Forum.nieśmiałość.net Strona Główna Forum.nieśmiałość.net
Dobra strona wszystkich, którzy odczuwają nieśmiałość

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  RSS

Poprzedni temat «» Następny temat
Konfiguracja sprzętowa
Autor Wiadomość
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8739
Skąd: warszawa
Wysłany: 24 Lipiec 2013, 21:11   

Masz komplet: http://allegro.pl/asrock-...3393033707.html
z wad widzę brak złącza ATA. W przyszłości możesz procesor wymienić, pamięć RAM czy kartę graficzną.
Nie wiem jakie wymagania mają te Heroesi:)
 
 
 
lost 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Lis 2010
Posty: 843
Skąd: Kalisz
Wysłany: 24 Lipiec 2013, 21:52   

W Kaliszu w sklepie G2030, płyta główna [PCI(wymagane, a ta na aukcji w linku nie ma), USB3, SATA3] i 4GB ramu za 540zł, 40zł wolę dołożyć :) Zastanawiam się teraz, czy lepszej płyty głównej nie kupić, bo jak będę kiedyś chciał i5 wsadzić, to płytę i tak wypadałoby wymienić.
_________________
https://www.flickr.com/ph...157668083320230
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8739
Skąd: warszawa
Wysłany: 25 Lipiec 2013, 08:04   

Przywiazujesz niesamowita wage do tego procesora. forum bedzie hulac na starym celeronie bez problemow. SATA3 ma raczej sens gdy masz dysk SSD, zas USB3 jak masz przenosne pamieci korzystajacego z tego interface.

[ Added: 25 July 2013, 09:59 ]
Jak ja kupowałem obecny zestaw to kierowałem się głównie niską ceną, gwarancją, tym że muszę kupić oraz tym by za rok nie wychodziło że trzeba połowę części wymieniać, bo programiści Mozilli poszaleli. Mam o wiele słabszą konfigurację, a system można powiedzieć że zapiernicza:). Mam spokój na kilka lat:).
 
 
 
lost 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Lis 2010
Posty: 843
Skąd: Kalisz
Wysłany: 25 Lipiec 2013, 21:42   

Poszalałem trochę:

Asus P8B75-V(nie lubię micro atx)
4GB ramu
Pentium G2030
Be Quiet sp 7 450W(wiem, że za dużo bez karty graficznej)
Obudowa recykling

Został dysk(na razie korzystam z zastępczego), myślałem WD Red WD10EFRX 1TB, ale sprzedawca namawiał mnie na tańszy O.O, więc jeszcze się zastanawiam.

Właśnie zapomniałbym o OS, podstawowy W7 to cena połowy mojego komputera, XP 64bit nie wiem skąd wziąć, więc pozostaje coś darmowego, lub ukradzionego. Jakieś propozycje?
_________________
https://www.flickr.com/ph...157668083320230
 
 
Vroo 


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 01 Lut 2005
Posty: 1637
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25 Lipiec 2013, 22:37   

A tego co był nie możesz zainstalować? :) 64bity za bardzo sie nie przydadzą, przy 32bit będziesz miał tylko 3,5GB pamięci zamiast 4GB (w zależności od tego ile pamięci grafa ma).
_________________
Na emeryturze. Wyłączone PW.
 
 
sherman 


Wiek: 37
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 438
Skąd: Lublin
Wysłany: 25 Lipiec 2013, 22:50   

Dobry zasilacz sobie wybrałeś i bardzo cichy, ja właśnie z tego powodu go kupiłem. Jeden mi się spalił pod koniec gwarancji seria E4, potem wymienili mi na E5 który znacznie mniej się grzał, a teraz z tego co widzę już E9 jest i nawet przedłużyli gwarancję bo gdy ja kupowałem jakieś 6 lat temu to była 2 albo 3 letnia.
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8739
Skąd: warszawa
Wysłany: 26 Lipiec 2013, 16:13   

Dorzuci 8GB RAM i bedzie luz, ale sam FF i XP i tak nie wykorzystaja tego nawet na 64 bitach. Mnie ciekawi czemu sie zaparles na ten konkretny procesor i dlaczego zaden moderator nie wydzieli tego offtopu do oddzielnego tematu.
 
