Forum.nieśmiałość.net Strona Główna Forum.nieśmiałość.net
Dobra strona wszystkich, którzy odczuwają nieśmiałość

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  RSS

Poprzedni temat «» Następny temat
ISP - prędkość tylko na umowie
Autor Wiadomość
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 16 Lipiec 2011, 17:02   

korneliusz napisał/a:
Przecież jak płacę za 20 Mbps, to powinno być co najmniej 18! Speed you get depends bla bla bla przecież to nie mój problem.

Ale to jest zaznaczone :) . Więc trzeba się z tym liczyć. Specjalnie dla Ciebie porobię podobne wyniki na też w miarę szybkim łączu i porównamy wyniki, ale to nie dziś. Ja na Twoim miejscu bym interweniował.
 
 
 
ramirez 

Dołączył: 03 Lip 2008
Posty: 115
Skąd: Legnica
Wysłany: 16 Lipiec 2011, 18:23   

Na Wyspach dostawcy internetu chyba po prostu bardziej lecą w kulki niż w Polsce i przycinają łącze. http://www.bbc.co.uk/news/technology-12618350
Ja mam 8 mega i prawie zawsze mi pokazuje tę prędkość na speedteście, niezależnie od serwera.
 
 
twisted 


Wiek: 29
Dołączył: 21 Kwi 2010
Posty: 404
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 16 Lipiec 2011, 19:30   

korneliusz napisał/a:
Do dzisiaj wszystko chodziło w porządku. Modem synchronizuje się na 16094, strony utwierają się ok, jak ściągam coś z mojego ulubionego serwera, idzie z 10-15Mbps (zależy od pory dnia).
Tylko u mnie nic nie jest w porządku. Strony wczytują się bardzo długo, czasami jak chcę ściągnąć jakiegoś pdfa (ok. 3 mb) to muszę czekać kilkanaście minut aż mi się w końcu właduje. Plik video z wykładem z MIT o wielkości nieco ponad 100 mb chce mi ściągać przez 6-7 godzin.

Chcę obejrzeć sobie jakiś pięciominutowy skecz na YT, to wpierw muszę kwadrans czekać aż mi się właduje. Zamiast 5 minut, tracę przez to ponad 20 minut.

Co ciekawe, przez pierwszy miesiąc miałem te upragnione 6 mega (tzn. 5,3-6,2 mbits) ale praktycznie tylko w weekendy i święta. Czy to nie dziwne? Przecież w weekendy sieci teoretycznie powinny być znacznie bardziej obciążone, niż np. w poniedziałek rano. Tymczasem, o ile w niedziele mogłem sobie ściągnąć ww. wykład w mniej więcej kwadrans, to już w poniedziałek rano kolejny wykład o podobnej objętości chciało mi ściągać przez kilka godzin.

Z kolei obecnie transfer nigdy (nawet w weekendy) nie osiąga nawet 1,5 mega.


Niemniej, z tego, co widzę, zdaniem Korneliusza wszystko jest w porządku, pomimo tego, że ja płacę 50 zł za transfer rzędu 1 mbits, a mój kolega, który mieszka w innym bloku płaci tej samej firmie 25 zł za 2 mbits i te 1,7-2,0 jednak przez większość czasu ma.
 
 
 
korneliusz 

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 2105
Skąd: z nienacka
Wysłany: 16 Lipiec 2011, 20:54   

ramirez napisał/a:
Na Wyspach dostawcy internetu chyba po prostu bardziej lecą w kulki niż w Polsce i przycinają łącze. http://www.bbc.co.uk/news/technology-12618350


Przecież tam mówią o tym, o czym rozprawiamy tu od jakiegoś czasu - ludzie nie rozumieją, co to znaczy i od czego zależy "up to", przez co czują się oszukani. W UK normalny broadband do domu to albo ADSL po kablach BT, albo kablówka. Kablówka jest tylko jedna w kraju, dostępna oczywiście tylko w większych miastach. Praktycznie wszyscy prowiderzy zrezygnowali już z podziału typu 1Mb czy 4Mb, wszyscy oferują do 8Mb (ADSL), albo do 24Mb (ADSL2+). Jaka będzie prędkość w praktyce, naprawdę zależy od jakości linii, do której jest podłączony klient i odległości od centrali. Może w Polsce jest inaczej, TPSA ma nowoczesną sieć telefoniczną i gęsta sieć central, ale tutaj BT są biedni, sieć na miedzi pamięta Thatcher, a na technika, który przyjdzie do domu potwierdzić fakt obecności gniazdka telefonicznego trzeba czekać 2 tygodnie.
 
