Forum.nieśmiałość.net Strona Główna Forum.nieśmiałość.net
Dobra strona wszystkich, którzy odczuwają nieśmiałość

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  RSS

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Magnet
20 Wrzesień 2009, 15:49
ISP - wasi usługodawcy Internetowi
Autor Wiadomość
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8739
Skąd: warszawa
Wysłany: 26 Kwiecień 2009, 09:17   ISP - wasi usługodawcy Internetowi

Co myślicie o Swoich usłgodawca internetowych?
Spełniają wasze wymogi, a współczynik cena/jakość jest na wysokim poziomie?

Ja powiem że mam tę Neostradę od telekompromitantów już od 4 lat.
Obecnie opcja 1Mbit (128kbit wysyłanie), choć zaczynałem od opcji 128kbit.
Pierwsze co mi przeszkadza to głupi modem pod USB (Sagem F@st 800-840). Po pierwsze dlatego że blokuje jeden z i tak nielicznych portów USB (stary złom:6x, obecny 6x, laptop 4x z czego jeden uwalony :P ), po drugie że nijak to uniwersalne i pasuje praktycznie tylko do kompów :P .
Gdy zadzwonił do help center i powiedziałem że potrzebuję coś z końcówką RJ45 to kazał mi się wypchać lub zakupić liveboxa lub jakiś router.
Druga sprawa ten help obejmuje tylko systemów z rodziny Windows, mimo że nawet dostarczają firmware pod Linuksa (source) od Maca. Tak supportują tylko użytkowników systemów z firmy w Redmond.
Innym każą się wypchać albo instalować Wina :P .
Ale to nic, i tak mam programik, który zjada ten od TPSA na śniadanie (3 kliknięcia:P).

3 sprawa to ofkoz cena nieco ponad 70pln (nie wiem dokładnie ile tam jest na rachunku) za 1mbit to kradzież w biały dzień.

4 sprawa banowanie podejrzanych wedle nich IP (strona gimp.org ostatnio).

Zaś kary nakładane na nich (za zawyżanie cen) chyba za bardzo nie skutkują.
Szkoda gadać, patrzyłem ofertę Netii to sytuacja podobna. Chello lepiej, bo cena równa się jakości 120pln za 30mbit (niespełna 4MB/s) wygląda korzystnie o ile nie jest to na zasadzie "do 30mbit :P .

Poza tym oni mojej ulicy nie obsługują :P .

Kamil____ pewnie ma normalniejszy net, pewnie z 40mbit :P :P
 
 
 
johnydeep
[Usunięty]

Wysłany: 26 Kwiecień 2009, 11:08   

Mam 2/0,5 mbit (oficjalnie) z lokalnej kablówki. Stawka wynosi 59,90 PLN mies. W sumie jestem zadowolony, poza faktem, iż nie mam własnego IP i jw. zdarza się, że IP sieci, do której należę zostaje uznane za "podejrzane" i mam blokadę dostępu do niektórych stron (tudzież praktycznie mam uniemożliwione darmowe korzystanie z rapidshare, zdarza mi się być również oskarżonym o wandalizm na Wiki :P ). Czasem zdarza się, iż są jakiechś problemy z połączeniem ("przerywany" przesył), bądź też na parę godzin zupełnie jestem odseparowany od WWW.

Porównując jednak z usługami takimi jakie mają w netii, czy tp, to jednak jestem zadowolony ze stosunku cena/jakość i w najbliższym czasie nie mam zamiaru zmieniać usługodawcy.

A poniżej można zobaczyć, jak moje łącze spr się w praktyce:


http://www.numion.com/You...p?ID=69,566,643
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8739
Skąd: warszawa
Wysłany: 26 Kwiecień 2009, 11:12   

U mnie zaletą jest zmienne IP.
Można spokojnie ssać z rapidshare, jeno co każde ściągnięcie muszę resetować połączenie (2-3 sekundy z życiorysu).
 
