Pomógł: 8 razy Dołączył: 31 Paź 2011 Posty: 1161 Skąd: Januszów Wielki
Wysłany: 31 Maj 2012, 17:16 Open'er Festival 2012, Gdynia 4-7 lipca
Czy ktos planuje sie wybrac na tegoroczny festiwal? Co prawda sklad tym razem nie powala na kolana, ale i tak jest kilka rzeczy wartych uwagi, dlatego mam zamiar jechac.
Kas_u Pomogła: 2 razy Dołączyła: 30 Wrz 2011 Posty: 184 Skąd: over the rainbow
Wysłany: 4 Czerwiec 2012, 11:36
Tegoroczny skład nie jest aż taki zły, znajdzie się tam parę albo parenascie wykonawcow dla ktorych warto jechac...
A ile kosztuje bilet? Czy to za darmo jest wstep ?
Jak nie bedzie innych planow, to mozna by jechac...hmm tylko szkoda , ze to w Gdyni...
Wysłany: 4 Czerwiec 2012, 17:56
Kas_u napisał/a:
A ile kosztuje bilet? Czy to za darmo jest wstep ?
Az tak dobrze to nie ma. Ceny biletow sa na stronie festiwalowej, dla jednych to duzo, dla drugich nie (biorac pod uwage ilosc wykonawcow i ceny biletow za ich samodzielne koncerty; np. za bilet na osobny koncert Bjork pewnie trzeba byloby zaplacic ok. 200 zl). Ale podsumowujac calosc, czyli 4 dni koncertow (w tym wielu wykonawcow z najwyzszej polki), wiele innych atrakcji i organizacja na swiatowym poziomie, to cena jest znosna.
Poza tym z biletami najlepiej czekac do ostatniej chwili, na allegro mozna czasem wytargowac za pol ceny, a przed samym wejsciem na festiwal nawet jeszcze taniej. Ja tak zwykle robie i udaje sie zaoszczedzic troche na piwo z woda
Kas_u napisał/a:
hmm tylko szkoda , ze to w Gdyni...
No co Ty, nie ma lepszej lokalizacji w Trojmiescie na taki festiwal niz lotnisko w Gdyni. Miejsce z odpowiednim klimatem poza tym darmowe autobusy kursuja z dworca na teren festiwalu i z powrotem srednio co 5 minut przez caly czas.
Ja też nie mam biletu, ale baaardzo bym chciała być na The Kills. Jednakowoż z kasą u mnie cienko i nie mam pojęcia czy uda mi się zakupić bilet. Mam do Gdyni dwa kroki, a jak do tej pory ani razu nie byłam na Heinekenie.. wstyd. A jak pomyślę jeszcze, że rok temu grali Pulp to No nic, próbuje zbierać do skarpety, ale marnie mi to wychodzi.
Wysłany: 21 Czerwiec 2012, 21:51
Jeszcze nic. Czekam na jakas okazje, pewnie cos sie uda znalezc w dobrej cenie. A jezeli nie, to kupie przed wejsciem. Biletow na 4 dni nigdy jeszcze nie zabraklo (w przeciwienstwie do jednodniowych).
Wysłany: 25 Czerwiec 2012, 20:33
Mi też bardzo zależy na tym pierwszym dniu, 4 lipca (Gogol Bordello!!!! i nie tylko) i się nastawiam że na to pójdę. Może mi się uda zaoszczędzić trochę kasy
Jaka jest szansa, że w środę będą dostępne w empiku bilety do kupienia na ten sam dzień?
Wysłany: 25 Czerwiec 2012, 20:56
W empiku pewnie kupisz, chociaz nie wiem jak duza pule maja oni do sprzedazy. Pamietam, ze biletow zabraklo w 2008 r. (chyba) przedostatniego dnia i wtedy pazerni organizatorzy namawiali do zakupu biletow 3-dniowych.
A w 2010 tez zabraklo jednodniowych (lub opasek) przed koncertem Pear Jam z powodu masy ludzi, jaka zwalila sie na miejsce w ostatniej chwili. No ale w tym roku sklad jest daleko w tyle za tymi z poprzednich edycji, wiec nie powinno byc problemow.