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 16 Lipiec 2011, 21:38   

twisted napisał/a:
Strony wczytują się bardzo długo, czasami jak chcę ściągnąć jakiegoś pdfa (ok. 3 mb) to muszę czekać kilkanaście minut aż mi się w końcu właduje.

To nawet u mnie szybciej jest, minuty nie zajmie nawet na tym mobilnym shicie.
twisted napisał/a:
Plik video z wykładem z MIT o wielkości nieco ponad 100 mb chce mi ściągać przez 6-7 godzin.

Na 1Mbit to jest 13 minut ściągania (2 minuty na 6Mbit). Czyli nie masz 1Mbit nawet przez durny kwadrans.

twisted napisał/a:
Co ciekawe, przez pierwszy miesiąc miałem te upragnione 6 mega (tzn. 5,3-6,2 mbits)

Może wtedy mogłeś zerwać umowę bez dodatkowych kosztów i dlatego działało ok.
twisted napisał/a:
Przecież w weekendy sieci teoretycznie powinny być znacznie bardziej obciążone

Na mobilnym największe obciążenie odczuwam właśnie w weekendy i często gęsto wieczorami (pingi dobijające do 25 sekund i praktycznie działające tylko GG, nawet chat muli:P).

twisted napisał/a:
Z kolei obecnie transfer nigdy (nawet w weekendy) nie osiąga nawet 1,5 mega.

Musi być niezły syf, skoro nie wyciągasz nawet tak śmiesznej prędkości. Dzwoń. Kiedy raz ostatni raz dzwoniłeś. Dzwoń do nich ile wlezie.


twisted napisał/a:
Niemniej, z tego, co widzę, zdaniem Korneliusza wszystko jest w porządku, pomimo tego, że ja płacę 50 zł za transfer rzędu 1 mbits

Ja za utrzymanie łącza buliłem 59pln za 1Mbit (przy czym to zawsze było 1Mbit i nie spadał transfer NIGDY)+28pln za utrzymanie linii telefonicznej.
 
 
 
twisted 


Wiek: 29
Dołączył: 21 Kwi 2010
Posty: 404
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 16 Lipiec 2011, 21:45   

Rozumiem, że to może nie jest jakoś super-drogo, no ale jednak jeśli zdecydowałem się na droższą opcję, to chciałbym mieć adekwatnie szybszy transfer, tymczasem okazuje się, iż borykam się z nawet wolniejszym, aniżeli tym nominalnie oferowanym przez ich najtańszą opcję (czyli 2 mbits).

PS. Ostatnio dzwoniłem do nich w środę. Zapowiedzieli, że na początku przyszłego tygodnia ktoś do mnie przyjdzie.
 
 
 
ShySe 

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 12 Lis 2005
Posty: 3450
Skąd: Warszawa
Wysłany: 17 Lipiec 2011, 19:44   

korneliusz napisał/a:
Co mam teraz o tym myśleć? Przecież jak płacę za 20 Mbps, to powinno być co najmniej 18! Speed you get depends bla bla bla przecież to nie mój problem. Płacę i wymagam! Czy to nie jawne oszustwo?

Trzeba by było uzbierać co najmniej kilkanaście wartości z różnych pór. Ale jeśli byłyby podobne, to coś jest nie tak: Połowa wyników jest poniżej 3,5 Mbit/s, a najwyższy to niecałe 12. To gdzie jest te 20? Jeśli nawet w czasie, gdy obciążenie sieci jest niewielkie, transfer nie zbliża się do tej wartości, to moim zdaniem nie dostajesz tego, za co płacisz. A jeśli twoja linia naprawdę nie pozwala już na wyższe prędkości, to wykup 10 Mbit/s, po co płacić za coś, co jest niemożliwe?

ShySe
 
 
alkohol to zło
[Usunięty]

Wysłany: 17 Lipiec 2011, 20:30   

W UK normalnie się wchodzi na stronę która pokazuje jaka będzie maksymalna prędkość pod jakimś adresem. Jak jest niższa to nie wina dostawcy, bo napisał, że to maksymalna prędkość, a nie minimalna. Ja się zgadzam z korneliuszem i ska, ale możecie się kł€cić jak chcecie.
 
 
ShySe 

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 12 Lis 2005
Posty: 3450
Skąd: Warszawa
Wysłany: 17 Lipiec 2011, 21:01   

alkohol to zło napisał/a:
W UK normalnie się wchodzi na stronę która pokazuje jaka będzie maksymalna prędkość pod jakimś adresem. Jak jest niższa to nie wina dostawcy, bo napisał, że to maksymalna prędkość, a nie minimalna.