 
 
lost 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Lis 2010
Posty: 843
Skąd: Kalisz
Wysłany: 26 Lipiec 2013, 18:18   

Ten procesor kosztuje 220zł i ma zintegrowaną grafikę, nie wiem co lepszego i tańszego można kupić i mieć jeszcze perspektywę na ewentualną modernizację w razie potrzeby(i5, i7). Sam zaproponowałeś zestaw z prawie identycznym procesorem. Mogę jeszcze oddać go do sklepu, jak masz ciekawszą propozycje?

Moderatorzy mają gdzieś offtop w dziale, który powinien nazywać się "offtop" :)

64-bitowy OS, postęp, czy marketing(poza dostępem do pamięci)?

E9 400W miał być, lub Seasonic G-360, ale cena wysoka, swój kupiłem nie nowy(podobno nieużywany), więc taniej wyszło.
_________________
https://www.flickr.com/ph...157668083320230
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8739
Skąd: warszawa
Wysłany: 26 Lipiec 2013, 18:34   

Już pozostań przy obecnym zestawie ;) . Jeśli nie będzie potem problemów z wymianą procesora na cztery rdzenie (np. mało popularna podstawka, kiepska lista kompatybilności), powiększenia pamięci RAM, a także doładowania zewnęrznej karty graficznej, to jest ok.

Jadę od jakiegoś czasu na 64 bitach i jedyne co widzę, to większe zużycie pamięci RAM i nic ponadto. Z ciekawostki wiadomo, że kernele z obsługą PAE są w stanie obsłużyć więcej niż 3.25GB pamięci RAM także na systemach 32 bitowych, przy czym pojedynczy proces nie może zabrać więcej niż te 3.25GB RAM. Np. każdy nowy Linux obsłuży spokojnie 8, 16 czy 32GB pamięci RAM i na 32 bitowych systemach. Nie wiem jak wygląda sprawa z tym PAE na Windows. Ale na nowsze kompy to już bardziej Windows 7 się nadaje. A najlepiej Win8.
 
 
 
Piotrq 


Pomógł: 3 razy
Wiek: 38
Dołączył: 17 Sty 2012
Posty: 3141
Skąd: górny śląsk
Wysłany: 12 Grudzień 2013, 19:32   

Mała modernizacja sprzętu w końcu przeszedłem na nowego windowsa 8.1 x64 + nowy pakiet Microsoft Office 2013 + Plextor px-128m5pro , + na nudę battlefield 4 teraz ino czekać na nowe gta :P
_________________
Jeśli widzisz kogoś, kto robi rzeczy inne niż Ty, myślisz - odbiło mu !.. A może on po prostu zaczął żyć ?
 
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8739
Skąd: warszawa
Wysłany: 12 Grudzień 2013, 20:16   

U mnie był dokupiony dysk SSD już spory kawałek czasu temu, rozbudowywania hardware nie mam zamiaru w przeciągu najbliższych kilku lat. Może kiedyś monitor FHD.
 
 
 
lost 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Lis 2010
Posty: 843
Skąd: Kalisz
Wysłany: 12 Grudzień 2013, 22:04   

Właśnie też się zastanawiam nad monitorem, marzy mi się Eizo, ale nowy około 1500zł. Taniej używane Eizo S1921, tylko boję się złomowego stanu. Od FHD wolałbym możliwość obrotu o 90 stopni. Jakbyś Marti coś ciekawego znalazł/kupił to daj znać.
_________________
https://www.flickr.com/ph...157668083320230
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8739
Skąd: warszawa
Wysłany: 12 Grudzień 2013, 22:43   

Nowy monitor przyda się głównie do gier, bo obecny z tym właśnie nie daje rady ze względu na brak proporcji 16:9, nie wszystkie gry obsługują 1080p, więc to drugie można zignorować. Ale lepiej żeby było. Raczej brałbym pierwszy lepszy model znanej marki w markecie. Ale to daleka przyszłość, kupuj we własnym zakresie. W moim przypadku musi być 1080p/16:9 (dzisiaj ludzie się napalają na 4K lub 8K, ale to jeszcze dalsza przyszłość) i dwa porty HDMI.
 