Dla tych, którzy nie mogą być obecni na Heinekenie coś co pozwoli choć na jakiś czas odbyć podróż mentalną do Gdyni (żałuję, że nie było mnie na The Kills). Transmisja na jutub http://www.youtube.com/user/AlterArt2 choć nie wszystkie zespoły wyraziły zgodę na transmisję to i tak można trochę posmakować tego festiwalowego klimatu.
Wysłany: 4 Lipiec 2012, 23:49
jednak nie poszłam na Openera, głównie ze względu na cenę jak na jeden dzień to strasznie drogo. W dodatku tak naprawdę mnie interesuje na Openerze tylko jeden zespół. Bardziej się przymierzam by pojechać do Jarocina bo on jest już dużo tańszy, zwłaszcza karnet! I bardzo bym chciała pójść 21 lipca w sobotę, oczywiście jeszcze nie wiem czy to wypali, tym razem z nieco innych powodów. No ale się okaże. A może wybiera się na to ktoś z Was?
Wysłany: 8 Lipiec 2012, 20:51
nousmiaua napisał/a:
W dodatku tak naprawdę mnie interesuje na Openerze tylko jeden zespół.
Tez mialem watpliwosci przed festiwalem, ale na szczescie pojechalem i znowu nie zaluje. Zobaczylem wiecej niz na poczatku zakladalem i w sumie koncerty, ktorych nie mialem wczesniej w planie, najbardziej mi sie podobaly (jak Public Enemy - pewnie nigdy bym sie nie wybral normalnie na stricte hiphopowy koncert, a tu mnie wciagnelo na tyle, ze odpuscilem sobie Franz Ferdinand i zostalem do konca). Jakby do tego dodac kilka odkryc na scenie talentow (dzisiaj od powrotu slucham na okraglo na Enchanted Hunters), swietny wystep Bjork, Bon Iver (na zywo i jeszcze w taki mglisty wieczor jaki byl w czwartek robil niesamowite wrazenie) albo nawet orkiestry Aukso grajacej Pendereckiego i Greenwooda (tez mozna bylo poczuc sie co najmniej jak w Silent Hill) to mozna uznac ta edycje za bardzo udana (chociaz nie bylo takich tlumow jak 2 czy 3 lata temu - albo sie wystraszyli pogody albo mieli takie same obawy przed festem jak ja:)).
Na pogode tez nie narzekam, bylo wszystko co mozliwe w lecie (deszcz, mgla, palace slonce a na zakonczenie prawdziwe bagno [jeszcze troche blota przywiozlem w trampkach do domu na pamiatke ] i to tez sie bedzie pamietac.
W dodatku tak naprawdę mnie interesuje na Openerze tylko jeden zespół.
(jak Public Enemy - pewnie nigdy bym sie nie wybral normalnie na stricte hiphopowy koncert, a tu mnie wciagnelo na tyle, ze odpuscilem sobie Franz Ferdinand i zostalem do konca)
Załuj, Franzi dali najlepszy koncert Openera 2012 W ogóle Alex i ten jego pedo-wąsik i fryzura na mnicha <3
A dzisiaj pierwszy headliner 2013. Chce mi ktoś napisać smsa z radosną (bądz nie) nowiną? Nie bedzie mnie wtedy w domu
Wysłany: 15 Listopad 2012, 18:46
Też tak słyszałem tu i ówdzie. Po Nosowskiej (zdaje się) miałem iść na franzów, ale ostatecznie zniechęcił mnie widok ciągnących pod scenę hipsterów w ray-banach zerówkach i kardiganach w rozmiarze S:)
Przy okazji openera'12 - zauważyłaś wysyp trawkowiczów? Mnie 2 razy częstowali jacyś przypadkowi ludzie, potem przeczytałem na BOO, że kilka osób miało podobnie. WTF? Przez chwilę zastanawiałem się nawet, czy to jakaś policyjna prowokacja:)
Blur spoko, ceny karnetów już nie 140 zl drożej niż w tamtym roku Mikołaju, why o why?