OK, ale dostawca powinien chyba poinformować klienta, że najwyższy możlliwy transfer w jego lokalu to (przykładowo) 10 Mbit/s, a nie radośnie zawierać umowę na 20, jeśli nie jest technicznie w stanie tyle obsłużyć?

ShySe
 
 
alkohol to zło
[Usunięty]

Wysłany: 17 Lipiec 2011, 21:05   

no tak, mi powiedzieli od razu, że net normalnie w tej cenie 20Mb/s, ale u mnie będzie maksymalnie 4,5Mb/s.
 
 
ShySe 

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 12 Lis 2005
Posty: 3450
Skąd: Warszawa
Wysłany: 17 Lipiec 2011, 21:10   

To w UK nie ma tak, że dostawcy mają kilka ofert różniących się transferem i odpowiednio ceną?

ShySe
 
 
alkohol to zło
[Usunięty]

Wysłany: 17 Lipiec 2011, 21:27   

Ja mieszkałem na przedmieściach i wszystko zależało od transferu BT. Sprawdziłem wszystkich dostawców i o2 najbardziej się opłacało. Ale w centrum mógłbym poszaleć.
 
 
korneliusz 

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 2105
Skąd: z nienacka
Wysłany: 17 Lipiec 2011, 22:42   

ShySe napisał/a:
Trzeba by było uzbierać co najmniej kilkanaście wartości z różnych pór. Ale jeśli byłyby podobne, to coś jest nie tak: Połowa wyników jest poniżej 3,5 Mbit/s, a najwyższy to niecałe 12. To gdzie jest te 20? Jeśli nawet w czasie, gdy obciążenie sieci jest niewielkie, transfer nie zbliża się do tej wartości, to moim zdaniem nie dostajesz tego, za co płacisz. A jeśli twoja linia naprawdę nie pozwala już na wyższe prędkości, to wykup 10 Mbit/s, po co płacić za coś, co jest niemożliwe?


To miała być podpucha na Martiego. Nie płace za żadne 20Mbps, bo nawet w reklamach piszą "DO 20Mb". To mój 4 dostawca tutaj po linii tel. i wiem od czego te prędkości zależą. Internet na co dzień chodzi bez problemów i tak szybko, że nawet nie chce mi się sprawdzać, jakie są faktycznie transfery. Nie używam na co dzień internetu do robienia speedtestów. Przed robieniem tych testów ściągałem coś i szło 14 Mbps, więc nie dostawca mi przycina, tylko testy do du... niczego.

ShySe napisał/a:
To w UK nie ma tak, że dostawcy mają kilka ofert różniących się transferem i odpowiednio ceną?


Tak było kiedyś, teraz praktycznie wszyscy dostawcy przeszli na system typu prędkość ile się da, a cena zależna od miesięcznego limitu danych. U poprzedniego prowidera miałem pakiet 60GB miesięcznie, a prędkość zależała od tego, czy centrala była "ADSL2+ enabled". Moja przez długi czas nie była, więc miałem max 8Mb, rok temu zrobili upgrade i już miałem max 24Mb za tą samą cenę.

Mowa oczywiście o ADSL, w kablówce może mają inny podział, ale kablówka to zabawa dla wybrańców. Osiedlowych sieci nikt tu nie buduje.

[ Dodano: 17 Lipiec 2011, 22:46 ]
alkohol to zło napisał/a:
Ja mieszkałem na przedmieściach i wszystko zależało od transferu BT. Sprawdziłem wszystkich dostawców i o2 najbardziej się opłacało. Ale w centrum mógłbym poszaleć.


Ja mieszkam w centrum 11 tysięcznego miasta. Wokół pola (z okna w domu nawet widzę:), na nich owieczki, konie i krowy. Na brak dostawców nie narzekam, chociaż też wszystko po kablach BT.
 
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 17 Lipiec 2011, 23:12   













Jednak z 30Mbit nie oferują 1Mbit bo "tak".
 
 
 
korneliusz 

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 2105
Skąd: z nienacka
Wysłany: 17 Lipiec 2011, 23:32   

... średnio ~18Mb a przecież płacisz za 30Mb! Tnom jak chcom.

Tzn wiem, że to nie ty płacisz.
 
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 18 Lipiec 2011, 05:32   

korneliusz napisał/a:
.. średnio ~18Mb a przecież płacisz za 30Mb! Tnom jak chcom.

No, ale nie 1Mbit w dodatku tak niestabilny, że 3MB się ściąga kwadrans. Czasami dobija do tych 30Mbit.
 