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8739
Skąd: warszawa
Wysłany: 19 Marzec 2016, 14:44   

Olewam monitor, obecny działa, to po co wymieniać:)

obecny:

CPU: Intel Dual Pentium 2x 2Ghz 64bit, drugi: i5-750 (4x 2.66Ghz, 8MB cache, nieużywany czeka na swój czas)
OS: Linux Mint 17.3 DE, Windows XP 64bit EN jako drugi
RAM: 5GB DDR3 (4+1GB, 1GB wolny, brak wolnych slotów)
MB: jakaś tam: 8x USB, VGA, socket 1156, 1Gbit LAN,, Intel 4500HD, do 8GB RAM/ druga jakaś tam 12x USB, coaxial, i3994, 4x sloty na RAM do 16GB DDR3, socket 1156, 1Gbit LAN, nieużywana czeka na swój czas w pudełku.
CD/DVD: 2x DVD w tym jedna nagrywarka, jedna nie czyta CD-R, druga nie czyta DVD-rom,wymienne;p
HDD: 1TB HDD 5400RPM 3.5" + 32GB SSD MSATA/SATA2 + chłodzenie na dyski
Czytnik kart.
Chłodzenie obudowy, zasilacz chieftec 350W

CPU: jakis Intel 400Mhz jeden rdzeń, bez wsparcia 64bit
RAM 768MB SDRAM
Jakaś tam płyta z SDRAM, 5x PCI, AGP, Geforce 2/4, ATi Radeon, Radeon 5770 (zardzewiała, not working), 5x kart sieciowych typu 100Mb, 3x karty dźwiękowe, obudowa na HDD typu ATA


CPU: AMD Sempron 2200+ 1.5Ghz 32bit
MB: jakaś tam z DDR1, 768MB
HDD 20GB
Geforce 4
LAN 100Mb

CPU:800Mhz
RAML 128MB SDRAM
MB: jakaś tam.
HDD: nicht gefunden


CPU: Intel Pentium D 1.8Ghz
RAM: 512MB DDR2 667
GPU: jakiś szrot, ale działa
MB: jakis szrot, ale działa

Nazbierało się tego szrotu.
 
 
 
lost 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Lis 2010
Posty: 843
Skąd: Kalisz
Wysłany: 19 Marzec 2016, 15:27   

Marti napisał/a:
Olewam monitor, obecny działa, to po co wymieniać:)

To ja odwrotnie, wolałbym celerona z normalnym monitorem :P

Marti napisał/a:
CPU: Intel Dual Pentium 2x 2Ghz 64bit, drugi: i5-750 (4x 2.66Ghz, 8MB cache, nieużywany czeka na swój czas)
OS: Linux Mint 17.3 DE, Windows XP 64bit EN jako drugi
RAM: 5GB DDR3 (4+1GB, 1GB wolny, brak wolnych slotów)
MB: jakaś tam: 8x USB, VGA, socket 1156, 1Gbit LAN,, Intel 4500HD, do 8GB RAM/ druga jakaś tam 12x USB, coaxial, i3994, 4x sloty na RAM do 16GB DDR3, socket 1156, 1Gbit LAN, nieużywana czeka na swój czas w pudełku.
CD/DVD: 2x DVD w tym jedna nagrywarka, jedna nie czyta CD-R, druga nie czyta DVD-rom,wymienne;p

Hahaha, to rozumiem 5GB ramu, ale jeden wymontowany, bo się nie zmieścił :D Lepszy procesor czeka aż się zestarzeje i będzie do wyrzucenia, bo trzeba chłodzenie za 20zł dokupić ;)

MB: Asus P8B75-V
CPU: Intel I5 3570 chłodzony pasywnie(Scythe Ninja pierwsza wersja)
RAM: DDR3 2x4GB 1600/cl8
GPU: Intel HD2500 (integra)
Be Quiet sp 7 450W
SSD Plextor 128M5P, WD10EZEX 1TB
Lite-On iHAS122
M-audio audiophile 2496, Karta wifi
Eizo S1932 <3

Wszystko wmontowane i działa jak na razie ;)
_________________
https://www.flickr.com/ph...157668083320230
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8739
Skąd: warszawa
Wysłany: 19 Marzec 2016, 16:17   

lost napisał/a:
Hahaha, to rozumiem 5GB ramu, ale jeden wymontowany, bo się nie zmieścił :D

Było by 6GB.
lost napisał/a:
To ja odwrotnie, wolałbym celerona z normalnym monitorem :P

Przeskok z jednego rdzenia na dwa było bardzo mocny.
lost napisał/a:
Lepszy procesor czeka aż się zestarzeje i będzie do wyrzucenia, bo trzeba chłodzenie za 20zł dokupić ;)

Zestarzeje;p zepsuje..
Chłodzenie to koszt 50zł lub wyżej (musi być stosunkowo duży wentyl i cichy) + dodatkowo karta graficzna, więc idzie z automatu przeszło 200zł..
i5 kupiłem w Niemczech jako używkę wraz z płytą, nawet nie wiem czy to działa. Leży to od dwóch lat w pudełku.
 