terefere napisał/a:
Też tak słyszałem tu i ówdzie. Po Nosowskiej (zdaje się) miałem iść na franzów, ale ostatecznie zniechęcił mnie widok ciągnących pod scenę hipsterów w ray-banach zerówkach i kardiganach w rozmiarze S:)
Hipsterzy czy nie, dali czadu. Serio, pierwszy raz w życiu widziałam tak zgraną, energetyczną publikę. Nie było chyba osoby, która nie śpiewałaby Take me out, ja sama prawie zdarłam sobie gardło. Była moc. Tutaj komentarz Alexa
terefere napisał/a:
Przy okazji openera'12 - zauważyłaś wysyp trawkowiczów? Mnie 2 razy częstowali jacyś przypadkowi ludzie, potem przeczytałem na BOO, że kilka osób miało podobnie. WTF? Przez chwilę zastanawiałem się nawet, czy to jakaś policyjna prowokacja:)
Wiz Khalifa. Nie wiem jak ogólnie na fescie, ale na tym koncercie jarała co druga osoba. A jak poleciało Young&Wild&Free to po tłumie krązył jeden skręt, którego palili wszyscy
Wysłany: 16 Listopad 2012, 19:50
He, he, już widzę tą "najlepszą edycję festiwalu" którą MZ ma w głowie ale nikomu nie powie. Wczoraj między wierszami dało sie wyczytać, że będzie to trochę festiwal odgrzewanych kotletów (rzut oka na line up Rock Werchter: Kings Of Leon, Editors - można już być pewnym, że będą i w Gdyni. No, tyle że oni mają póki co jeszcze DM i Rammstein szczęściarze). Pamiętacie zapowiedź Zioła po festiwalu 2011? ("Nowa formuła festiwalu, ci którzy już mieli tu zagrać to zagrali, będzie alternatywnie". Trzymam za słowo i życzę powodzenia).
I nieźle sobie wykombinował z tymi biletami DO i PO 15 stycznia (100 zł to wystarczający powód, żeby stali bywalcy kupili bilet w ciemno JUŻ TERAZ tylko po ujawnieniu jednego Blur).
To tyle narzekania, a teraz idę po bilet.
Ja pamietam, że MZ gadał coś o zespołach wschodniosłowiańskich Co do Werchtera, to w tamtym roku na beforze poznałam pare Belgów, którzy strasznie negatywnie wypowiadali sie o tym festiwalu. Byłam w szoku, bo porównując line-up'y to Open'er wypada raczej słabo, ale Ci Belgowie zapewniali mnie, że gdyński fest ma sto razy lepszy klimat. A co do line-up'u to nie ma co się jarać, bo tam mają to tak kiepsko zorganizowane (czasowo i technicznie - zdecydowanie większy teren), że i tak połowy koncertów się nie zobaczy albo zobaczy się fragment. Ale i tak chciałabym pojechac i przekonac się na wlasne oczy. Albo na takie Roskilde. Ech, marzenia.
terefere napisał/a:
I nieźle sobie wykombinował z tymi biletami DO i PO 15 stycznia (100 zł to wystarczający powód, żeby stali bywalcy kupili bilet w ciemno JUŻ TERAZ tylko po ujawnieniu jednego Blur).
To tyle narzekania, a teraz idę po bilet.
No fakt, ja jak nie kupie teraz to coś czuje, że nie kupie wcale. Fuck, 550 zl A pomyslec, że w tamtym roku udało mi się odkupić karnet z polem za 370 zl...
Wysłany: 21 Listopad 2012, 19:29
Jutro kolejne ogłoszenia parafialne na 2013. (nieśmiało liczę na The Cure lub Interpol, choć pewnie dostaniemy Editors/Kings Of Leon lub jakiś indie wynalazek, reklamowany przez Ziółkowskiego jako "odkrycie ostatnich lat")
[ Dodano: 21 Listopad 2012, 22:19 ]
E tam, nie będzie emocji bo info wypłynęło już teraz - Queens of the Stone Age.
No faktycznie, pospieszyli sie chłopaki z QOTSA. Co do wishlist, to ja co roku liczę na Radiohead. I zawsze oczywiscie ich nie ma. Nie wiem, Gdynia jest chyba za mało ekologiczna The Cure oczywiście również jak najbardziej, ale nie czepiałabym się tak Kings of Leon czy Editorsów, dla młodszych festiwalowiczów też coś musi być