 
 
twisted 


Wiek: 29
Dołączył: 21 Kwi 2010
Posty: 404
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 18 Lipiec 2011, 10:14   

alkohol to zło napisał/a:
Ja się zgadzam z korneliuszem i ska, ale możecie się kł€cić jak chcecie.
Tzn. z czym się niby zgadzasz?

Mnie nie obchodzą tak bardzo wyniki tych róznych speedtestów, co sam dostrzegalny fakt, że strony/filmiki na YT się wolno ładują, plik wielkości 100 mb najszybciej ściągnie mi się w 1h 30', choć częściej zdarzają się dni, kiedy trwa to znacznie dłużej.

Korneliuszowi chyba wydaje się, iż jestem jakimś maniakiem, który oczekuje takiego neta, co by mi na wszystkich testach wychodziło zawsze minimum 6 mega. Otóż wcale nie, po prostu chcę mieć Internet, z którego można wygodnie korzystać. W tej chwili mogę jedynie przeglądać fora, czytać e-dzienniki, itp. ale już o słuchaniu zagranicznego radia mogę zapomnieć, nie wspominając już o jakichś free wykładach na youtube, które trwają ponad 1h, czy ściąganiu np. plików wielkości 300 mb lub większej.

Cieszę się jednak, że chociaż Shyse i Marti rozumieją na czym w praktyce polega mój problem.
 
 
 
alkohol to zło
[Usunięty]

Wysłany: 18 Lipiec 2011, 13:04   

twisted napisał/a:
alkohol to zło napisał/a:
Ja się zgadzam z korneliuszem i ska, ale możecie się kł€cić jak chcecie.
Tzn. z czym się niby zgadzasz?


Może nie do końca was rozumiem, ale z tego co pamiętam masz prędkość neta dużo niższą niż prędkość maksymalna określona przez dostawcę. Możesz ich prosić o poprawę prędkości, a oni chcąc utrzymać klienta i nie chcąc mieć złej opinii mogą się postarać to poprawić (ale obiecywać każdy sobie może). Ty możesz tylko narzekać, bo wszystko jest zgodnie z prawem. Z tego co ja rozumiem, ska i korneliusz myślą mniej więcej tak jak napisałem, ale mogę się mylić.
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 18 Lipiec 2011, 15:36   

twisted napisał/a:
Cieszę się jednak, że chociaż Shyse i Marti rozumieją na czym w praktyce polega mój problem.

Bo twój net nie jest "do 6Mbit" lecz "do 1Mbit", ale kasują kasę za pierwszą opcję. Co IMO jest nie ok.

Myślałem że Netia jest ok. Kiedyś myślałem o niej jako alternatywie dla TP. Ale jak są takie cyrki to podziękuję.
 
 
 
twisted 


Wiek: 29
Dołączył: 21 Kwi 2010
Posty: 404
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 18 Lipiec 2011, 15:55   

Martinnn napisał/a:
twisted napisał/a:
Cieszę się jednak, że chociaż Shyse i Marti rozumieją na czym w praktyce polega mój problem.

Bo twój net nie jest "do 6Mbit" lecz "do 1Mbit", ale kasują kasę za pierwszą opcję. Co IMO jest nie ok.
Właśnie!








Cytat:
Myślałem że Netia jest ok. Kiedyś myślałem o niej jako alternatywie dla TP. Ale jak są takie cyrki to podziękuję.
Nie Netia, tylko osiedlowa sieć Intelink. Nie wiem, czemu speedtest.net klasyfikuje ją jako Netię. Kiedyś speedmeter.de trafniej zgadywał, że należę do Intelinku, ale teraz nawet ich strona nie wykrywa mojego rzeczywistego providera. Dziwne. A z tego, co słyszałem, to akurat Netia i UPC są najlepsze. Znajomi, którzy korzystają z tych ISP nie mają zastrzeżeń.

 
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 18 Lipiec 2011, 16:21   

twisted napisał/a:
Nie Netia, tylko osiedlowa sieć Intelink

No to coś mi się pomyliło.

twisted napisał/a:
Dziwne. A z tego, co słyszałem, to akurat Netia i UPC są najlepsze. Znajomi, którzy korzystają z tych ISP nie mają zastrzeżeń.

Prywatnie miałem do czynienia z pięcioma Neostradami, jedną Netią, raz z UPC i raz Aster. Play Online nie liczę bo to syf (ten "syf" i tak działa szybciej niż to co Ty masz).