 
 
lost 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Lis 2010
Posty: 843
Skąd: Kalisz
Wysłany: 19 Marzec 2016, 21:31   

Marti napisał/a:
lost napisał/a:
Hahaha, to rozumiem 5GB ramu, ale jeden wymontowany, bo się nie zmieścił :D

Było by 6GB.

To wybacz, myślałem, że 4+1 ;)

Marti napisał/a:
lost napisał/a:
To ja odwrotnie, wolałbym celerona z normalnym monitorem :P

Przeskok z jednego rdzenia na dwa było bardzo mocny.

Celerony już od jakiegoś czasu mają dwa rdzenie, jak się nie gra, ani nie renderuje to kosa, miałem Pentiuma G2030 i niepotrzebnie wymieniłem, za to szybciej pakuje mi w winrarze i konwertuje flac na mp3 do telefonu ;)
Marti napisał/a:
lost napisał/a:
Lepszy procesor czeka aż się zestarzeje i będzie do wyrzucenia, bo trzeba chłodzenie za 20zł dokupić ;)

Zestarzeje;p zepsuje..
Marti napisał/a:
Chłodzenie to koszt 50zł lub wyżej (musi być stosunkowo duży wentyl i cichy) + dodatkowo karta graficzna, więc idzie z automatu przeszło 200zł..
i5 kupiłem w Niemczech jako używkę wraz z płytą, nawet nie wiem czy to działa. Leży to od dwóch lat w pudełku.

Spoko, tak tylko wspominam, że nie opłaca się składować takiego sprzętu, lepiej sprzedać(nawet jak nie wiesz czy działa), albo zamontować :P Chłodzenie widzę za 22zł, karta to chyba każda będzie lepsza, np taka za 55zł(używana), to ceny z wysyłkami ^^
_________________
https://www.flickr.com/ph...157668083320230
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8739
Skąd: warszawa
Wysłany: 19 Marzec 2016, 22:53   

lost napisał/a:
To wybacz, myślałem, że 4+1 ;)

Moduły 4GB, 1GB, 1GB, sloty w obecnej są tylko dwa, w tej drugiej 4., siłą rzeczy musi być 5GB z czego 256MB znika na GPU.
lost napisał/a:
Celerony już od jakiegoś czasu mają dwa rdzenie, jak się nie gra, ani nie renderuje to kosa, miałem Pentiuma G2030 i niepotrzebnie wymieniłem, za to szybciej pakuje mi w winrarze i konwertuje flac na mp3 do telefonu ;)

Jakby poprzednia płyta nie padła to nadal bym siedział na jednym rdzeniu 2.6Ghz z 768MB DDR1. Na dwurdzeniach widzę różnicę, że można robić kilka rzeczy naraz i się tak nie muli na maksa. Mieć w FF 15-40 zakładek, mieć otwartego klienta poczty, oglądać film/grać w grę i jednocześnie coś renderować. P4 potrafił się zamulić jednym zadaniem.

Jak ja patrzyłem to za 20zł był szrot, a coś normalnego było za 80zł z chłodzenia i jakaś karta Nvidii za 100zł, która miała opinie gorszej od obecnej..poza tym, szkoda mi kasy na to teraz;p.
 
 
 
Piotrq 


Pomógł: 3 razy
Wiek: 38
Dołączył: 17 Sty 2012
Posty: 3141
Skąd: górny śląsk
Wysłany: 29 Kwiecień 2016, 13:25   

Małe modyfikacje sprzętu, a raczej po trochu zmuszenie do zmian bo stary zaczął nawalać, zaczęło się od nowego monitora : iiyama ProLite X2483hsu-b2 24” fajny monitor aż żałuje że tak długo się wstrzymywałem z wymianą ma super obraz , do tego musiałem wymienić router bo stary zaczął po latach tez dziwnie działać a , po przejściu na vdsl i tak był potrzebny nowy co to obsłuży : fritz.box 7490 też fajny. Jeszcze myślę nad nowymi słuchawkami , zastanawiam się nad. Superlux ktoś zna poleci...

Ps. Ktoś zna poleci kogoś na górnym śląsku co umie przelutować płytę główną(złącze taśmy ffc )….
_________________
Jeśli widzisz kogoś, kto robi rzeczy inne niż Ty, myślisz - odbiło mu !.. A może on po prostu zaczął żyć ?
 