 
 
Kamil____
[Usunięty]

Wysłany: 26 Kwiecień 2009, 12:55   

ja mam w O2, powolny, bo mieszkam w calkiem nowym budynku na skraju miasta. Wzialem najtansza opcje za 7.50 na miesiac, powinno byc 8 Mb/s a u mnie jest okolo 3. Gdybym mieszkal w centrum, to bym mogl placic 10 funtow i bym mial 20 Mb/s, ale nie mam zasiegu takiego ;[ Pewnie w przyszlosci cos poprawią...
 
 
korneliusz 

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 2109
Skąd: z nienacka
Wysłany: 26 Kwiecień 2009, 16:45   

Kamil____ napisał/a:
ja mam w O2, powolny, bo mieszkam w calkiem nowym budynku na skraju miasta. Wzialem najtansza opcje za 7.50 na miesiac, powinno byc 8 Mb/s a u mnie jest okolo 3. Gdybym mieszkal w centrum, to bym mogl placic 10 funtow i bym mial 20 Mb/s, ale nie mam zasiegu takiego ;[


Jedno i drugie zależy od odległości od centrali telefonicznej, nie od centrum. Dodatkowo, żeby mieć powyżej 8Mbps, trzeba być podłączonym do centrali, która jest "ADSL2+ enabled".

Mój dostawca zlikwidował niedawno wszystkie pakiety poniżej 24Mbps. Moją centralkę przełączą na ADSL2+ pod koniec roku. Do tego czasu będę się męczył ściągając pornografię 8Mbps:)
 
 
 
johnydeep
[Usunięty]

Wysłany: 26 Kwiecień 2009, 16:55   

Kurcze, przy tak zawrotnych prędkościach to mogę tylko schować głowę w piasek :P
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8739
Skąd: warszawa
Wysłany: 26 Kwiecień 2009, 18:29   

Ja dodam że Charles ma net z orange za ok.60pln.
Limit transferu to 1GB/miesiąc (wcześniej było 500MB). W czasie limitu osiąga speed do 15kb/s, zaś po limicie jest max. 3kb/s (czasami ma transfery w bajtach nawet :P ).
Ale Kamil___ mieszka w UE :P .
Najszybszy net mają Japończycy średni wychodzi 40mbit, we thirsty for more :)
Mnie by wystarczyło pewnie już takie 10MB, aczkolwiek nie ukrywam że najwygodniejsze jest jednak 100mbit (transfer do 12MB/s, jedna mp3 w poniżej sekundy).
 
 
 
Kamil____
[Usunięty]

Wysłany: 26 Kwiecień 2009, 18:36   

Marti napisał/a:
Ale Kamil___ mieszka w UE

w uni europejskiej?
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8739
Skąd: warszawa
Wysłany: 26 Kwiecień 2009, 19:46   

Powinienem napisać w EU (European Union) :D
Ja sobie zmierzę ten speed jak nie będę miał obciążonego łącza, a obecnie cały czas mam :P .
Wyjdzie zapewnie ok 1.3Mbit downloadu i 128kbit uploadu.
 
 
 
Kamil____
[Usunięty]

Wysłany: 26 Kwiecień 2009, 19:51   

Marti, Polska tez jest w Uni Europejskiej
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8739
Skąd: warszawa
Wysłany: 26 Kwiecień 2009, 20:02   

W sumie tak, ale do poziomi innych krajów daleko jej (udogodnienia dla niepełnosprawnych, net, metro etc.).

Poza tym się pisze "Unii" :D
 
 
 
Kamil____
[Usunięty]

Wysłany: 26 Kwiecień 2009, 20:06   

Marti napisał/a:
Poza tym się pisze "Unii" :D

przepraszam :(
 
 
johnydeep
[Usunięty]

Wysłany: 26 Kwiecień 2009, 22:34   

Tak, Marti, tylko fakt istnienia UE jako instytucji ma niewiele wspólnego z rozwojuem poszczególnych krajów. Norwegia i Szwajcaria nie są w UE chociażby, a z pewnością mają wyższy poziom życia niż u nas. ;]
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8739
Skąd: warszawa
Wysłany: 26 Kwiecień 2009, 22:37   

Faktos, nie znam się.
UE i tak jest daleko za US :P .
Wszystko kwiczy: prąd, net, ceny, zarobki. Tylko piractwo na wysokim poziomie i sceny komiczne na scenie politycznej :P .
 
