Warszawskie spotkania fotograficzne |
Autor |
Wiadomość |
Balbina
|
Wysłany: 20 Grudzień 2009, 19:15
|
|
|
Miroslaw_Hermaszewski napisał/a: | No cóż, ze względu na opóźnioną informację powązkową wybiorę sie tam w innym terminie... |
heh! ciesz się, ze nie byłeś dzisiaj sił starczyło moim palcom dokładnie na 6 zdjęć, zanim poczułam, że ... ich nie czuję Rzecz jasna palców, nie zdjęć
Co do przyszłości... planujemy od stycznia ruszyć z nieśmiałymi spotkaniami foto. Jeszcze nie wiem w jakiej formie - fotograficzne spacery, pogadanki (przy kawie/piwie o tym jak ustawiać światło, ostrość, czas naświetlania itp.), zdjęcia we wnętrzu, portrety, zadania fotograficzne... Pomysłów bez liku, potrzebna osoba, która by to jakoś ogarnęła w bardziej klarowną formę |
|
|
|
 |
Robanix
Supporterzy

Pomógł: 2 razy Dołączył: 19 Wrz 2006 Posty: 1404 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 21 Grudzień 2009, 20:23
|
|
|
Balbina napisał/a: | heh! ciesz się, ze nie byłeś dzisiaj sił starczyło moim palcom dokładnie na 6 zdjęć, zanim poczułam, że ... ich nie czuję Rzecz jasna palców, nie zdjęć |
Powiem wprost przeciwnie: żałuj, że nie byłeś . W końcu sposobność robienia zdjęć przy kilkunastostopniowym mrozie nie zdaża się zbyt często . A poza tym po Powązkach poszliśmy na Starówkę: polecam na wieczorny spacer, bo jest pięknie - mówi to człowiek, który nie przepada za dekoracjami świątecznymi i w ogóle za świętami . Tylko statyw nie wytrzymał pogody i dziś trafił do naprawy .
Marti napisał/a: | Załóżcie jakiś wątek na forum by pomysł nie umarł przed narodzinami;p. |
Marti (albo inny szanowny moderatorze ), daj post Balbiny (od słów "planujemy od stycznia...") do przyklejonych - jako temat wpisz "Warszawskie spotkania fotograficzne" . |
_________________ "Moi drodzy, po co kłótnie,
po co wasze swary głupie,
wnet i tak zginiemy w zupie!"
Jan Brzechwa |
|
|
|
 |
Marti
AK śpiący smok

Pomógł: 13 razy Wiek: 34 Dołączył: 23 Cze 2007 Posty: 8788 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 21 Grudzień 2009, 20:52
|
|
|
Zapomniałem, żem moderator.
Przy okazji namieszałem;p |
|
|
|
 |
Robanix
Supporterzy

|
Wysłany: 23 Grudzień 2009, 20:46
|
|
|
A nie można by tego przenieść do "Ważne Tematy" ? Balbina na spotkaniu snuła takie plany, że jak nawet tylko część z nich wyjdzie, to i tak będzie to COŚ . |
Jan Brzechwa |
|
|
|
 |
Balbina
|
Wysłany: 4 Styczeń 2010, 21:50
|
|
|
Robanix napisał/a: | Balbina na spotkaniu snuła takie plany, że jak nawet tylko część z nich wyjdzie, to i tak będzie to COŚ |
oj bo się zaczerwienię
żeby nie być gołosłowną, proponuję pierwsze spotkanie fotograficzne! z aparatami ale w knajpie, co by plany i zamierzenia obgadać. Pasuje Wam ten czwartek koło 19? czy następny tydzień? |
|
|
|
 |
Robanix
Supporterzy

|
Wysłany: 5 Styczeń 2010, 16:07
|
|
|
Balbina napisał/a: | Pasuje Wam ten czwartek koło 19? |
Dobrych pomysłów nie warto odkładać . Martelinie i mnie ten czwartek wieczorem pasuje. A co do miejsca naszej dyskusji, to może tam:
Herbaciarnia |
Jan Brzechwa |
|
|
|
 |
Balbina
|
Wysłany: 5 Styczeń 2010, 18:41
|
|
|
jak dlamnie - ok, klimatyczne miejsce, wygląda na zaciszne a i ze względu na ilość puszek z herbatą, filiżanek i innych drobnostrojek może uda się poćwiczyć głębię ostrości?
ktoś jeszcze chętny na czwartek 19 i francuską sesję w Herbaciarni? |
|
|
|
 |
Vroo