 
 
lost 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Lis 2010
Posty: 843
Skąd: Kalisz
Wysłany: 30 Kwiecień 2016, 00:30   

Mam od jakiś 3 lat Superlux hd660 i lubię je, co prawda nie mam porównania do lepszych ;) Chociaż jakoś super głośno nie grają z telefonem(wysoka impedancja, ale i tak dla mnie wystarczająco głośno, słucham na głośności około 20/30 maksymalnie), to ze sprzętem stacjonarnym nie ma ograniczeń. Są zamknięte, więc przyjemnie słucha się po cichu, a dość dobrze izolują dźwięki z zewnątrz, na początku ma się uczucie, że ściskają głowę i nie chodziłbym w nich po ulicy, bo łatwo mogą Cię najechać :P Brat kiedyś użytkował jakiś czas i do tej pory wspomni, że mógłbym mu je wysłać, bo teraz ma ze trzy pary, ale jakiś kit bluetooth ;)
_________________
https://www.flickr.com/ph...157668083320230
 
 
alkohol to zło 


Pomógł: 2 razy
Wiek: 35
Dołączył: 14 Sty 2013
Posty: 1091
Skąd: Wrocław
Wysłany: 30 Kwiecień 2016, 05:19   

Marti napisał/a:
Jak ja patrzyłem to za 20zł był szrot

Tzn. cały komputer za 20 zł? Chce Ci się brać takiego złoma do domu?
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8739
Skąd: warszawa
Wysłany: 30 Kwiecień 2016, 08:07   

Kam,chlodzemie na cpu
 
 
 
Piotrq 


Pomógł: 3 razy
Wiek: 38
Dołączył: 17 Sty 2012
Posty: 3141
Skąd: górny śląsk
Wysłany: 30 Kwiecień 2016, 14:10   

Właśnie widzę że po necie dużo polecają te Superlux i mają dość dobre opinie, sam marki nie znam i nie miałem to się zastanawiam ,nad nimi czy czymś innym bardziej znanym…

Bezprzewodowe niby super bo czasem też ten kabel mnie wnerwia, ale teraz to taki badziew się produkuje że trochę mi szkoda kasy jakby miały się znowu zepsuć lub słabo grać, żeby mieć chociaż jakaś pewność działania teraz to się produkuje nowy elektro złom .
_________________
Jeśli widzisz kogoś, kto robi rzeczy inne niż Ty, myślisz - odbiło mu !.. A może on po prostu zaczął żyć ?
 
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8739
Skąd: warszawa
Wysłany: 21 Sierpień 2016, 10:13   

Doszło nowe;p

Laptop
CPU: Intel T9600 2.8Ghz x2
RAM: 4GB
HDD: 160GB 7200rpm
GPU: Intel + Radeon 3470
OS: preinstalowana Windows Vista Business, wywalona przy pierwszym rozruchu, Linux Mint 17.3 x64
Inne: trackpad, bluetooth, wifi i durnowate hasło na bios;p

W przyszłości chce dorzucić podkładkę i nie mieć 3x USB (sic), a 7, zainstalować drugi dysk (tym razem SSD), rozszerzyć RAM do 8GB i dokupić obudowę na dyski 3.5":)
 
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8739
Skąd: warszawa
Wysłany: 13 Kwiecień 2017, 17:45   

Mart po upgrade'ach:)

PC:
CPU: Intel Xeon E5440 4x 2.8Ghz 12MB cache (serwerowa wersja)
RAM: 5GB DDR3
MB: M41G-P28 z zmodyfikowanym biosem
HDD: 1TB na zdjęcia + 120GBn SSD z system używany i w pc i w laptopie na przemian
OS: Linux Mint 17.3 x64
pierdu pierdu: wentyl na dyski, wentyl na obudowę

Laptop T400
CPU: T9600 C2D 2x 2.80Ghz 6MB cache
RAM: 2x 2GB DDR3
wifi 5300 do 450Mb, BT 2.0, stacja dokująca (+2 wyjścia wideo, 2x audio, coaxial out, +4x USB, PS/2, memory card reader (cholernie ciężko dostępny, normalnie są po 100zł, dorwałem za 10zł)
SSD 120GB jw.

myszka gamingowa razer xd
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,21 sekundy. Zapytań do SQL: 13