 
 
korneliusz 

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 2109
Skąd: z nienacka
Wysłany: 26 Kwiecień 2009, 23:43   

johnydeep napisał/a:
Tak, Marti, tylko fakt istnienia UE jako instytucji ma niewiele wspólnego z rozwojuem poszczególnych krajów.


A Hiszpania, Portugalia, Irlandia? Te kraje rozwinęły się miedzy innymi dzięki obecności w UE.
 
 
 
johnydeep
[Usunięty]

Wysłany: 27 Kwiecień 2009, 10:24   

korneliusz napisał/a:
A Hiszpania, Portugalia, Irlandia? Te kraje rozwinęły się miedzy innymi dzięki obecności w UE.
A Francja, Niemcy? Były zamożne na długo przed powstaniem UE.

Poza tym "między innymi" to nie to samo, co "głównie dzięki". Irlandia rozwinęła się, dzięki dobrze przeprowadzonym liberalnym reformom, twiedzić, że bez UE Irlandia tego by nie zrobiła, to tak jakby uznać plan Marshalla za genezę niemieckiego cudu gospodarczego lat 60. Z kolei Grecja przez pierwsze kilkanaście lat po wejściu do UE radziła sobie nawet gorzej niż wcześniej.

UE to nie jakiś cudowny Święty Mikołaj, który bezinteresownie obdarowuje biedne "dzieci". Jeśli jakiś kraj umie się urządzić, to bycie poza UE nie działa negatywnie na jego gospodarkę, za to jeśli w danym państwie rządzą idioci, to mu nawet wejście do UE nic nie pomoże. Oto mi chodziło ;)
 
 
Darek89
[Usunięty]

Wysłany: 20 Wrzesień 2009, 22:15   

ja mam aster
4Mbit w dzień, 8Mbit w nocy
cena jest 118zł
na samym początku sobie chwaliłem gdy był jeszcze na okresie promocyjnym (mniejsza cena).
Generalnie on uchodził za najlepszego dostawcę w Wawie (najniższe pingi, nie nawalał)
Po okresie promocyjnym zaczął nawalać...
Do tego dochodzi beznadziejna, stara instalacja kabli. Jakiś dupek coś zrobi na klatce i net pada. Poziom szumu przekracza dopuszczalna normę niemalże na każdym odcinku w bloku, cud że to działa!! Oni nic z tym nie robią. Przez 2 lata użytkowania wzywałem 6 razy technika aby zredukował szum oczywiście czekałem nawet kilka dni (byłem bez neta + zapiaszczona kablówka). Poza tym dają beznadziejny modem, który hardkorowo piszczy oraz niesłusznie zostałem przez nich swego czasu ukarany grzywną. Nie mam pytań, ostatnio założyli mi spray, ale też widzę że to gówno. Za tą cenę to powinni dawać co najmniej 20MBit i to w nienawalający sposób. ŻAL! "-__-
W momencie pisania tego posta miałem laga spowodowanego netem (wszystkie strony lagowały)
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8739
Skąd: warszawa
Wysłany: 20 Wrzesień 2009, 22:27   

Za co miałeś grzywnę?
Ja płaciłem niecałe 2x mniej. A naprawa trwała zazwyczaj około doby.
Instalacja stara i rozwalona skrzynka (taka dzielnica).
Zresztą u mnie to nawet mailbox'y są potwierane, listy mają małe szanse na dotarcie ;p.
PS: te modemy to masakra, RJ45 only.
 
 
 
Darek89
[Usunięty]

Wysłany: 20 Wrzesień 2009, 22:43   

nieważne...
Nie zapomnę jak mi przyszedł zakładać neta i mu kazałem podłączyć pod tego celerona 633 a tam win 98 ^^ I jego reakcja lekko ironiczna i wstrzymywanie się od rotfla.
Jak przyszedł drugi raz i wszedł do pokoju sprawdzać sygnał przy modemie to mu do śmiechu nie było jak zobaczył ten mój kosmos... :evil2: akurat grałem i widział te fps'y ^^ Oczywiście zapytał się co tam w nim mieszka akurat był świeżo kupiony i nie było jeszcze tych proców w sprzedaży.
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8739
Skąd: warszawa
Wysłany: 22 Wrzesień 2009, 00:39   

Ważne, przyznaj się Ty ;p.
Za piractwo?:P

Do instalacji neostrady na szczęście nie trzeba nikogo wzywać chyba że gniazdka brak. Zresztą taka instalacja chyba nawet sporo kosztuje, to lepiej samemu sobie zainstalować. Instalowałem w tym budynku 3 neostrady (czyli 100% całości;p), to mam już lekką wprawę ;p.