Pomógł: 4 razy Dołączył: 01 Lut 2005 Posty: 1638 Skąd: Warszawa
|
|
|
|
 |
Balbina
|
Wysłany: 5 Styczeń 2010, 21:54
|
|
|
ale to będzie czwartkowy a nie piątkowy wieczór, no i nie wiemy na ile osób ewentualnie robić rezerwację... na wszelki przepadek, mogę zarezerwować, choć jeśli nie byłoby wolnych miejsc, to zawsze można poszukać innej knajpy
ps. kolega ze zdjęcia ...4451 wygląda jak Lennon |
|
|
|
 |
cat
|
Wysłany: 6 Styczeń 2010, 00:04
|
|
|
Może też przyjdę ze swoją amatorską cyfrówką zakupioną w przedświątecznej promocji. Trochę śmiesznie będzie wyglądać przy waszym sprzęcie, ale co tam. |
|
|
|
 |
Marti
AK śpiący smok

|
Wysłany: 6 Styczeń 2010, 00:20
|
|
|
cat napisał/a: | Może też przyjdę ze swoją amatorską cyfrówką zakupioną w przedświątecznej promocji. Trochę śmiesznie będzie wyglądać przy waszym sprzęcie, ale co tam. |
Ja z kompaktem 2mpix o wartości 20pln wbiłem się na plan filmowy na zastępstwo jednego z fotografów w tvp2, więc wiesz wszystko się osiągalne;p. |
|
|
|
 |
Balbina
|
Wysłany: 6 Styczeń 2010, 00:21
|
|
|
ej! ja też mam "tylko" cyfrówkę Liczą się oko i chęci a dopiero w n-tej kolejności sprzęt
Serdecznie zapraszamy! |
|
|
|
 |
Iron
Supporterzy

Pomógł: 11 razy Dołączył: 21 Paź 2009 Posty: 1493 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 6 Styczeń 2010, 10:02
|
|
|
Balbina napisał/a: | ktoś jeszcze chętny na czwartek 19 i francuską sesję w Herbaciarni? |
Podoba mi się idea tych spotkań i niewykluczone ,że skuszę się i bedę przychodził:)
W czwartek niestety mnie nie będzie bo pracuję
Ps.Mam nadzieję , że wyjścia w teren też bedą(np.Park Skaryszewski itp.) |
|
|
|
 |
Martelina
|
Wysłany: 6 Styczeń 2010, 19:26
|
|
|
Ja też mam "tylko" cyfrówkę:) |
|
|
|
 |
Vroo

|
Wysłany: 6 Styczeń 2010, 19:32
|
|
|
cat napisał/a: | Może też przyjdę ze swoją amatorską cyfrówką zakupioną w przedświątecznej promocji. |
Tyle że 5 lata temu cyfrówka o tych parametrach kosztowała 3 paczki, a 10 lat temu w ogóle takiej nie było... Trzeba o tym pamiętać.
Poza tym "twoja kamera się nie liczy" jak pisał Ken Rockwell http://www.kenrockwell.com/tech/notcamera.htm liczy się ten kto robi zdjęcia. |
_________________ Na emeryturze. Wyłączone PW. |
|
|
|
 |
Marti
AK śpiący smok

