wykonana praca pod obciążeniem + niższe zużycie energii w idle.
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 11 Sierpień 2017, 20:35   

nie wiem, nie znam się kocie. Koszt pc przekroczyłbym 400zł, nie za fajnie.
Mam i5-750, nie wiem czy sprawny. mniej cache, mniejsze taktowanie, większe TDP i to działa na sockecie 1156. Pod 1151 musiałbym wszystko wymieniać. Wymiana z czasem będzie potrzebna, bo na 8GB RAM dziś jest bardzo ciężko. Do przeglądania sieci obecny zestaw się nadaje, nawet ten laptop daje radę.


Xeon ma 80W - teraz sprawdziłem, TDP 125W jest grubo więcej. i5-750 wypada jest gorzej (90W). Ja wymieniam hardware jeśli sytuacja do tego zmusza, a nie bo tak.
 
 
 
kociarz 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 18 Mar 2016
Posty: 212
Skąd: :>
Wysłany: 11 Sierpień 2017, 20:46   

I tak ten i5-750 byłby wydajniejszy przy podobnym zużyciu energii. Ale nie chciałbym inwestować w coś tak starego.
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 11 Sierpień 2017, 21:33   

kupowanie procków za 2k $ to nie moja bajka, ma działać FB i tyle.
 
 
 
kociarz 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 18 Mar 2016
Posty: 212
Skąd: :>
Wysłany: 11 Sierpień 2017, 22:04   

Ma to sens.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,38 sekundy. Zapytań do SQL: 12