Facetowi nic do tego jaki masz CPU. Nawet jakbyś miał 100Mhz to on ma obowiązek to zainstalować, jak nie to zgłaszasz i facet szuka nowej roboty;p.

U sąsiadki grzebałem w sumie w 5-6 różnych PC.
"Najlepszy" bydlak miał chyba z 400Mhz i Win2000 za szybko na nim nie chodził (okno się otiwerało tyle czasu ile na moim poprzednim PC startował XP czyli ok.4 minuty;p). Ale inny z cpu 733Mhz nawet szybko zainstalował XP (nieco ponad godzina), Był przy okazji jedynym PC na którym nie miałem problemu ze sterownikami do dźwięku.

Nie wnikam skąd oni biorą te wszystkie PC. Inna sprawa że zazwyczaj z dwóch nie da się złożyć jednego działającego ;p.

Wracając do tematu ISP to jak są jakieś problemy techniczne, to od razu zgłaszam do help center i męczę ich codziennie aż łaskawie naprawią. Najlepsze było jak padł i internet i telefon, a z komórki nie idzie się dodzwonić. Winnymi byli oczywiście dresy i rozklekotana skrzynka. Naprawili po niecałych dwóch dniach.
 
 
 
Darek89
[Usunięty]

Wysłany: 22 Wrzesień 2009, 08:12   

nie to nie było za piractwo.
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8739
Skąd: warszawa
Wysłany: 22 Wrzesień 2009, 10:45   

Pamiętam jak z kumplem z osiedla (jeszcze przed tymi akcjami jakie dzisiaj się dzieją) byliśmy na stadionie X-lecia po 14 kupić "coś". No i wracając zaczepi nas pijany gliniarz i się dopytywał czego my tutaj. Kolega omal prawdy nie powiedział ;p. Na końcu policeman kazał nam stamtąd wyp******ć w dosłownej formie.
 
 
 
Kamil____
[Usunięty]

Wysłany: 6 Październik 2009, 11:15   

wlasnie zmienilem neta z klasy 0. na 1. i oto wynik testu:

za to w nocy, po 12.00 mam 15Mb/s. Nawet w UK najszybszy mialem 10Mb/s, więc teraz bedzie rządzić.. nie moge sie doczekać nocy :P
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8739
Skąd: warszawa
Wysłany: 6 Październik 2009, 11:27   

Dlaczego w nocy masz więcej a w dzień mniej?
UPC o ile się nie mylę udostępniają net 120Mbit, ale jak na razie z ceną ich po****ło ;p.
Do mnie i tak nie dochodzi to nie mój problem.

Maine:
 
 
 
Darek89
[Usunięty]

Wysłany: 7 Październik 2009, 00:35   

Marti napisał/a:
UPC o ile się nie mylę udostępniają net 120Mbit, ale jak na razie z ceną ich po****ło ;p.


no nie wiem: 200zł za 120Mbit a 118 za 4/8Mbit astera czy te 60coś za chujową neostradę to wychodzi jednak zdecydowanie na korzyść UPC. Tym bardziej że chyba net 25Mbit kosztuje tam ok 80zł. Myślę że jednak usługi UPC są warte swojej ceny. Także nie pisz takich głupot że ich pojebało. To że nie jesteś wstanie przeznaczyć miesięcznie 200zł to nie jest wcale wyznacznikiem tego że ich pojebało. Jak na Polskie warunki to uczciwa cena z ich strony, choć wiem że ta opcja 120Mbit jest dostępna jak na razie tylko w kilku blokach.

Mój:

Aster ma ten jeden plus że pingi nie najgorsze, swego czasu był pod tym względem najlepszym dostawcą w Polsce.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 1,1 sekundy. Zapytań do SQL: 14