|
Wysłany: 6 Styczeń 2010, 20:26
|
|
|
Ja g***o się znam, ale wtrące swoje trzy grosze:).
Sprzęt to sprawa dosyć nie priorytetowa. Można robić dobre zdjęcia nawet na głupich telefonach (tyle, że fotki same z siebie mogą nie być zbyt ostre, ale kompozycyjnie mogą być poprawne) czy słabych kompaktach lub aparat analogowych.
Wszędzie kompozycja ma te same zalety, wszędzie (nie wiem jak z tymi telefonami;p) optyka działa w identyczny sposób. Budowa aparatu analogowego od cyfrowego różni się w niewielkim stopniu. Zamiast matrycy światłoczułej otrzymujemy błonę światłoczułą to jest główna różnica miedzy tymi aparatami. W analogowych jest też to utrudnienie, że nieraz trzeba ze sobą targać po kilka klisz o różnych czułościach (raczej profesjonaliści, zresztą Ci mają po kilka aparatów;p), ale ogólnie fun z robienia zdjęcia jest znacznie większych. I niestety droższy, dlatego się w to nie bawię;p.
Aha i warto zaczynać od słabych aparatów docelowo kompaktowych, bo to uczy myślenia bez którego nie ma szans na zrobienie dobrego zdjęcia. I najlepsza lustrzanka tutaj nie pomoże.
PS: w przypadku sesji trzeba sporych umiejętności komunikacji interpersonalnej. Bez tego może być dosyć krucho. Ale tutaj nie mam kompletnie doświadczenia (10 sesji, 12 dziewczyn, grubo ponad 300 fot, jedna z nich obecnie bardziej zajmuje się modelingiem:D) to cicho siedzę.
To moje ostatnie foto które publikowałem nie robił kolega lecz normalny fotograf z realną lustrzanką, trochę sobie z nim pogadałem (czyt. spamowałem:P). Tak samo się hobbystycznie tym zajmował jak i ja, tylko inny sprzęt;p.
Miłych spotkań .
Jeśli będzie ciepło to umówcie kilka dziewczyn na sesje w plenerze i pstrykajcie aż się zaczerwieni:D. |
|
|
|
 |
Vroo

|
Wysłany: 7 Styczeń 2010, 00:03
|
|
|
marti, wpadnij, to zapytam cie o te sesje :)
(ja mam w dorobku zero sesji) |
|
|
|
 |
Balbina
|
Wysłany: 7 Styczeń 2010, 09:17
|
|
|
ok, miejsce w Herbaciarni zarezerwowane na dziś 19. Zapraszam i tych ze zwykłymi cyfrówkami i tych z niezwykłymi |
|
|
|
 |
ent
|
Wysłany: 7 Styczeń 2010, 13:39
|
|
|
to prawda sprzęt nie jest najważniejszy
zdjęcia robione kompaktem wspominam bardzo miło i wiele z nich uważam za lepsze od tych robionych lustrzanką
jeszcze milej wspominam czasy błon b-w, zenita, ręcznego wywoływania zdjęć, pomarańczową żarówke udającą czerwoną, ale to było ze 20 lat temu
ogólnie robienie zdjęć powinno dawać radość przed pstryknięciem i po też |
|
|
|
 |
Vroo

|
Wysłany: 7 Styczeń 2010, 16:43
|
|
|
Oj, nie wiem czy zdążę:( A jakiś znak rozpoznawczy? Aparaty na stoliku? |
|
|
|
 |
Martelina
|
Wysłany: 7 Styczeń 2010, 22:58
|
|
|
Marti napisał/a: | Jeśli będzie ciepło to umówcie kilka dziewczyn na sesje w plenerze i pstrykajcie aż się zaczerwieni:D. |
Że co, proszę?
Cóż za instrumentalne podejście do "dziewczyn" Ja to bym w zęby raczej dała, niż pozwoliła się "umówić" po to, by "być pstrykaną", aż się zaczerwienię.
Dżizas. |
|
|
|
 |
cat
|
|
|
|
 |
Balbina
|
Wysłany: 8 Styczeń 2010, 00:57
|
|
|
fajne i nawet cienie w rogu uchwyciłeś
pierwsze spotkanie za nami. Kolejne już za tydzień, w niedzielę i by nie gadać po próżnicy - tym razem praktyczne! Będziemy wędrować przez Mokotów pstrykając co się da i jak się da. Do zobaczenia! |
|
|
|
 |
Robanix
Supporterzy

|
Wysłany: 8 Styczeń 2010, 22:43
|
|
|
Balbina napisał/a: | fajne i nawet cienie w rogu uchwyciłeś |
Zgadzam się . Widzisz więc, że nie tylko drogimi aparatami można robić ciekawe zdjęcia .
Balbina napisał/a: | pierwsze spotkanie za nami. Kolejne już za tydzień, w niedzielę |
Chciałbym być, ale póki co niczego nie mogę obiecać . |
Jan Brzechwa |
|
|
|
 |
Iron
Supporterzy

Pomógł: 11 razy Dołączył: 21 Paź 2009 Posty: 1493 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 10 Styczeń 2010, 14:02
|
|
|
Cytat: | Będziemy wędrować przez Mokotów pstrykając co się da i jak się da. |
A macie już wytypowaną jakąś konkretną trasę po tym Mokotowie bo jak nie to mógłbym coś zaplanować???Chcecie??? |
_________________ Nie usuwam postów. |
|
|
|
 |
|