Z Netią moja przygoda się zakończyła bardzo szybko (ale głównie przez TP i moje lenistwo), najlepiej oceniam UPC. Bo na nim przeglądanie sieci to sama przyjemność. Wszystko się wczytuje szybko, a pobranie 480MB to kwestia dwóch minut). Kuleje zaś pod względem bardzo słabego uploadu (1Mbit, litości) i statycznego adresu IP. Niestety nie wszędzie występuje. Chyba głównie bloki.

TP też dawało radę. Praktycznie brak awarii, stabilna prędkość (spadki nie większe niż 5KB/s czego nawet się udowodnić nie uda:P). przyczepić się można było do braku normalnego modemu (Sagem F@st 800, bądź Livebox), amatorskiej pomocy technicznej oraz bardzo wysokiej ceny w stosunku do prędkości.

Dla mnie number one to UPC.
 
 
 
korneliusz 

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 2105
Skąd: z nienacka
Wysłany: 18 Lipiec 2011, 16:49   

twisted napisał/a:
Korneliuszowi chyba wydaje się, iż jestem jakimś maniakiem


Szczerze mówiąc to zapomniałem o twoim problemie. Chciałem sobie podyskutować z tezami wygłaszanymi przez jednego z najbardziej obcykanych technicznie moderatorów. Np takimi:

Martinnn napisał/a:
Myślałem że Netia jest ok. Kiedyś myślałem o niej jako alternatywie dla TP. Ale jak są takie cyrki to podziękuję.


Ale już mi się nie chce.

twisted napisał/a:
Nie Netia, tylko osiedlowa sieć Intelink. Nie wiem, czemu speedtest.net klasyfikuje ją jako Netię.


Bo ten Intelink zbudował sieć lokalną, a internet kupuje od Netii. Zapuść sobie tracerta na jakiś adres w internecie to zobaczysz czym się łączysz na świat. I przy okazji może zobaczysz gdzie jest "wąskie gardło".
 
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 18 Lipiec 2011, 16:57   

korneliusz napisał/a:
Chciałem sobie podyskutować z tezami wygłaszanymi przez jednego z najbardziej obcykanych technicznie moderatorów. Np takimi:

Nie rób mi wstydu, nie jestem obcykany i nigdy nie będę. Na problem patrzę jako zwykły użytkownik, który chce otrzymać za to za co płaci. A nie szukać wymówek dla ISP. Ich problemy techniczne to ich problem. Co mnie obchodzi dlaczego tak się dzieje. Są luki, które ISP wykorzystują reklamując 20Mbit a dając 1Mbit, bo "co nam zrobisz?".
 
 
 
twisted 


Wiek: 29
Dołączył: 21 Kwi 2010
Posty: 404
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 18 Lipiec 2011, 17:28   

Rzeczywiście, tracert potwierdził, iż sygnał jest wysyłany przez Intelink do Netii.

Dobra, to zapytam się Was (jako osoby siedzące w tych sprawach, ja się akurat na tym wszystkim za bardzo nie znam) , czy taka sytuacja jest normalna:

- przychodzi do mnie serwisant
- robi test na moim kompie, wychodzi prędkość 0,9 mbit/s
- podłącza mój kabel pod swego netbooka, robi test i wychodzi mu 10 mbit/s
- wklepuje moje ustawienia (nie wiem dokładnie co, ale potem miał ten sam ip, co ja) do siebie, robi test i wychodzi mu 1,2 mbit/s
- dzwoni do administratora sieci, wyjaśnia o co chodzi, tamten podaje mu jakieś nowy kod/ustawienia do wklepiania
- on wklepuje, robi test i wychodzi mu nadal 1,1 mbit/s
- wraca do swoich ustawień i znowu ma 10 mbit/s
- wychodzi z mojego mieszkania i mówi "no nic, będziemy się z administratorem głowić"


Opisana sytuacja miała miejsce 6 czerwca br.

Moje wnioski "na chłopski rozum" (proszę poprawcie mnie, jeśli one nie zgadzają się z Waszym doświadczeniem informatycznym):
- Kabel i router (na klatce) działają dobrze (stąd na netbooku serwisanta 10 mbit/s)
- ISP nakłada na moje IP limity i zamiast dać mi limit do 6 mbit/s, dał mi maks. limit do tak ok. 1,0-1,5 mbit/s
Ostatnio zmieniony przez twisted 18 Lipiec 2011, 17:30, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
korneliusz 

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 2105
Skąd: z nienacka
Wysłany: 18 Lipiec 2011, 17:29   

Martinnn napisał/a:
Nie rób mi wstydu


Soooooryyyy :*
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,24 sekundy. Zapytań do SQL: 12