Forum.nieśmiałość.net Strona Główna Forum.nieśmiałość.net
Dobra strona wszystkich, którzy odczuwają nieśmiałość

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  RSS

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Marti
27 Listopad 2011, 20:20
Asus Eeee PC
Autor Wiadomość
piotros 

Dołączył: 29 Paź 2005
Posty: 2359
Skąd: Polska
Wysłany: 2 Grudzień 2011, 11:44   

Z czytnika kart SD wpinanego przez USB zazwyczaj się da, ale z takiego wewnętrznego... Jeszcze się nie spotkałem.
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 2 Grudzień 2011, 12:31   

Wewnętrznego w laptopie/netbooku czy w normalnym PC? W normalnym PC to każdy chyba jest pod USB. Czy to przez porty USB czy przez podłączenie bezpośrednio do złącza ( 8 bolców - po 4 na 1 USB) na płycie głównej. W laptopie nie mam czytnika kart pamięci, zaś w stacjonarce mam taki wewnętrzny podłączony do USB bezpośrednio do płyty głównej.

System z karty SD w tym przypadku ładuje mi się bez problemów.
 
 
 
korneliusz 

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 2105
Skąd: z nienacka
Wysłany: 2 Grudzień 2011, 17:18   

piotros napisał/a:
A da się zbootować system z karty SD?


Się da. W BIOSie czytnik z włożoną kartą jest widziany jako drugi HDD. Z karty włożonej do wbudowanego czytnika instalowałem drugi raz XP. Szybciej, jak z aparatu:)

Skoro można bootować z karty, można też pewnie zainstalować system całkowicie na karcie SD. Jeszcze nie próbowałem.

I ujawnił się pierwszy feler. Bateria trzyma niecałą godzinę. Pewnie ze starości:)
 
 
 
piotros 

Dołączył: 29 Paź 2005
Posty: 2359
Skąd: Polska
Wysłany: 2 Grudzień 2011, 17:22   

Hmmm... No to powiem Wam, że jestem zaskoczony, bo tak jak mówię, nigdy się z tym nie spotkałem, ale skoro mówicie, że się da to wierzę ;-)
 
 
Marti 
AK śpiący smok


Pomógł: 13 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 8685
Skąd: warszawa
Wysłany: 2 Grudzień 2011, 17:25   

korneliusz napisał/a:
I ujawnił się pierwszy feler. Bateria trzyma niecałą godzinę. Pewnie ze starości:)
Niewiele dłużej niż mój laptop. Ten dobija do 45 minut na max przyciemnionym ekranie, z odłączonym dyskiem twardym (system z pendrive). Tyle że on od nowości ciągnął max godzinę :) .
Zerowa mobilność.

korneliusz napisał/a:
Z karty włożonej do wbudowanego czytnika instalowałem drugi raz XP. Szybciej, jak z aparatu:)
Czytniki chyba są zazwyczaj szybsze niż przy użyciu kabelka i aparatu.

korneliusz napisał/a:
Się da. W BIOSie czytnik z włożoną kartą jest widziany jako drugi HDD.

U mnie jest oddzielna opcja, widoczna nawet jak nie ma czytnika. Ale działa.
 
 
 
alkohol to zło
[Usunięty]

Wysłany: 3 Grudzień 2011, 05:43   

korneliusz napisał/a:
Ale większy SSD pewnie tak.

Piszesz, że HDD nie wejdzie, ale SSD tak, to dziwne... ale jeśli SSD wejdzie, to wkładaj go, takie dyski 60GB kosztują w okolicach 300-400zł, ale za to możesz znaleźć taki z prędkością w okolicach 500MB/s, więc nie ma co się zastanawiać ;] Odpalanie kompa będzie opóźniał tylko bios. No może w takich małych komputerkach jeszcze procesor będzie opóźniał, ale jeśli to jest XP, to no problemo.
A karty SD to powolniaki, już lepiej pendrive.
 
 
korneliusz 

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 2105
Skąd: z nienacka
Wysłany: 3 Grudzień 2011, 17:51   

piotros napisał/a:
Hmmm... No to powiem Wam, że jestem zaskoczony, bo tak jak mówię, nigdy się z tym nie spotkałem, ale skoro mówicie, że się da to wierzę ;-)


No jak bum cyk cyk, oto Ubuntu zbootowany z czytnika:)


alkohol to zło napisał/a:
Piszesz, że HDD nie wejdzie, ale SSD tak, to dziwne... ale jeśli SSD wejdzie, to wkładaj go, takie dyski 60GB kosztują w okolicach 300-400zł, ale za to możesz znaleźć taki z prędkością w okolicach 500MB/s, więc nie ma co się zastanawiać ;] Odpalanie kompa będzie opóźniał tylko bios. No może w takich małych komputerkach jeszcze procesor będzie opóźniał, ale jeśli to jest XP, to no problemo.
A karty SD to powolniaki, już lepiej pendrive.


Dla porównania dysk 2,5":


Zresztą ja nic nie pisałem, że 4GB to za mało. Dla mnie styknie.
 
 
 
korneliusz 

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 2105
Skąd: z nienacka
Wysłany: 27 Grudzień 2011, 19:01   

Mam jeszcze jedno pytanie do fachowców. Muszę wymienić sobie tą baterię. Czy będzie duża różnica miedzy baterią 5200mAh a 10400mAh? Czy mogę sobie założyć tak z grubsza, że na tej pojemniejszej laptop będzie chodził dwa razy dłużej?
 
 
 
Kriss 
Wytrwały


Dołączył: 28 Sty 2010
Posty: 1818
Skąd: kolwiek PL<->?
Wysłany: 27 Grudzień 2011, 19:06   

korneliusz napisał/a:
Czy będzie duża różnica miedzy baterią 5200mAh a 10400mAh

Ciekawe jak jest z bateriami w komórkach?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 13